Számos területre kiterjedő szándéknyilatkozatot írt alá a Semmelweis Egyetem és a National University of Singapore (NUS) hétfőn. A távol-keleti delegációt dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja mellett dr. Merkely Béla rektor fogadta, aki hangsúlyozta: a megállapodás széleskörű együttműködést biztosít, és hozzájárul a két intézmény nemzetközi ismertségének illetve tudományos eredményeinek előmozdításához. A NUS egyebek mellett professor fellowship programot szeretne indítani az egyetemmel közösen, amelynek háttérfinanszírozását biztosítanák; a két intézmény hallgató- és oktatócserét is tervez a jövőben.

Dr. Merkely Béla a Szenátusi Teremben fogadta a szingapúri delegációt, miután a NUS képviselői részt vettek az egyetem legrangosabb nemzetközi tudományos rendezvényén, a Semmelweis Szimpóziumon, amely ebben az évben ünnepli indulásának 30. évfordulóját. A rektor köszönetét fejezte ki a szingapúri egyetemnek, amiért hozzájárult az idei szimpózium sikeréhez; a delegáltak összesen négy előadást tartottak a rendezvényen kardiovaszkuláris kutatás, öregedéskutatás és embrionális fejlődés témakörökben.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a két egyetem kooperációja csak nemrégiben kezdődött, de viszonylag rövid idő alatt egy sor egyeztetés történt online illetve személyesen. „Számos együttműködési terület körvonalazódik, melyek kapcsán az adott szakterületek specialistái megkezdték a közös munkát; ez egy olyan összefogás, amelyben mindkét intézmény a legmagasabb szinten vesz részt” – mondta. Dr. Merkely Béla kiemelte: a megállapodás széleskörű együttműködést biztosít, és hozzájárul a két intézmény nemzetközi ismertségének illetve tudományos eredményeinek előmozdításához. „A munkacsoportok az egyes szakterületek legjobb szakembereiből állnak. A neves professzorok közvetlenül hozzájárulnak majd intézményünk kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységéhez” – tette hozzá.

Ennek jegyében egyébként 2023. márciusában egy Semmelweis-szobrot avatnak a szingapúri egyetemen, amely már megérkezett a szigetországba, s amely a rektor elmondása szerint hozzájárul majd a legnagyobb magyar orvos emlékének ápolásához.

Dr. Yap-Seng Chong, a NUS orvostudományi karának dékánja a szándéknyilatkozat aláírását megelőzően elismerését fejezte ki a rektor felé az egyetem nemzetközi orvosképzésének 40. évfordulója, valamint a 30. Semmelweis Szimpózium kapcsán. „Minden témafelvetés izgalmasnak bizonyult, a színvonalas előadásoknak köszönhetően pedig igazán élvezetes volt” – hangsúlyozta dr. Yap-Seng Chong.

A dékán emlékeztetett arra, hogy amikor áprilisban Budapesten járt, és találkozott az egyetem képviselőivel, hogy megvitassák a közös munka alapjait, megnyugtató visszacsatolásra talált. „Minden nagyon gyorsan történt, de biztos vagyok benne, hogy ez az együttműködés nagy siker lesz” – mondta. Dr. Yap-Seng Chong hozzátette: a szimpózium előadásait hallgatva meggyőződése, hogy a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb erőssége az alap tudományok elmélyült ismerete. „Ez mondhatni az elmék bámulatos szövetsége lesz, amelynek kapcsán sok évnyi sikeres együttműködésre számítok” – zárta gondolatait.

Dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK dékánja ezt követően a szándéknyilatkozat létrejöttének fontosabb mérföldköveit ismertette a hallgatósággal. A két intézmény közötti professzori és hallgatói csereprogram ötlete február 16-án merült fel egy online rendezvényen dr. Raja Kamal, a NUS Medicine Nemzetközi Tanácsának igazgatója vezetésével. Április 25-én dr. Kellermayer Miklós és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője személyesen találkozott Yap-Seng Chonggal, a NUS dékánjával. „Ezen a valóban baráti és gyümölcsöző találkozón a felek pontosították a további lépéseket: összehasonlították a két intézmény tantervét, elindítottak egy kölcsönösségen alapuló hallgatói mobilitási programot, valamint meghatározták az együttműködés konkrét szakmai területeit, mint például a kardiológia, a nanomedicina, az onkológia, az öregedéskutatás és az űrmedicina” – fejtette ki dr. Kellermayer Miklós.

Szeptember 15-én újabb jelentős előrelépés történt a NUS küldötteivel tartott online találkozón, amelyet Marion Aw professzor, a diákügyekért felelős dékánhelyettes vezetett. „Egyebek mellett meghatároztuk az orvosi tantervek közötti legfontosabb hasonlóságokat és különbségeket, melyek lehetővé teszik majd a hatékony diákcsereprogram kialakítását” – emelte ki az ÁOK dékánja. Pár nappal később dr. Merkely Béla személyesen találkozott dr. Tan Eng Chye-jal, a NUS elnökével, ami újabb lendületet adott a közös működésnek. „Nagy értéket látok ebben a közös programban, hiszen a világ két legjobb egyetemének ambícióját, jövőképét és tudásvágyát jelzi” – zárta beszédét az ÁOK dékánja.

Galéria

7kép

A National University of Singapore (NUS) kutatóegyetemet 1905-ben alapították, és az ázsiai-csendes-óceáni régió egyik vezető felsőoktatási intézményeként tartják számon. Kulcsszerepet játszik a modern technológia, tudomány, oktatás és kutatás fejlesztésében, és a legkülönbözőbb tudományágakban (orvostudomány, fogászat, művészetek, társadalomtudomány, jog, számítástechnika, zene) kínál képzési programokat alap- és posztgraduális szinten. Az egyetemnek jelenleg csaknem 36 ezer hallgatója, és több mint 2500 oktatója van.

Kiss Viktória
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem