Photo: Zsolt Varga

 

A Semmelweis Egyetem KFI Üzletfejlesztési Központja szervezésében
megtartottuk a Semmelweis Tudományos és Üzleti Szalont

2022. március 3-án, mely témája a „Biobankok Magyarországon” volt.

 

 

 

 

Az alábbi tematika szerinti előadások zajlottak le:

Prof. Dr. Merkely Béla rektor úr köszöntője után kitűnő előadóink egy napra kész áttekintést, egyfajta helyzetjelentést adtak, a magyarországi biobankok tevékenységéről, specialitásairól. Az előadásokból megismerhettük, hogy milyen sokoldalú tevékenységet folytatnak ezek a szervezetek, mennyiben járulnak hozzá a magyar és nemzetközik kutatásokhoz, gyógyításhoz és oktatáshoz.

Bevezető (film) a Semmelweis Egyetem biobankjáról

Molnár Mária Judit professzor asszony előadásában kitekintést nyújtott az európai és a magyarországi biobankokról és kapcsolódási pontjaikról. Előadásának címe: Helyzetkép Európában, magyarországi biobankok és kapcsolataik

Professzor Győrffy Balázs részletesen bemutatta a Semmelweis Egyetemen létre hozott onkobank hálózat működését és jelentőségét.

Dr. Radovits Tamás Innovatív modell a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán című előadásban ismertette a klinikájukon folyó innovatív tevékenységük modelljét.

Dr. Németh György előadásában részletesen bemutatta a Richter Gedeon Nyrt. és a Semmelweis Egyetem partnerségi együttműködését a neuropszichiátriai kórképek kezelésének példáján.

Dr. Trócsányi Sára a biobank speciális jogi és etikai vonatkozásait ismertette és rávilágított azokra pontokra, amit még jogi oldalról érdemes tovább gondolni.

A tartalmas és gondolatébresztő előadások után a résztvevők egy kötetlen állófogadáson cserélhették ki gondolataikat és új kapcsolódási pontokat is feltárva további együttműködési lehetőségek is születtek.

Semmelweis Tudományos és Üzleti Szalon 2022-03-03