A londoni Imperial College emeritus professzora, az Oxfordi Egyetem vendégprofesszora, Sir Ravinder N. Maini a 2017-es Semmelweis Budapest Award díjazottja. A Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését a gyulladásos betegségek kezelését forradalmasító biológiai terápiák kifejlesztéséért vehette át a tudós. Sir Ravinder N. Maini „A monoklonális anti-TNF terápia fejlesztése a hatékony gyógyítás érdekében” címmel tartotta meg előadását.

A díjátadó alkalmából rendezett tudományos ülést dr. Szél Ágoston rektor nyitotta meg, aki bejelentette: a Semmelweis Egyetem legmagasabb presztízsű nemzetközi díját 2017-ben Sir Ravinder N. Maini nyerte el a Szenátus egyhangú támogatásával. A rektor emlékeztetett arra, hogy a 2009-ben alapított díjat olyan természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósok kaphatják, akik munkássága új utat mutat az élő természet megismeréséhez, és az emberiség javát szolgálja.

A rektor kitért arra, hogy Maini professzor tudományos tevékenysége több szálon kapcsolódik Budapesthez és a hazai tudományos élethez. A korábban általa vezetett Kennedy Institute of Rheumatology számos magyar kutatónak biztosított ösztöndíjat, lehetővé téve, hogy elsőkézből tanuljanak a hazai szakemberek a gyulladásos betegségek új terápiás megoldásairól. Sir Ravinder Maini nem először jár Budapesten és a Semmelweis Egyetemen: ő volt a díszvendége a 2013. évi Semmelweis Symposiumnak.

Laudációjában dr. Szél Ágoston úgy fogalmazott: Sir Ravinder Mainira a biológiai terápiák atyjaként tekinthetünk, mivel ő alkalmazott elsőként antitesteket humán terápiában. Kiemelkedő kutatási eredményei nagyban hozzájárultak a rheumatoid arthritissel élő betegek életminőségének javításához. A kutatásai során sikerrel alkalmazott tumor-nekrózis faktor (TNF) gátló monoklonális antitestet (infliximab) 1998-ban törzskönyvezték a gyulladásos betegségek kezelésére. Emellett számos további, hasonló elven működő és szintén Sir Ravinder Maini eredményein alapuló gyógyszer van forgalomban, és ezek a rheumatoid arthritis és egyéb gyulladásos betegségek terápiájának legfontosabb elemei. Munkásságáért 2003-ban munkatársával, dr. Marc Feldmann-nal együtt elnyerte a sokak szerint az orvostudományi Nobel-díj „előszobájának” tekintett Lasker Awardot.

Sir Ravinder Maini méltatta a magyar tudományos életet és a hazai kutatókat, akikkel együtt dolgozott, mint fogalmazott erős intellektuális és érzelmi kapcsolódást is érez az ország és az itt élők iránt. Előadásában összefoglalta az új terápia kifejlesztéséhez vezető, 1985-ben indult kutatómunka főbb állomásait, kitérve arra is, hogy milyen kockázatokkal néztek szembe, és miként lendültek túl a szkepticizmuson, amelyet az ipar és a kollégáik részéről is megtapasztaltak időnként. „Nehéz út volt, és nem tudhattuk, mi vár ránk a végén, de a végeredményen mi magunk is meglepődtünk. A legnagyobb öröm számukra az, hogy betegek százezrei számára jelent segítséget a felfedezésünk” – fogalmazott a kutató.

Előadásában röviden ismertette a kutatásainak középpontjában álló, gyulladást és szerkezeti károsodást okozó rheumatoid arthritist. A populáció közel egy százalékát érintő betegség megfelelő kezelés nélkül súlyos fájdalommal és bénulással jár. A Maini professzorék által vizsgált betegek fele tíz éven belül mozgássérültté vált. A TNF-gátló volt az első szer, mely nemcsak a gyulladást, hanem a szerkezeti károsodásokat is tudta kezelni, és kiugró javulást hozott a betegség kezelésében. A TNF-gátlók ma már betegek milliói számára biztosítják a tünetek enyhülését, vagy megszűnését.

Sir Ravinder Maini a jövő kihívásai közé sorolta egyebek mellett az invidualizált, személyre szabott terápiák fejlesztését, és ennek érdekében új biomarkerek felfedezését, továbbá fontosnak tartja a vállalkozói ismeretek fejlesztését az akadémiai szférában, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosulása érdekében.

Az előadást követően dr. Szél Ágoston nyújtotta át Sir Ravinder N. Maininek a Semmelweis Budapest Awardról szóló oklevelet.

A kitüntetést nyolcadik alkalommal adta át az egyetem, az eddigi díjazottak: dr. Jeremy K. Nicholson (2010), Sir George Radda (2011), dr. Somogyi Péter (2012), dr. Oláh György (2013), dr. Klein György (2014), dr. Tomas Hökfelt (2015) és dr. Stefan W. Hell (2016).

A díjátadó másnapján „A gyulladásos betegségek celluláris és molekuláris mechanizmusai” címmel tudományos szimpóziumot rendeztek Sir Ravinder N. Maini tiszteletére az Elméleti Orvostudományi Központban, dr. Ligeti Erzsébet, dr. Nagy György és dr. Mócsai Attila szervezésében. A szimpóziumon az elméleti és klinikai kutatócsoportvezetők (köztük dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója és dr. Veres Gábor, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense) mellett az Élettani Intézet és a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet fiatal munkatársai mutatták be kutatási eredményeiket Maini professzor jelenlétében.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.