Kylie Kwek a Szingapúri Nemzeti Egyetem (National University of Singapore – NUS) első hallgatója, aki az idén indult csereprogram keretében a Semmelweis Egyetemre látogatott, hogy itt végezze el öthetes szakmai gyakorlatát. A két intézmény 2022 novemberében számos területre kiterjedő, többek között hallgató- és oktatócserét meghatározó szándéknyilatkozatot írt alá.

Kylie Kwek, a NUS Yong Loo Lin School of Medicine negyedéves hallgatója honlapunknak elmondta, hogy orvosi ambíciója a tudományok iránti rajongására vezethető vissza, és arra, hogy elégedettséggel tölti el, ha másokon segíthet. „Tudom, hogy nagyon közhelyesen hangzik, de azt hiszem, ez a fő motivációm. Emellett lenyűgöz az orvosi hivatás detektívmunkára emlékeztető jellege is” – emelte ki. Mindig is az ilyenfajta kíváncsiság és elkötelezettség vezérelte tanulmányai során. Nagyon érdeklődik az onkológia iránt, éppen ezért választotta a Semmelweis Egyetem orvosi onkológia szakirányú gyakorlatát, de nyitott más szakirányokra, köztük a családorvoslásra is, annak széleskörűsége, változatossága miatt, és mert a munka és a magánélet egyensúlya ezen a pályán különösen kedvező. Amikor először hallott a NUS és a Semmelweis Egyetem közötti csereprogramról, utánanézett a magyar egyetemnek és azonnal megértette, hogy egy igen rangos intézményről van szó. Rendkívül motiválóan hatott rá az a lehetőség, hogy egy neves egyetemen klinikai gyakorlatot és kutatást végezhet.

Dr. Balázs Máté Ádám és Kylie Kwek. Kép forrása: Kylie Kwek

A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának onkológiai részlegén töltött öthetes szakmai gyakorlata alatt Kylie Kwek dinamikus környezetben dolgozhatott. Dr. Balázs Máté Ádámnak, a klinika rezidens orvosának mentorálásával részt vett orvosi konzíliumokon, általános egészségügyi vizsgálatokon és onkológiai megbeszéléseken. „Lehetőségem volt csatlakozni a minden szerdán tartott emlő onkológiai team értekezleteihez, valamint csütörtökönként a gasztrointesztinális és szolid tumoros megbeszélésekhez” – jegyezte meg, ezzel is hangsúlyozva, hogy szakmai gyakorlatában meghatározó szerepe volt a másokkal való együttműködésnek és az ismeretszerzésnek. A farmakovigilancia területét is mélyebben megismerhette, és részt vett egy olyan kutatásban, amely egy emlőrák elleni gyógyszer szubkután (azaz bőr alá történő) és intravénás beadása közötti egészség-gazdaságtani összehasonlításról szólt. „Ez a kutatás felnyitotta a szememet” – fogalmazott Kylie Kwek, és kiemelte az ilyen gyakorlati tapasztalatok fontosságát az orvosi tanulmányai során.

Felbecsülhetetlen értékűnek nevezte az a tudást és tapasztalatot, amit a Semmelweis Egyetemen szerzett, mivel elmondása szerint Szingapúrban nincs ilyen hosszú orvosi onkológiai gyakorlat az orvostudományi egyetemi tantervben. A Budapesten eltöltött idő alatt mélyreható ismereteket szerzett a rákkezelés terén, megismerkedett különböző gyógyszerekkel, és lehetőséget lát arra is, hogy tapasztalatai alapján új kutatásokat kezdeményezzen Szingapúrban.

Segíthetek hazahozni ezt a tudást, és esetleg új kutatásokat kezdeményezhetek annak megállapítására, hogy az adott típusú gyógyszer ugyanolyan hatékony-e az ázsiai, mint az európai népesség körében

– hangsúlyozta Kylie Kwek.

A tanulmányai mellett nagyon élvezte, hogy felfedezheti a magyar fővárost. „Budapest csodás és gyönyörű város” – jegyezte meg, kiemelve az építészeti szépségeket és a kellemes időjárást. Itt tartózkodásának fénypontjai közé tartozott a Budai Vár, a Parlament és a Halászbástya meglátogatása, továbbá részt vett egy éjszakai dunai sétahajózáson is. Budapesten kívül eljutott Szentendrére és a Balatonra, sőt, néhány hétvégi kiruccanást is tett más európai országokba, például Spanyolországba, Olaszországba és Ausztriába.

Kylie Kwek és Dr. Pop Marcel, igazgató, Semmelweis Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága. Kép forrása: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Kylie Kwek melegen ajánlja a csereprogramot hallgatótársainak is. „Nagyon kellemes élmény volt, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen kedvesen fogadtak” – mondta. Elismerően beszélt a Semmelweis Egyetemen végzett komoly kutatásokról és az ehhez kedvező feltételekről, továbbá kiváltságosnak érzi magát, hogy az orvostudomány sebészeti aspektusait is jobban megismerhette. Kérdésünkre válaszolva gyakorlati tanácsokkal is ellátta azt az öt Semmelweis-hallgatót, akik augusztusban Szingapúrba utaznak majd a csereprogram keretében: „Az időjárás nagyon párás, egyfolytában nyár van. Szóval, csak könnyű, nyári ruhákat csomagoljatok” – fogalmazott. Arra is bátorította a hallgatókat, hogy fedezzék fel Szingapúr sokszínű kulináris színterét, amelyet a kultúrák olvasztótégelyeként jellemzett. Kylie Kwek reméli, hogy a hallgatók betekintést nyerhetnek a szingapúri egészségügyi rendszerbe. Ebben a tekintetben beszélt a két ország közötti hasonlóságokról és különbségekről, például a betegnyilvántartó lapok digitalizálásáról Szingapúrban. Felhívta a NUS-ra látogató Semmelweis-hallgatók figyelmét, hogy nyugodtan forduljanak hozzá útmutatásért, és jelezte, hogy szívesen fogadja őket.

A Semmelweis Egyetem széles választékban kínál személyre szabott rövidprogramokat orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és egészségügyi szakemberek, valamint hallgatók számára. A teljes kurzuskínálat megtekinthető a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által kezelt Semmelweis Short Courses portfólióban.

Dr. Csizmadia Balázs
Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem