Ételt, italt osztanak, ágyaznak, beszélgetnek és sétálnak a betegekkel, bevásárolnak nekik a büfében – egyebek mellett ilyen feladatokat láthatnak el a kórházi önkéntesek. A Semmelweis Egyetemen jelenleg nyolc klinikán hetven segítő van jelen – mondja Kissné Negyedi Marianna, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság ápolásfejlesztője, aki szerint akár ötször ennyi önkéntest is tudnának fogadni, épp ezért folyamatosan várják a jelentkezőket.

RS42362_KA-20151216-IMG_2371-scrHatalmas segítséget jelentenek az önkéntesek; a betegek, a nővérek, ápolók is örülnek nekik – mondja Kissné Negyedi Marianna. Az ápolásfejlesztő szerint minden korosztály képviselteti magát: diákok, dolgozók és nyugdíjasok is jönnek hozzájuk. Különféle foglalkozású és érdeklődési területű önkénteseik vannak, így amellett, hogy nagyon hasznos munkát végeznek náluk, még színesítik is a klinikák életét. Közben persze az önkéntesek is sokat kapnak a klinikákon: a fiatalabbak többnyire az itt szerezhető élettapasztalatot, míg az idősebbek a társaság és a hasznosság érzésének fontosságát emelik ki.

Az önkéntesek szigorú kiválasztáson esnek át, és egy képzésen is részt kell venniük, mielőtt a klinikákra kerülnének. A feladatkörük is meghatározott: nem arról van tehát szó, hogy az orvosok, ápolók munkáját végzik. Nem is jellemző, hogy egészségügyi végzettségűek jönnének hozzánk, de még azok sem végezhetnek szakmai munkát, akik ilyen területről érkeznek – hangsúlyozza Kissné Negyedi Marianna.

RS42358_KA-20151216-IMG_2391-scrAz önkéntesek hetente 1-2 alkalommal, 2-4 órában segítenek a klinikákon – mondja Jani Erzsébet, a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány önkéntes koordinátora. Ételt, italt osztanak, ágyaznak, beszélgetnek a betegekkel, segítenek a vérvételi minták laboratóriumba juttatásában, elkísérik a betegeket a vizsgálatokra, sétálnak, beszélgetnek velük. Emellett szellőztetnek, pakolnak, bevásárolnak a betegeknek a büfében – teszi hozzá.

Az alapítvány önkéntesei 2013 áprilisa óta járnak a Semmelweis Egyetem klinikáira, jelenleg hetvenen vesznek részt a programban: a Szív- és Érgyógyászati Klinikán, az I. Sz. és II. Sz. Belgyógyászati Klinikán, a Sebészeti Klinikán, a Neurológiai Klinikán, az Ortopédiai Klinikán, az I. Sz. és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán vannak jelen, munkájukat koordinátorok segítik. Mivel jóval több önkéntest is tudnának fogadni, folyamatosan várják a jelentkezőket a semmelweis.onkentes@gmail.com  e-mail címen.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem