Az orvostudományi ismeretterjesztést és a tudománynépszerűsítést célozza a Semmelweis Egyetem és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) együttműködési megállapodása, amelyet április 13-án írt alá dr. Szél Ágoston, az egyetem rektora és dr. Hámori József, a TIT elnöke.  A három évre szóló megállapodás részeként közös cikkek, cikksorozatok megjelentetését tervezik a TIT három lapjában, az Élet és Tudományban, a Természet Világában és a Valóságban, illetve azok elektronikus felületein, továbbá az orvostudomány új eredményeit bemutató közös programokat is szerveznek majd a TIT országos hálózatának tagegyesületeiben.

RS47655_KA-20160413-IMG_0667-scrAz egyetemnek nemcsak az a feladata, hogy az ott felhalmozott tudást a hallgatóinak átadja, hanem az is, hogy szélesebb körben is terjessze az ismereteket – mondta dr. Szél Ágoston. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a közösen szervezett kurzusok, előadások, valamint a TIT kiadványaiban való megjelenések kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a laikus közönséggel is megismertessék az új kutatási eredményeket. Az egyetem rektora beszámolt arról is, hogy dr. Szabó Attila, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program titkára és dr. Fekete György, a program elnöke meghatározó szerepet vállalt abban, hogy minél több hallgató megismerhesse az együttműködés adta lehetőségeket.

RS47650_KA-20160413-IMG_0693-scrAz orvostudomány népszerűsítése mindig is fontos volt a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság életében – mondta dr. Hámori József, a TIT elnöke. Példaként megemlítette, hogy Bugát Pál, a TIT elődjének alapítója maga is orvos volt, és Szentágothai János anatómus is betöltötte a társaság elnöki tisztét, aki egyetemi előadásain nemcsak az orvostudományról, hanem a fizikáról, a csillagászatról, sőt akár a művészetekről is beszélt a hallgatóknak; a szűk szakterülete helyett az általános ismeretszerzés fontosságát hangsúlyozta.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem