Idén immár 15. alkalommal rendezték meg a Semmelweis Nemzetközi Karnevált, amely ezúttal a velencei karnevál hangulatát idézte meg. A résztvevők ismét megkóstolhatták több nemzet konyhájának ízeit a Multicultural Food Festival keretében, a hangulatról pedig a hallgatói produkciók mellett olyan fellépők gondoskodtak, mint az Aurevoir és Filo és Dr. BRS. 

A Semmelweis Egyetem hallgatói a Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben (NET) ünnepelték a nemzetközi nőnapot az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) és a nemzetközi hallgatói szervezetek (DSVS, ISSA) által március 8-án megrendezett Semmelweis Nemzetközi Karneválon. Ismert fellépők, a Multicultural Food Festival (MFF), lélegzetelállító produkciók és díszbe öltözött helyszín várta a közel 1000 szórakozni vágyót.

A rendezvény 19 órakor vette kezdetét az ünnepi megnyitóval, ahol dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes osztotta meg gondolatait: magyarul, angolul és németül köszöntötte a jelenlévőket, illetve visszatekintett az esemény eredetére. „Nagy öröm azt látni, hogy ez a program, ami tulajdonképpen az angol hallgatóságtól indult el az ISSA köreiből, hogyan ölelte fel a magyar és német hallgatóságot is” – nyilatkozta a rektorhelyettes.

A folytatásban megtartotta ünnepi beszédét Houman Taherian, az ISSA alelnöke, akit Michael Hubatka (DSVS), Demeter Orsolya (IÖCS), majd Gecsey Csenge, a HÖK elnöke követett. Utóbbi szavai szerint ez egy különleges esemény, ahol megünnepelhetjük a kultúrák sokoldalúságát, és az egészségügyi tudományokat tanulók sokszínűségét, változatosságát. „A Semmelweis International Carnival a kultúrák találkozásának, nemzetközi sokszínűségének megtestesítője. Ez az esemény lehetőséget kínál a különböző nemzetiségű hallgatóknak, hogy bemutassák saját kulturális hagyományaikat és az ételeiket, megosztva egymással és a látogatókkal az ízek, hagyományok és szokások gazdagságát” – fogalmazott.

A Lámpaoltást követően performanszok kápráztatták el a közönséget, láthattuk Gál Boglárkát és Mórocza Fannit énekelni, a DSVS táncbemutatóját és a Sárkánykard egyesület előadását. A hivatalos megnyitó után, 20 órától 22 óráig az ételek kerültek főszerepbe, a Multicultural Food Festivalon a gasztronómia szerelmesei több ország ízeivel és konyhájával ismerkedhettek meg: török, német, japán vagy éppen ír hallgatók mutatták be nemzeti ételeiket. Kínáltak például sushi rollt, münsterlander brötchent és még sok finom fogást, de ne menjünk el szó nélkül a lecsó mellett sem. A magyar standnál Petrát, Pannit és Dórit, az Egészségtudományi Kar (ETK) 4. évfolyamos hallgatóit kérdeztük az eddigi tapasztalataikról.

– Ahogy látom, számos ínycsiklandó étellel készültetek, választható palacsinta, lecsó, túró rudi is. Melyik ízlett legjobban a külföldi vendégeiteknek?

– A palacsinta, egyértelműen!

– Palacsintából többféle is ismert itthon, kakaós, lekváros, nutellás. Ezek közül melyik található meg nálatok?

– Kakaósat és baracklekvárosat készítettünk.

A lányok hozzátették, hogy a zsíros kenyér feladta a leckét mindenki számára, legalábbis, ami a kiejtést illeti: igazi nyelvtörőnek bizonyult. Lakner Dávid (ETK, 3. évfolyam), az IÖCS szervezőcsapatának oszlopos tagja elmondta, a külföldi hallgatók részéről nagyon pozitívak a visszajelzések, örömmel vágnak bele, hogy bemutassák saját kultúrájukat, ételeiket. „Azt látom, hogy nagyon széles mosollyal állnak a pultok mögött” – fogalmazott.

Összességében mindenhol boldog arcok fogadták a terembe lépőket, ettek, ittak, beszélgettek, jól érezték magukat. Kíváncsi voltam, magyar ízlelőbimbókkal milyenek a különböző ételek. Mórocza Fanni (ÁOK, 4. évfolyam) mesélte tapasztalatait.

– Milyen nemzetiségek ételeiből kóstoltál?

– Első körben magyar lecsóval kezdtem a biztonság kedvéért, ezt követte a sushi, majd pedig a nigériai rizses hús, zárásképpen a kazah konyha remekeit kóstoltam.

– Utánajártál, hogy mit tartalmaznak az adott fogások vagy csak aszerint választottál, melyik milyen ínycsiklandónal néz ki?

– Igen, mert sok ételérzékenységem van, ezért minden standnál megnéztem az allergén információkat, ez jelentősen megkönnyítette a választásom.

Nemcsak az ételekhez kerülhettek közelebb a résztvevők, de hallgatótársaikhoz is – nem véletlenül mondják, a jó étel összehozza az embereket. Összességében elmondható, hogy ez az esemény több volt, mint egy fesztivál. A sokszínűség, a nemzetköziség végigkísérte az estét, legmultikultibb italokat kóstolhattuk, volt például Puerto Rico, Italian Paloma vagy French Martini, csak hogy a legfigyelemfelketőbbeket említsük. Ekkor már javában zajlott a parti is. Érdemes volt mindenkinek a táncos cipőjét felvenni, Aurevoir és Filo ragadt mikrofont, majd a tűzvarázsló forralta a hangulatot Dr. BRS személyében. Az egész estét átjárta a jó hangulat és a jókedv.

Egyszer sajnos minden véget ér, hamar eljött a reggel, jó társaságban pedig repül az idő. De ne szomorkodjon senki, hamarosan újra találkozhatunk és szórakozhatunk, például a szintén márciusban rendezendő beerpong versenyen.

Hegedüs Kristóf – HÖK Média Bizottság
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikk a Hallgatói szemmel rovatunk keretében készült.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.