Az Amerikai Érsebész Társaság (SVS) 2024. június 20-ai chicagói kongresszusán életműdíjat adományozott dr. Gloviczki Péternek, a Semmelweis Egyetem egykori diákjának és díszdoktorának, aki 2013-ban a társaság elnökeként, 2016 és 2022 között pedig folyóiratcsaládjának főszerkesztőjeként végzett munkájáért; továbbá az érsebészet terén kifejtett klinikai, oktatói, kutatói és publikációs tevékenységének elismeréseként részesült a társaság legmagasabb kitüntetésében.

Az 1946-ban alakult Amerikai Érsebész Társaság (SVS) több mint 6000 tagja közül annak ítéli oda életműdíját, aki nemcsak az SVS és más érsebészeti társaság működéséhez, hanem a hivatás aktív művelése mellett az érsebészet oktatásához, klinikai és tudományos kutatásához is jelentősen hozzájárult.

A szakterületén a világ vezető tudományos társaságának számító Amerikai Érsebész Társaság díja az egyik, ha nem a legmagasabb elismerés, amelyet érsebészként kaphatok

– nyilatkozott honlapunknak az érsebész pályáját a Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján kezdő dr. Gloviczki Péter arról, mit jelent számára a kitüntetés.

„Én egy nyíregyházi gyerek vagyok” – fogalmazott a megtett útról, amely a tengerentúlon nemcsak a Mayo Klinika vezető érsebész professzori és érközpont-igazgatói posztjáig, hanem az Amerikai Érsebész Társaság elnökségéig vezetett. „Ez azért is érdekes, mert az első amerikai érsebész szakkönyv szerzője, a társaság egyik alapítója és egyben 7. elnöke, Geza de Takats is magyar érsebész volt; sőt, a 37. elnök, az erdélyi származású Szilágyi Imre Dezső (D. Emerick Szilagyi), a társaság folyóiratának alapító főszerkesztője szintén; én magam pedig 67. elnökként örömmel folytattam ezt a hagyományt a társaságban. Szóval a 97. elnöknek is magyarnak kell lennie!” – viccelődött.

Elnökségi mandátumát követően Gloviczki Péter professzor hat évig töltötte be a társaság Journal of Vascular Surgery (JVS) című érsebészeti szaklapjának főszerkesztői pozícióját, ezen idő alatt a folyóiratcsalád vénás és nyirokrendszeri rendellenességekre, valamint esettanulmányokra és innovatív technológiákra szakosodó különszámai egy új, tudományos fókuszú kiadvánnyal is kiegészültek. Szintén ezen időszakhoz köthető a folyóirat gyakornoki programjának és Audible Bleeding podcastjának bevezetése, sokszínűségének és közösségimédia-jelenlétének fokozása, illetve online megjelenéseinek előtérbe helyezése is.

Bár egyesült államokbeli klinikai praxisából nyugállományba vonult, munkásságát ugyanúgy folytatja, éppen a múlt héten jelent meg a vénás és nyirokbetegségek bibliájának számító Handbook of Venous and Lymphatic Disorders című szakkönyvének ötödik kiadása. Egyik legnagyobb céljának azt tartja, hogy hozzájáruljon a magyar egészségügy előmozdításához, különösen a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírnevének öregbítéséhez, amely téren tett erőfeszítéseiért 2014-ben az egyetem díszdoktorává avatták, 2021-ben pedig elnyerte az egyetem legmagasabb kitüntetését, a Semmelweis Budapest Awardot. Közbenjárásának köszönhető, hogy számos magyar kolléga tehetett szakmai látogatást a Mayo Klinikán, 2025-ben pedig második alkalommal tervezi megvalósítani a Semmelweis Nemzetközi Vaszkuláris Szimpóziumot.

„Mindig nagy örömmel jövök haza, most például az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagjaként a soron következő ülésre érkeztem, de a héten részt veszek még az orvosavatáson és a Semmelweis-napi megemlékezésen is.”

Egyértelműen Semmelweis-diáknak érzem magam, nagyon sokat kaptam egykori professzoraimtól, különösen a Városmajori Klinikán Soltész Lajostól, aki az érsebészet megalapítója volt Magyarországon.

Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Society for Vascular Surgery, Gloviczki Péter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.