Magyarországon kb. 25 ezer ember szenved el szívinfarktust évente. Az összes magyar halálozás feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. A szívinfarktus halálozási mutatója háromszor magasabb, mint a Nyugat-Európai országokban.

A tíz éve működő szervezett szívinfarktus-ellátásnak és a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően hazánkban évente kb. hétezerrel csökkent, azaz megfeleződött az infarktushoz kapcsolódó halálesetek száma az elmúlt 15 év során. A fenntartható fejlődés alapja a magas szintű kórházi ellátás mellett a fokozott megelőző tevékenység. A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet, a Semmelweis Egyetem kardiológusai ezzel a kampánnyal szeretnék ráirányítani a figyelmet a betegség kockázataira.

A szűrések a Kutatók Éjszakájának napján, azaz szeptember 27-én, pénteken délután 14.00 órakor kezdődnek a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, az ingyenes lehetőség szombat 14 óráig várja az érdeklődőket.

Aki időben regisztrál a http://www.kardiologia.hu/szures2013.php webcímen, a megadott időpontban találkozhat a kardiológussal, az állapotfelmérés után vérvétel következik, majd terheléses EKG, amennyiben pedig akut helyzettel találkoznak az orvosok, az új generációs Szív CT-t is bevetik a betegek érdekében. (Az új generációs műszer a szív koszorúereinek állapotfelmérésére alkalmazható egyik legújabb technológia, ami gyors, alacsony rizikójú eljárás, ugyanakkor különösen részletgazdag megoldást kínál a diagnózis felállításához.)

Interjú és vágóképezési lehetőség a klinikán:
Időpont: 2013. szeptember 22. vasárnap Cím: a Semmelweis Egyetem Gaál József út 9-11. (Városmajor)

Nyilatkozó: Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem professzora 20/825-8036

Idén csaknem félszáz helyszínen, minden eddiginél több érdekes rendezvénnyel várja a látogatókat a Semmelweis Egyetem az idei Kutatók éjszakáján (letölthető programfüzet): https://semmelweis.hu/hirek/files/2013/09/SE_Kutatok_Ejszakaja_programok_20130919.pdf

Galéria

12kép