Július 5-én az olaszországi  Perugiában felavatták a legújabb Semmelweis-szobrot, amely a Kossuth-díjas művész, Párkányi Raab Péter munkája. Az avatáson a Semmelweis Egyetem vezetői mellett többek között az olaszországi magyar nagykövet, helyi és regionális elöljárók, valamint a Perugiai Egyetem vezetői is megjelentek. Dr. Merkely Béla rektor az olaszországi partnerkapcsolatok további bővüléséről, az együttműködés folytatódó erősödéséről beszélt a ceremónián, kiemelve, hogy a Semmelweis által ránk hagyott ismeretek folyamatos gyarapításában az olasz egyetemek régóta megbízható partnereink.

Dr. Merkely Béla az avatáson a Semmelweis Egyetem kiváló olasz tudományos kapcsolatairól beszélt. „A régió vezető felsőoktatási intézményeként, orvos- és egészségtudományi egyetemként nemcsak Semmelweis Ignác emlékének megőrzését tartjuk fontosnak, hanem az általa ránk hagyott ismeretek folyamatos gyarapítását is. Ebben az olasz egyetemek régóta megbízható partnereink” – mondta a rektor, kiemelve, hogy az egyetem 1987 óta folytat tudományos együttműködését olyan olasz egyetemekkel, mint a pármai, a páduai, a trieszti, vagy a római La Sapienza. 2020-ban a Pisai Egyetemmel is partnerkapcsolatot teremtett a Semmelweis, illetve a EUniWell projekt keretében a Firenzei Egyetemmel is kooperál, idén pedig a Toszkánai Egyetemmel írtak alá memorandumot. A rektor azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg 16 olasz hallgató tanul a budapesti intézményben.

„Bízom abban, hogy olaszországi partnerkapcsolataink a jövőben tovább bővülnek, és együttműködésünk tovább erősödik majd” – fogalmazott beszédében dr. Merkely Béla. „Semmelweis Ignác a világ egyik legismertebb orvosa, akinek a tudomány iránti elhivatottsága, fáradhatatlan segíteni akarása és alázata ma is óriási hatással van azokra, akik életüket a világ legszebb hivatásának, a gyógyításnak szentelték. A perugiai egyetemi kórház nőgyógyászati ​​klinikája előtti szobor nemcsak emléket állít neki, hanem azt is bizonyítja, hogy végül mindig az igazság győz, a tudomány pedig nem ismer határokat” – zárta beszédét a Semmelweis rektora.

A szoborleleplezési ceremónián megjelent többek között dr. Kovács Ádám olaszországi magyar nagykövet, a perugiai polgármester, Andrea Romizi, továbbá más helyi és regionális tisztviselők, valamint a Perugiai Egyetem és a nőgyógyászati klinika (amely előtt a szobrot avatták)  küldöttsége.

Semmelweis Ignác 200. születési évfordulója alkalmából 2018-ban az egyetem úgy döntött, hogy az „anyák megmentőjét” ábrázoló szobrokat adományoz különböző külföldi városoknak. A perugiai Santa Maria delle Misericordia nőgyógyászati klinika előtt felállított szobor a 25. a sorban, amellyel együtt összesen 15 szobor áll Magyarországon kívül összesen 4 kontinensen és olyan városokban, mint Tokió, Los Angeles és Bécs. A műalkotást a Semmelweis Egyetem adományozta és a Kossuth-díjas művész, Párkányi Raab Péter munkája A perugiai szoboravatás Sandro Gerli professzornak, a perugiai Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Klinika igazgatójának és dr. Rosivall Lászlónak, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke együttműködésének az eredménye.  

Galéria

8kép

Szepesi Anita
Fotó: Semmelweis Egyetem, MKFI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.