RS24794_KA-20141114-IMG_5724-honoris-causa-scrEz a negyvenedik alkalom 1967 óta, hogy a Semmelweis Egyetem ünnepélyes keretek között díszdoktori címet adományoz. Az idei évben négy kiemelkedő professzor válik az egyetem díszdoktorává az Általános Orvostudományi Kar felterjesztésére – mondta a Doctor Honoris Causa ünnepség megnyitásaként dr. Szél Ágoston rektor.

A díjazottak laudációját, tudományos eredményeit és Semmelweis Egyetemhez fűződő kapcsolatait, dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja ismertette.

Dr. Herbert Ehringer (Medical University of Vienna) laudációjában kiemelte: Ehringer professzor úttörő kutatási eredményei nagyban hozzájárultak a Parkinson-kór kórélettanának megértéséhez és a jelenlegi terápiás módozatok kidolgozásához. Dr. Herbert Ehringer tagja a Lions Clubnak, és ő alapította azt a programot, melynek keretében többek között magyar hallgatók is részt vehetnek egy négyhetes intenzív osztrák klinikai gyakorlaton. A Semmelweis Egyetemről eddig ötven hallgató mehetett ki Ausztriába a programnak köszönhetően.

Dr. Peter Gloviczki (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) Magyarországon született és a Semmelweis Egyetemen szerzett diplomát, sebészeti képzést pedig a Városmajori Klinikán kapott. 1987 óta dolgozik a Mayo Klinikán. A professzor elsősorban a vaszkuláris és endovaszkuláris sebészet területén dolgozik, tagja minden jelentősebb amerikai szakmai társaságnak, az Amerikai Érsebész Társaság elnökeként is tevékenykedett. Ma is szoros szakmai kapcsolatot ápol Magyarországgal és a magyar érsebészekkel.

RS24786_KA-20141114-IMG_5746-honoris-causa-scrDr. René Sylvain Kahn (University Medical Centre Utrecht) fő kutatási területe a skizofrénia, munkája nagyban hozzájárult a betegség okozta agyi elváltozások megismeréséhez. Kahn professzor tizenhét éve  vesz részt a Semmelweis Egyetem oktatási és kutatási tevékenységében, egyebek mellett segített a fiatal kutatók utrechti képzésében. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika vezető klinikai kutatóközponttá vált nemzeti és regionális szinten is.

Dr. Richard Satava ezredes (University of Washington) a minimál invazív sebészet világszerte elismert szakembere, orvosi és katonai pályafutása párhuzamosan fejlődött. Tudományos tevékenysége is kiemelkedő, munkáinak egy része mérföldkövet jelent a sebészet történetében. Satava professzor hosszú éve kapcsolatban áll a magyar kollégákkal, támogatja a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet oktatási és kutatási tevékenységét.

RS24781_KA-20141114-IMG_5767-honoris-causa-scrA Doctor Honoris Causa címről szóló díszokleveleket és a díszdoktorrá fogadást szimbolizáló stólát dr. Szél Ágoston rektor és dr. Hunyady László dékán adta át a kitüntetetteknek.  

Dr. Herbert Ehringer rövid hozzászólásában kiemelte, saját elhatározásából kezdett közösen dolgozni a Semmelweis Egyetemmel az Orvostanhallgatók határok nélkül programban 2004-ben. Tapasztalatai szerint a Semmelweis Egyetem hallgatói kiemelkedően jól képzettek és magas személyes kvalitásokkal bírnak. Dr. Gloviczki Péter arról szólt, felemelő számára, hogy egykori alma materétől veheti át ezt a címet, és egyik legnagyobb akadémiai elismeréseként tekint rá. Kitért arra is, hogy az elért eredményeiben nagy szerepe volt az egyetemen kapott képzésnek, itteni tanárainak, mentorainak. Dr. René Sylvain Kahn azt mondta, büszke a címre, hiszen azt egy nagyon gazdag tudományos tradícióval rendelkező országtól és egyetemtől kapta. Utalt egy közelmúltbeli Nature cikkre is, mely kiemelte: Magyarország ismét régiója legproduktívabb országa tudományos szempontból. A pszichiátriai kutatásoknak pedig különösen régi és kiemelkedő hagyománya van az országban – tette hozzá.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.