Az Innovációs Központ kialakításával teljesen megújult a Semmelweis Egyetemen a K+F+I (kutatás + fejlesztés + innováció) tevékenységet támogató szervezeti háttér. A Semmelweis Egyetem 2013-ban másodszor is megkapta három évre a kutatóegyetem címet, ami dr. Szél Ágoston rektor szerint egyrészt kötelez, másrészt jelzi azt is, hogy bizonyos kvalitás birtokában van az egyetem, és fontos a kutatási eredményeket még tovább növelni. Korábban az egyetemen több kft. kezében voltak a K+F+I-vel összefüggő folyamatok. A társaságok funkciói, feladatai között hiányosságok éppúgy voltak, mint párhuzamosságok, dr. Szél Ágoston szerint ez késztette a teljes stratégia átgondolására az egyetem vezetését. Ennek nyomán az innovációs aktivitás most már az egyetem által létrehozott Innovációs Központban koncentrálódik.

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes szerint nem érdemes felaprózottan dolgozni egy közös célért, ezért van szükség egy egységes innovációs központra. A megszüntetett három kft. (Pályázati és Innovációs Kft., Semmelweis Innovations, Beszerzési Kft.) jogutódjaként létrejött a Semmelweis Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Kft., a korábban innovációmenedzsmenttel foglalkozó szervezeti egységek pedig az egyetem központi irányítása alá kerültek a Semmelweis Innovációs Központ keretein belül.

Az Innovációs Központhoz kerültek egyebek mellett az MTA-s programok, az OTKA teljes ügyintézése, valamint a Lendület pályázatok. A Semmelweis Egyetem részéről részt vesz a központ a nemzeti agykutatási program pályázatának elkészítésében, és hozzájuk tartozik egy, a norvég finanszírozási mechanizmus keretében elnyert kiemelt projekt, melyben az egyetem négy szervezeti egysége négy munkacsomagban vesz részt.

Az Innovációs Központ október 1-jétől kinevezett igazgatója dr. Farkas Lilla Mercedes azt hangsúlyozta: az Innovációs Központ fő célkitűzése, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is sikerüljön megőrizni a tudományos elitet. A központ összekötő kapocsként működik a gazdaság és a kutatók között, teljes körű szolgáltatást kell nyújtania a kutatók részére az első ötletektől a megvalósításig, a gazdasági tervek előkészítéséjéig.

A három megszüntetett kft. jogutódjaként létrejött Semmelweis Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Kft. ügyvezetője dr. Takács Zita. A társaság székhelye a Nógrád megyei Rétságon van, így olyan uniós forrásokra is tud pályázni, melyeket a közép-magyarországi régióban lévő egyetem nem tud megszerezni. Az egyetem és a megyei önkormányzat vezetése szeptember elején együttműködési megállapodást kötött, ugyanis Nógrád megye 2020-ig tartó stratégiájában az innováció kiemelt helyre került, fejlesztési terveinek egy része jól illeszthető az egyetem stratégiájához.