A Semmelweis Egyetem németországi, német nyelvű képzésének 53 végzős hallgatója vette át diplomáját július 19-én Magyarország Berlini Nagykövetségén. A végzősök immár tizenharmadik alkalommal kapták meg a Semmelweis Egyetem német nyelvű képzésének oklevelét.

A Semmelweis Egyetem az Asklepios Klinikák Csoporttal, Németország egyik legnagyobb klinikahálózatával 2008-ban írta alá azt a megállapodást, melynek eredményeként létrejött az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) részeként működő kétnemzetiségű kar, az Asklepios Campus Hamburg (ACH). Az egyetem német nyelven tanuló hallgatói az első két év elméleti képzése után a harmadik évtől Hamburgban, az ACH-n folytathatják tanulmányaikat.

A diplomaátadó ünnepségen Vad Zoltán nagykövet-helyettes, az esemény házigazdájának köszöntője után dr. Karl J. Oldhafer, az ACH rektori és dékáni biztosa gratulált a 13. évfolyam végzőseinek. A hallgatókat dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Nyirády Péter, az ÁOK dékánja, dr. Müller Veronika, az ÁOK dékánhelyettese és a külföldi hallgatók klinikai ügyeiért felelős rektori biztosa, valamint a hamburgi kampusz részéről dr. Karl J. Oldhafer, az ACH rektori és dékáni biztosa avatta doktorrá.

Az ACH fennállása óta először külön köszöntötték a végzős évfolyam legjobbjait, dr. Jana Lissa Schont és dr. Jakob Manfred Schaefert, akik kiemelkedő teljesítményükért oklevelet vehettek át.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédében köszöntötte a frissen végzett doktorokat és gratulált az orvosi diploma megszerzéséhez. „Önök számára, kedves végzősök, a Semmelweis Egyetem Asklepios Campus Hamburg Orvosi Karának frissen avatott orvosai számára egy korszak végérvényesen lezárul és egy új korszak kezdődik. Az egyetemi évek véget értek – de nem dőlhetnek hátra nyugodtan, mert a tanulás évei soha nem érnek véget. Hiszen mi, orvosok csak akkor tudjuk a legjobbat nyújtani, ha tudásunkat folyamatosan ápoljuk, frissítjük és bővítjük” – fogalmazott. Hozzátette:

Diplomájukkal a kezükben Önök már pontosan tudják és érzik, amit tanáraik és mentoraik tanulmányaik során többször is hangsúlyoztak: Orvosnak lenni nem csak egy szakma. Ez egy hivatás, amely szó szerint az életről szól, egy teljes életen át.

Az ünnepségen kitüntetést vehetett át dr. Holger Maul, az Asklepios Kliniken Barmbek, Nord-Heidberg und Wandsbek szülészet és prenatális gyógyászati főorvosa, akit a Asklepios Campus Hamburgon működő Nőgyógyászati Tanszéki csoport vezetőjévé és az ACH tantárgyfelelősévé neveztek ki. Kollégája, dr. Thorsten Hanke, az Asklepios Klinikum Harburg szívsebészeti főorvosa az ACH szívsebészeti tanszékének tantárgyfelelősi címét kapta meg.

Az évfolyamot dr. Thorsten Thiel, az Asklepios Medical School GmbH ügyvezető igazgatója is köszöntötte. „A Semmelweis Egyetem hamburgi Asklepios Campusának 2024-es végzős évfolyamaként Önök, kedves frissdiplomás orvosok, különleges kihívásokra számíthatnak orvosi munkájuk során” – fogalmazott. Mint elmondta, a mindennapi klinikai gyakorlatban és az orvosi kutatásban a digitalizáció előrehaladása, a mesterséges intelligencia változatos alkalmazási területei, a személyes tudásmenedzsmenttel szemben támasztott magas követelmények és a folyamatosan változó politikai keretfeltételek miatt is sok feladat áll a frissen végzettek előtt. „Mindez elsőre nyomasztónak tűnhet. De meggyőződésem, hogy Önök mindannyian kiválóan meg fognak birkózni ezekkel a kihívásokkal” – magyarázta.

A rendezvény végén a friss orvosok az egyetem vezetésével és az ACH munkatársaival együtt a Branderburgi kapu elé vonultak közös csoportkép készítésére, ahol az 53 új orvosdoktor levegőbe dobta kalapját.

A Semmelweis Egyetem németországi kihelyezett tagozata, az Asklepios Campus Hamburg megalakulása óta 2500 német nyelvű fiatal vehette át az orvosi diplomát.

Galéria

9kép

Mint ahogy dr. Merkely Béla a Magyar Távirati Irodának (MTI) adott helyszíni nyilatkozatában kiemelte: „Büszkeségre ad okot, hogy a képzés iránt folyamatosan nagy az érdeklődés. Ez azt mutatja, hogy a magyar diploma, ezen belül is a Semmelweises diploma a világon nagyon sokat ér.”

Szlovák Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Christian Bruch – Asklepios Campus Hamburg

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.