Európa és az Egyesült Államok orvosi intézményeinek világszerte elismert szakemberei gyűltek össze az első Semmelweis Nemzetközi Vaszkuláris Szimpóziumon (SIVS), hogy megvitassák az érbetegségek orvosi, endovaszkuláris és sebészeti kezelésének legújabb fejleményeit. A háromnapos rendezvényt az egyetem és a Frank J. Veith Nemzetközi Társaság közösen szervezte, amelynek küldetése az érsebészeti szakemberek továbbképzése, illetve az érrendszeri ellátás fejlesztése világszerte. A programban előadások, workshopok, panelbeszélgetések, poszterverseny, valamint egy sebészeti szimulációs kurzus és verseny is szerepelt.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében az elméleti tudás gyakorlati megvalósításának fontosságát hangsúlyozta, utalva arra, hogy tényleges tapasztalatokkal felvértezve a szaktudás, és vele az egészségmegőrzés rejtett rétegeit is fel lehet tárni. „Ez az egyetemünkre jellemző transzlációs szemlélet lényege és ez áll a mostani rendezvény középpontjában is” – mondta. Hozzátette, hogy a Semmelweis először szervezett ilyen széleskörű érgyógyászati szimpóziumot, amelyre a világ 26 országából érkeztek a szakma kiválóságai: érsebészek, intervenciós radiológusok, kardiológusok és neuroradiológusok, valamint érgyógyász szakorvosok.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem tudományos tevékenységének, az oktatás minőségének, valamint a nemzetközi közösségben való részvételének köszönhetően a Times Higher Education legutóbbi világranglistáján a legjobb 250 felsőoktatási intézmény között szerepel, az elmúlt időszakban jelentősen javítva pozícióján. „Kardiológusként különösen büszke vagyok arra, hogy a US News „Best Global Universities” 2023-as rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek területen a tavalyi eredményéhez képest 12 helyet lépett előre a Semmelweis Egyetem, és már a világ 43. legjobbjának számít” – mondta.

Dr. Merkely Béla kifejtette: a Nemzetközi Vaszkuláris Szimpózium lényege, hogy a legkiválóbb szaktekintélyektől származó elméleti és gyakorlati tudást a leggyorsabban és a leghatékonyabban lehessen átültetni a mindennapokba. „Ez napjainkban különösen aktuális, hisz Magyarországon a statisztikák szerint a halálozások 49 százalékát, 64 ezer halálesetet okoztak a szív- és érrendszeri betegségek. Globálisan sem jobb a helyzet: a világon minden harmadik ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, ez számít a legfőbb haláloknak” – hangsúlyozta.

Ezt követően a Frank J. Veith Nemzetközi Társaság elnöke, dr. Gloviczki Péter üdvözölte a résztvevőket. Emlékeztetett arra, hogy a szimpózium célja az érbetegségek orvosi, sebészeti és endovaszkuláris kezelésének, az érrendszeri képalkotás és az érkutatás legújabb eredményeinek bemutatása.

Elmondása szerint különös hangsúlyt kapott az aorta aneurizma, amely egy potenciálisan halálos kimenetelű állapot. Kiemelte továbbá az aorta disszekciókról szóló megbeszélések, valamint a nyaki verőerek betegségéről, különösen az ateroszklerózisról szóló előadások jelentőségét, és a stroke megelőzését célzó aktuális eljárások megismertetését.

Dr. Gloviczki Péter elmondta: az alsó végtagi érelmeszesedés riasztó arányban vezet amputációkhoz, ezért fontos cél az, hogy megosszák a legmodernebb eljárásokat arra vonatkozóan, miként előzhetőek meg az alsó végtagi amputációk az előrehaladott érelmeszesedésben szenvedő betegeknél. Kiemelte a krónikus vénás betegségekről, köztük a komoly fájdalommal és életminőség romlással járó vénás lábszárfekélyekről szóló előadások jelentőségét, majd hangsúlyozta: a rendezvényen a legújabb, nyiroködéma kezelésére szolgáló szupermikroszkópos nyirokrekonstrukciókat is megismerhették a szakemberek.

A háromnapos szimpózium előadásai a szakterület szinte minden ágát górcső alá vették, így szó esett az aorta, a perifériás és karotikus artériák betegségeinek multidiszciplináris kezeléséről, a vénás tromboembóliáról, a krónikus vénás betegségekről, a nyiroködémáról, az érrendszeri malformációkról és a transzlációs érrendszeri kutatásokról is. A rendezvényen többek között a Stanford Egyetem, a Mayo Klinika, a Harvard Egyetem, a Yale School of Medicine, a University of California Los Angeles, a Houston Methodist DeBakey Heart & Vascular Center, a Houston McGovern Medical School, a University of Tennessee Health Science Center, az Albany Medical Center, a Cleveland Clinic Learner College of Medicine és a New York University – Grossman School of Medicine előadói vettek részt.

Az első nap különböző workshopokkal telt. A jelentkezők kiscsoportos képzések keretében sajátíthatták el a vaszkuláris ultrahang használatának alapjait, illetve specifikus artériás és vénás UH továbbképzéseken vehettek részt. Az endovaszkuláris kurzusokon a résztvevők modern alsó végtagi eljárásokat ismerhettek meg és próbálhattak ki, mint például a krónikus alsó végtagi stenoocclusiv betegségek kezelésében alkalmazott CERAB technika, az akut thromboembóliás érelzáródások terápiájában használt Penumbra-Indigo aspirációs rendszer, vagy a carotis és térdalatti artériás megbetegedések kezelésében alkalmazott modern eljárások. A nyitott érsebészeti műtétek iránt érdeklődők egy 3D nyomtatott modellen sajátíthatták el az alapvető érvarrat, valamint az optimális anastomosis kialakításának technikáját. Ez utóbbi workshoppal indult az egész szimpózium ideje alatt tartó Semmelweis Grand-Prix, amelynek győztese a mind időben, mind morfológiailag legjobb anastomosist elkészítő versenyző lett, aki az utolsó napon a verseny megálmodójától, dr. Gloviczki Pétertől vehette át a vándorserleget.

A kongresszus második napja a hasi aorta aneurizma, illetve vénás és nyirokrendszeri megbetegedések előadásaival kezdődött, valamint a poszterverseny résztvevői mutatták be munkáikat rövid előadások keretében. Ezt követően, az aortaívről szóló szekcióban a téma legnevesebb szakértői: dr. Gustavo S. Oderich, dr. Nikolaos Tsilimparis és dr. Stephan Haulon előadását ismerhette meg a hallgatóság. Ezalatt a dr. Gloviczki Péter vezette vénás szekcióban a legfrissebb vénás irányelvek ismertetése mellett a krónikus vénás elégtelenség legkorszerűbb invazív illetve non-invazív terápiás lehetőségeiről hallhattak a résztvevők. A délután folyamán, az alsóvégtagi verőér betegségekről szóló részben egyebek mellett dr. Christian-Alexander Behrendt tartott előadást a prospektív GermanVasc cohort vizsgálatról. A vaszkuláris trauma és aorta aneurizma szekciók mellett a későbbiekben az alapkutatást valamint a transzlációs kutatásokat ismertető legjobb poszter díjáért versengők mutatták be munkáikat.

A szimpózium harmadik napja a nyaki verőér-betegséggel foglalkozó szekció világszínvonalú előadásaival indult. A terápiás modalitások összehasonlítása mellett szó esett az operációt megelőző képalkotó vizsgálatok fontosságáról. Ezt követően az érsebészeti ellátás egyik komoly szövődményéről, a graft infekciókról és ezek kezelési lehetőségeiről hallhattak az érdeklődők. Az érsebészet területén felmerülő, részletesebben kutatott kérdések megvitatásán túl olyan újszerű témákról is beszámoltak az előadók, mint a robotsebészet, a genetikai konzultáció jelentősége, vagy a vaszkuláris betegségek sejtszintű háttere.

Kiss Viktória; dr. Hidi László, dr. Mihály Zsuzsanna, dr. Legeza Péter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem