Negyedik alkalommal rendezi meg a Semmelweis Egyetem a Nyári Egyetemet, ezúttal szeptember 1-2. között. Az eseményen az egészségüggyel, felsőoktatással, kultúrával és sporttal kapcsolatos előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és filmvetítéseken vehetnek részt a hallgatók, akik ezért kreditpontot kaphatnak. A kétnapos, nagyszabású és sokszínű programot az egyetem nemzetközi orvosképzésének 40. évfordulója alkalmából, ebben az évben először, Nemzetközi Nyári Egyetemként szervezik meg.

„Az első, 2019-ben megtartott Nyári Egyetem az intézmény alapításának 250 éves jubileuma alkalmából szervezett programsorozat része volt. Az esemény akkora sikert aratott, hogy azóta is minden évben megrendezzük, még a COVID-pandémia idején is megtartottuk a programokat, természetesen a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett” – emelte ki dr. Hegedüs Tamás főszervező, az Alumni Igazgatóság igazgatója, aki dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes szakmai irányítása mellett a magyar nyelvű programokért és az esemény szervezéséért felel.

Hozzátette: az idei immár a negyedik Nyári Egyetem lesz, a hagyományokhoz híven pedig ezúttal is változatos programokkal, izgalmas beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Az esemény első napján, dr. Merkely Béla rektor megnyitója után következik a Kávézz a Semmelweis Egyetem vezetésével! című kerekasztal-beszélgetés, ahol az egyetem vezetői (dr. Merkely Béla rektor; dr. Orbán Gábor, a Richter Nyrt. vezérigazgatója, az egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke; dr. Pavlik Lívia kancellár; dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes; dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes) hagyományosan az intézményt érintő fejlesztéseket, infrastrukturális  beruházásokat, fő kutatási és oktatási irányvonalakat vitatják meg. A hallgatók az őket leginkább érintő egészségügyi és felsőoktatási kérdésekről a legmagasabb, kormányzati szintről hallhatnak beszámolót, hiszen jelen lesz az eseményen dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár és dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is.

Ugyan a Semmelweis egy orvos- és egészségtudományi egyetem, de fontosnak tartjuk, hogy a hallgatók egyéb ismereteiket is bővíthessék. Épp ezért több közélettel, kultúrával, sporttal kapcsolatos programmal is várjuk őket.

„Cseh László nemrég befejezett, kiváló úszókarrierjéről fog beszélgetni Sós Csabával, a magyar úszó válogatott szövetségi kapitányával, de eljön Papp Bianka paralimpiai bajnok, Polgár Judit sakk nagymester és Nagy Feró Kossuth-díjas előadóművész is. Filmklubunk keretében bemutatjuk a Richter Gedeon életéről szóló filmet, a vetítés utáni kerekasztalbeszélgetésen pedig részt vesz a főszerepet alakító Rudolf Péter is” – emelte ki dr. Hegedüs Tamás, aki elmondta: az esemény második napján az egyes karok mutatkoznak be innovatív kutatási területeikkel. „Mindez nem csak azért hasznos, mert a résztvevők szélesíthetik látókörüket, de azzal, hogy jobban megismerik egymást, a karok közötti együttműködés is fejlődhet” – tette hozzá az igazgató.

Idén először Nemzetközi Nyári Egyetemként rendezik meg az eseményt, hiszen az egyben az intézmény nemzetközi képzésének 40 éves évfordulóját megünneplő International 40 programsorozat nyitánya is.

Az angol nyelvű nemzetközi programot a Nemzetközi Hallgatók Képzési Központja (NHKK) a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságával (NKI) szorosan együttműködve állította össze az Alumni Igazgatósággal és az angol és német nyelvű képzés hallgatói szervezeteivel egyeztetve, dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes vezetésével. A nemzetközi program nyitószekciója a Semmelweis Egyetem jelenéről és jövőjéről, és 40. jubileumát ünneplő nemzetközi képzéséről szól, amelyet történelemmel és kultúrával kapcsolatos előadások követnek. Ez utóbbi, dr. Rosivall László professor emeritus által szervezett blokkban Semmelweis Ignác életéről, örökségéről, a metakommunikáció orvosi gyakorlatban betöltött jelentőségéről hallgathatnak előadásokat az érdeklődők, valamint Korányi Frigyes munkásságán keresztül a betegközpontú ellátás fejlődésébe is betekintést nyerhetnek.

Délután, a EUniWell (Európai Egyetemek Szövetsége) égisze alatt megrendezett programok fókuszában a hallgatók fizikai és a mentális egészsége áll. A 7 európai egyetem összefogásával 2020-ban létrejött (mára 8 tagot számláló) EUniWell kiemelt céljai között szerepel az egyetemi hallgatók, dolgozók jóllétének javítása, ami a Semmelweis Egyetem számára mindig is rendkívüli jelentőséggel bírt, hiszen a fizikai és mentális jóllét a kiegyensúlyozott, magas szintű hallgatói teljesítmény alapja.

A második nap a szakmai és tudományos ismeretterjesztés jegyében telik. A Semmelweis Egyetem mind a hat kara képviselteti magát előadásokkal, ezzel is szemléltetve, hogy mára már mindenhol zajlik magas színvonalú nemzetközi képzés.

A szakmai és tudományos prezentációk között, dr. Varjú Imre, a Semmelweis Egyetem jelenleg az Egyesült Államokban élő volt hallgatója egészségügyi és tudománykommunikációval kapcsolatos előadását is meghallgathatják a résztvevők, amelyhez a EUniWell Open Lectures sorozat keretein belül, a további hét európai partneregyetem dolgozói és hallgatói is csatlakozhatnak Zoomon keresztül – ismertette dr. Pop Marcel, az NKI igazgatója.

A Nyári Egyetem rendezvénysorozat küldetése a kezdetektől, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az egészség sokkal több, mint a betegség hiánya: testi, lelki, szellemi és szociális jóllét. A Semmelweis Egyetem célja, hogy hallgatói a tanulmányaik és későbbi pályafutásuk során mindvégig tartsák ezt szem előtt, műveljék a legmagasabb szinten választott hivatásukat, de mindig fordítsanak figyelmet saját fizikai és lelki egészségükre is, maradjanak nyitottak és érdeklődők az őket körülvevő világ iránt.

A magyar és az angol nyelvű program párhuzamosan folyik majd az Elméleti Orvostudományi Központ előadótermeiben, valamint az aulában és a további termekben elhelyezett kivetítőkön. A magyar és nemzetközi hallgatók a Nyári Egyetem programjain ingyen vehetnek részt, ráadásul az eseményt választható tantárgyként is felvehetik. Mindezért naponként egy kreditpont jár, a részvételt QR kóddal ellenőrzik majd. A magyar és a nemzetközi programok átjárhatósága biztosított, vagyis a magyar hallgatók részt vehetnek a nemzetközi programon és fordítva.

A Nyári Egyetem magyar nyelvű programjai erre a linkre kattintva érhetők el.

Az angol nyelvű programok ezen a linken olvashatóak.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.