Információ: 20/663-2482

Egy nap helyett akár 1 óra alatt is elkészülhet a vizsgálat, sőt a diagnózis is a Semmelweis Egyetem (SE) új szív CT-jével, melyet ma délután adtak át az egyetem Kardiológiai Központjában. A Kutató Egyetemi támogatás keretéből megvásárolt berendezés helyettesítheti az érfestéses szívkatéterezést.

Néhány éve hazánkban is nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőoktatás ma működő struktúrája – Magyarországon 69 intézmény nyújt felsőoktatást – homogenizál, és szükség van arra, hogy a legjobbakat kiemeljék. Tavaly abban a pályázati rendszerben, amelyben a legjobb hazai intézményeket megmérték, a Semmelweis Egyetem az első 5 között volt, akik a Kutatóegyetemi címet megkapták – mondta a sajtótájékoztatón Dr. Tulassay Tivadar, rektor. A professzor hozzá tette: Ez a Kutatóegyetemi cím jelenti ma Magyarországon a versenyképes, Európai dimenzióban is helytálló, elit egyetemet.

A Semmelweis Egyetem (SE) 2010-ben nyerte el a Kutatóegyetem címet; az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra 3 milliárd Ft támogatást kapott a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”.
A projektnek négy kiemelt területe van:
• Prevenciós modul – személyre szabott orvoslás
• Diagnosztikai modul – Modern képalkotó eljárások a molekulától az emberig
• Technológiai modul – Bio-engineering
• Terápiás modul – Molekuláris medicina a betegségek gyógyításában

Ennek a pályázatnak a keretében került sor többek között egy 256-szeletes CT készülék beszerzésére, mely Közép-Európában egyedülálló berendezésként a szív-CT-k legújabb generációját képviseli. Az új CT készülék két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet és a koszorúereket. A sok szeletnek köszönhetően kitűnő képminőség érhető el alacsony sugárdózis mellett.

Dr. Merkely Béla, a Kardiológiai Központ igazgatója erről így beszélt: Az Egyesült Államokban a szív CT és az MR részese, a rutinszerű szív-vizsgálatoknak. Egy olyan intézménybe, mint a miénk, ahol Magyarország legtöbb szívizominfarktusát látják el, ahova évente 6 ezer szívinfarktusos beteg érkezik, biztosan jó helye lesz ez a készüléknek. A betegellátáson túl azonban a kutatásoknak is fontos szerepe van. Előre jelezni a beteg koszorúér-problémáit, megelőzve egy esetleges szívizom infarktust. Ehhez viszont olyan emberekre van szükség, mint kutatóorvos kollégánk, Maurovich-Horvat Pál, aki Harvard Egyetemről jött haza hozzánk, külföldön tanult és kutatott, és most az új 256-szeletes CT segítségével itthon végezheti kutatómunkáját.

Egyik fontos kutatási terület a vulnerábilis plakk minél pontosabb megismerése, hiszen ez megteremtheti az alapot az infarktus szempontjából leginkább veszélyeztetett egyének időben történő azonosítására, s ez biztosíthatja az infarktus megelőzését. A modern technológia hazai alkalmazására neves külföldi egyetemekről érkeztek haza magyar kutatók. Az amerikai Harvard Egyetemmel jelenleg is zajló közös kutatómunka során a nagy kockázatot jelentő koszorúér-plakkok elemzése zajlik.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karával történő közös kutatás keretében élsportolók szűrését is végezzük; mivel a szív-CT minimális kockázattal járó vizsgálata során az egyébként panaszmentes egyénekben kimutathatóak az esetleges koszorúér fejlődési rendellenességek, valamint könnyebben diagnosztizálhatóak a korai stádiumú koszorúér-betegségek. A módszernek nagy jelentősége lehet az élsportolók hirtelen szívhalálának megelőzésében. – mondta Maurovich-Horvat Pál.

Sajtókapcsolat: Kovács Eszter, sajtóreferens 06-20/663-2206 és Szuchy Zsuzsa 20/663-2054