Sir George Radda

Második alkalommal adták át ma a Semmelweis Budapest Awardot, a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos díját. Az idei kitüntetett az MRI-vizsgálatok magyar származású atyja, Sir George Radda, aki jelenleg egy szingapúri központú tudományos ügynökség (A*STAR) orvosbiológiai kutató tanácsának elnöke. A világ egyik legjelentősebb tudománypolitikusának tartott Sir George Radda szerint Magyarország számára az orvostudományi kutatásokon belül az idegtudományok, a patológia és a biomatematika területe jelenthet kiugrási pontot. Az oxfordi egyetem professzora úgy fogalmazott: külön megtiszteltetés számára a most neki ítélt magyar kitüntetés és az, hogy szülőhazájában is elismerik munkáját. Mint mondta: „az oxfordi után a Semmelweis a második egyetemem, olyan gyakori vendég vagyok itt, emiatt is fontos nekem különösen ez az elismerés.”

Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora laudációjában elmondta: „Sir George Radda korán felismerte, hogy gyorsan változó világban élünk, ahol a tudás és az információ hatalom. Így az egyetlen lehetséges mód, hogy legyőzzük a dilemmákat és a kihívásokat a tudásalapú társadalom megteremtése. Radda professzor felismerte az új tudományos stratégiát, amelynek lényege, hogy az egészségügyhöz kötődő iparágak és vállalkozások erősítésével kell fejleszteni a lakosság életminőségét és egészségi állapotát.”

A 2000-ben az angol királynőtől lovagi címet kapott Sir George Radda egyébként gyakori vendég Magyarországon és a Semmelweis Egyetemen is. Mint mondta, fontos számára a kutatókkal és a végzett diákokkal való találkozás. Egy korábbi kutatási megállapodás és egy pályázat eredményeképpen pedig közös munka is folyik Szingapúrral. A Semmelweis Egyetem és a Singapore Bioimaging Consortium (SBC) egy-egy kutatója azt vizsgálja, hogy miként használhatók az őssejtek csontok újraépítésére. A díjátadón elmondta: „A XXI. században forradalmi változásokon ment át az orvosi biomedicina. Napjainkban már nem elég a kutatócsoportok hagyományos együttműködése, egy teljesen új szemléletre van szükség ahhoz, hogy az eltérő szakmák ne csak együtt dolgozzanak, hanem együtt is gondolkozzanak az emberiség legnagyobb problémáinak a megoldásáról.”

Sir George Radda mindemellett nagyban hozzájárult a Semmelweis Egyetem modern képalkotó eljárásokkal kapcsolatos kutatási programjának elindításához („Bioimaging Modul”), amely fontos témája a kutatóegyetemi pályázatnak. A kitüntetést egy ünnepi szimpózium is kísérte, amely az orvosbiológiai képalkotó eljárások határaival foglalkozott, a molekulától az emberig.

fMRI

Sir George Radda a múlt évig az SBC elnöke volt, most pedig a konzorciumhoz tartozó, funkcionális anyagcserét kutató csoport igazgatója is. A most futó program célja egyebek mellett az anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes, a metabólikus szindróma biológiai alapjainak megértése.

A Semmelweis Budapest Award díjat 2009-ben alapította az egyetem Szenátusa. Az elismerést olyan nemzetközileg elismert eredményeket felmutató, az orvosbiológiai kutatások terén aktív külföldi tudós kaphatja, akinek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez. Feltétel továbbá, hogy a kitüntetett személy kutatásai az emberiség javát szolgálják, valamint új utat mutassanak az élő természet megismeréséhez. A 10.000 eurós pénzjutalommal járó díjat tavaly első alkalommal Jeremy K. Nicholson, a londoni Imperial College professzora vehette át.