A Semmelweis Egyetem 2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00013 számú projektje a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Befektetés a jövőbe (2020-1.1.6-JÖVŐ) pályázati programban nyert el támogatást. A program célja a népegészségügyi szempontból jelentős kockázatú megbetegedések korai diagnózisát és terápiáját segítő kutatás-fejlesztési projektek támogatása. Ezen szakmai program megvalósításához a Támogató a Semmelweis Egyetem részére 450 millió forint támogatást biztosított, 100%-os támogatási intenzitás mellett. A program teljes futamideje 24 hónap, a Semmelweis Egyetem projektje 2021.04.01- 2023.03.31. között valósul meg.

Projekt rövid összefoglalója:

A Projekt célja a Semmelweis Egyetemen meglévő komplex szaktudás, intellektuális és infrastrukturális eszköztár hatékony mozgósítása a koronavírus elleni célzott küzdelemben, a vírusfertőzés mechanizmusának feltárása, a diagnosztikai és terápiás, illetve a megelőző eljárások kifejlesztése céljából. Ezen kiemelt egészségügyi szakmai célokat szolgáló, a Semmelweis Egyetem több szervezeti egységének komplex együttműködésében létrejövő kutatási projekt 3 modulban valósul meg.

Az első (hatásmechanizmust feltáró) modul a SARS-CoV-2 vírus és a COVID-19 betegség modellezésével kívánja a fertőzés mechanizmusának jobb megértését biztosítani, amelyhez egy, fertőző tulajdonsággal nem rendelkező koronavírus típus előállítása szükséges. Ezen inaktív típus a tünetet nem okozó körülmények között jól tudja modellezni a koronavírus működését kísérleti rendszerekben. Az így kapott tudományos eredményeink egyúttal hozzájárulhatnak a hazai vakcina program kialakításához.

A második, diagnosztikai fejlesztési modul a vírus biodisztribúció mérésére fókuszál, az élő szervezetben elvégzett kísérleti körülmények között, amelyhez a Semmelweis Egyetemen elérhető csúcstechnológiát jelentő képalkotó vizsgálórendszereket alkalmazzuk.

A harmadik terápiás modul a COVID-19 betegség legsúlyosabb következményét, elsősorban a súlyos akut légzészavar szindróma (SARS) okán kialakuló extrém gyulladásos reakciók főbb okait vizsgálja. Ennek keretein belül számos, az egyetem laboratóriumában vizsgálat alatt álló vagy már forgalomban lévő, a fenti káros reakciókat gátolni képes gyógyszer, vagy gyógyszer hatóanyag kipróbálása is megtörténik.

A Projektről bővebb információk a Semmelweis Egyetem hivatalos honlapjának pályázati aloldalán találhatók:

https://semmelweis.hu/innovacio/palyazat/hazai-tamogatott-projektek/2020-1-1-6-jovo-2021-00013/

Projekt szakmai vezetője:

  • Dr. Merkely Béla rektor

E-mail: rektor@semmelweis-univ.hu

Projekt központi menedzsmentjét irányító szakterületi vezető:

  • Szigeti Gyula Péter innovációs igazgató

E-mail: szigeti.gyula@med.semmelweis-univ.hu

Központi projektmenedzser:

  • Nagy Györgyi pályázati szakértő

   E-mail: nagy.gyorgyi1@semmelweis-univ.hu