Sajtóközlemény: Semmelweis Egyetem, 2003. november 28.

Átadták a Semmelweis Egyetem építészeti versenypályázatának díjait.

A mai napon, 2003. november 28-án, Magyar Bálint Oktatási Miniszter ünnepélyes körülmények között átadta a Semmelweis Egyetem új Oktatási Központjának megtervezésére kiírt nyilvános építészeti versenypályázat díjait.

Az első helyezést, a tervezési szerződés jogát és a vele járó bruttó 12.000.000,- Ft-os díjat nyerte Noll Tamás Ybl-díjas tervező és munkatársainak az M-Teampannon Kft. nevében beadott terve.

Második helyezést ért el és 11.000.000,- Ft-os díjazásban részesült Koszó József Ybl-díjas építész és munkatársainak a Finta és Társai Építészeti Stúdió Kft. nevében beadott terve.

Harmadik helyezést és a vele járó 7.300.000,-Ft-os díjat nyerte Patonai Dénes Ybl díjas építész és munkatársainak terve (Projekt Stúdió 5 Kft.) illetve Pápai József és munkatársainak pályamunkája ( Pápai Bt, Kaposvár)

Negyedik helyezést és 4.200.000,-Ft-os díjat kapott Puhl Antal Ybl-díjas építész és munkatársainak terve ( Puhl Antal Építész Irodája Kft.),

Ötödik helyezést és 3.200.000,-Ft-os pénzjutalmat nyert Kaló Emese és munkatársainak munkája (Építész Kaláka Kft., Szentendre).

Az Oktatási Miniszter elismerően szólt az építési tervek magas színvonaláról illetve a Semmelweis Egyetem azon törekvéseiről, hogy megfeleljen az Európai Uniós kihívásoknak és vezető pozíciót vívjon ki magának és Magyarországnak

a várhatóan fokozódó felsőoktatási versenyhelyzetben.

Sajtó háttéranyag

A pályázat lebonyolítása

A Semmelweis Egyetem mint a tervpályázat kiírója és az Oktatási Minisztérium mint a tervpályázat társkiírója „tervpályázati hirdetményt” tett közzé 2003. július 15-én. A tervpályázat részletes kiírását a pályázók 2003. július 15-től 2003. október 30-ig vásárolhatták meg.

A tervpályázati kiírást 24 pályázó vásárolta meg, a meghirdetett határidőre 17 db pályamű érkezett. A pályaművek bontására 2003. november 7-én került sor.

A kiírók pályázati elvárássa az volt, hogy az új épületegyüttes korszerű, mértéktartó, a funkciót kifejező megjelenése hozzájáruljon a környék minőségi fejlődéséhez, és méltón reprezentálja a magyar orvosképzés nemzetközileg elismert színvonalát. Továbbá, az Oktatási Központ egyszerre kapcsolódjon a Semmelweis Egyetem VIII. és IX. kerületi intézményeihez és gazdagítsa a térség oktatási infrastruktúráját.

Intézményfejlesztési tervek. Az új Oktatási Központ

A költséghatékony gazdálkodás szempontjából kiemelkedő jelentőségű, a Semmelweis Egyetem jelenleg területileg szétszórtan elhelyezkedő egységeiben folyó oktatói, kutatási és gyógyító tevékenységek ésszerű centralizációja. Az intézményfejlesztés egyik fontos célja az ingatlan portfolió megfelelő menedzselése, melynek során ingatlanok szabadulhatnak fel és az értékesítések során befolyó pénzek intézményi fejlesztésre és rekonstrukcióra használhatóak. Az intézményfejlesztési tervek között szerepel az új Oktatási Központ felépítése is, melyben modern könyvtári funkciók is helyet kapnak majd.

A leendő Oktatás Központ, a IX. kerülettel történt megállapodás eredményeképpen az Anatómiai Intézetek tőszomszédságában, a Tűzoltó utcában, azon a mintegy 8000 négyzetméteres területen épül majd fel, melyet eredetileg a Corvin Egyetemnek szántak. Az építési területet a jelenleg az egyetem kezelésében lévő Markusovszky térért kapja a SE cserébe. A tervek szerint az Oktatási Központban a kis és nagy oktató termek és oktatólaborok mellett helyet kapnak a Puskin utcai tömb intézetei és a Kísérleti Kutató és Humánélettani Intézet, a Nyelvi Lektorátus és az Informatikai Központ valamint egy korszerű, elsősorban elektronikus könyvtár és itt nyerne elhelyezést a Gyógyszerésztudományi Kar is.

Az anyagi forrásokat tekintve az egyetem fő támogatója az oktatási tárca, az egyetem ugyanakkor számít az egészségügyi tárca segítségére is, mivel az Oktatási Központban számos olyan aktivitás kap helyet, amely a szakképzést és továbbképzést segíti. A másik forrást az egyetem -elsősorban az ingatlan eladásból származó- saját bevételeijelentik. Harmadikként komoly lehetőség a magántőke bevonása, amely az új egyetemi kollégiumok megvalósításában is komoly szerepet játszhat. A Semmelweis Egyetem mintegy 10.000 fős dolgozói és 8.900 fős hallgatói létszámával jelentős gazdasági tényezőt jelenthet a környező kerületek és az egész főváros számára. A több fázisú tervezési szakaszt követően, optimális esetben 2005-ben indulhat meg a tényleges építkezés. Az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően az új Oktatási Központ felépítése és működtetése a Semmelweis Egyetem versenyképességének elengedhetetlen feltétele lesz.

További Információ:

Léder László: 0630-336-2972

Marczell Viktória: 0630-336-6907

Email:marketing@rekhiv.sote.hu