A Semmelweis Egyetem elnyerte a Quintiles amerikai kutatásszervező cég kiemelt kutatóhely pozícióját, úgynevezett Prime Site lett. Dr. Szél Ágoston rektor, és Kaye Hallett alelnök aláírta azt az együttműködési megállapodást, mellyel a Semmelweis Egyetem részesévé vált a jelenleg világszerte 16 kutató bázist összefogó csapatnak , és így az 5 amerikai, 2 angol, 1 francia, 1 lengyel, 1 orosz, 1 ukrán, 1 dél-koreai,1 dél-afrikai , 1 malajziai, és 1 tajvani intézmény mellett folytathatja a munkát.

A felkérés szempontjai között szerepelt a több évtizedes, klinikai kutatásokban szerzett tapasztalat, elkötelezettség, minőségi szervezeti és kutató hagyomány és munka, valamint az, hogy minden terápiás terület (pl. ritka betegségek) elérhető legyen az intézményen belül.

A szerződés megteremti annak a lehetőségét, hogy az amúgy világszerte csökkenő fejlesztési befektetések ellenére a garantált minőségi körülmények által a Semmelweis Egyetemen megerősítse pozícióját, és több klinikai kutatást indíthasson.

A klinikai kutatásokban való részvétel az egyetem hármas küldetésének egyike, de semmiképpen sem választható el a másik kettőtől, a gyógyítástól és az oktatástól. A jövő kutató generációját is neveljük, számukra példával kell elöl járni a kutatás-fejlesztés mikéntjének mindennapjait közel hozó lehetőséggel.

Jól mutatja a kutatás és az ahhoz kapcsolódó oktatás kiemelt szerepét a Semmelweis Egyetemen, hogy 2012-ben 16 klinikán 63 kutatásvezető orvos 127 vizsgálatot indított. Gyógyszerkutatási vizsgálataik nagy részét az alábbi szakterületeken végzik:

2012-ben indult vizsgálatok fő szakterületei és vizsgálat számai:

onkológia 17
kardiológia 15
gasztroenterológia 14
diabetes 4
oszteoporózis 3
hematológia 4
asztma 3


A Prime Site státusz a gyógyításban biztosítja betegeink számára, hogy a legmodernebb, hazánkban még nem finanszírozott, vagy nem alkalmazott eljárásokhoz, illetve gyógymódokhoz férjenek hozzá. A kutatási programokban való részvétellel az elmúlt időszakban daganatos betegek, a szív-, a cukor- és az emésztőrendszeri betegségben szenvedők jutottak új gyógyszerekhez és kerülték el így a vakságot, infarktust vagy éppen alapbetegségük súlyosbodását. A klinikai kutatások így nemcsak a jövőt, de mérhetően a jelent is szolgálják.