Október 27-én a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) és az Instruktor Öntevékeny csoport (IÖCS) közös rendezvényén a világűr hangulatát idézve báloztak együtt a magyar és a külföldi elsőéves hallgatók az 54. gólyabálon a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET). A frissen felvett hallgatók által legjobban várt egyetemi eseményt dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg.

A HÖK és az IÖCS közös rendezvényén, a Freshmen’s Ball – avagy a Semmelweis Gólyabálon a NET idén a „Földöntúli Bál” témának megfelelően csillagokba burkolva ünnepi díszítést kapott, így a részvevők valóban az éjszakai égbolt alatt érezhették magukat. A rendezvényen magyar, valamint külföldi hallgatók is részt vettek, hiszen az egyetem, így a szervezők is, még nagyobb hangsúlyt fektetnek idén arra, hogy minél több és szorosabb interkulturális kapcsolat épüljön ki a Semmelweis Egyetem berkein belül. 

Az ünnepséget dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy az orvos- és egészségtudomány a világ talán legcsodálatosabb hivatása, mely egész életre szóló tanulást, alázatot, szorgalmat és áldozathozatalt igényel. Kiemelte, a Semmelweis Egyetem nemcsak az ország és a régió legkiválóbb egyeteme, de orvos- és egészségtudományi szakegyetemként világviszonylatban is egyedülállónak számít. „A Times Higher Education nagy presztízsű listája a top 300-ba sorol minket, amivel a felsőoktatási intézmények legfelső 1 százalékába tartozunk. Célunk, hogy bekerüljünk a top 100-ba és Európa 5 legjobb gyógyító szakegyeteme közé – ehhez pedig az Önök tudására, szorgalmára és kitartására is számítok” – fogalmazott a rektor. Emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis Egyetemre csak a legjobb eredményekkel rendelkező hallgatók nyernek felvételt, hagyományosan az ő képzéseikre a legmagasabb a felvételi ponthatár. Intézményünk az elmúlt több mint 250 év folyamán mindvégig a minőséget, a legmagasabb fokú kiválóságot képviselte az oktatás, a gyógyítás és a kutatás-innováció terén egyaránt – mutatott rá. Dr. Merkely Béla kiemelte, a rendezvény idei tematikája, a „földöntúli bál” is azt a végtelen távolságot szimbolizálja, ameddig tanulmányaik és a tudomány segítségével eljuthatnak; a sokszínűséget, amelyet megismerhetnek; az ismeretlent, amelyet az orvos- és egészségtudomány terén úgy igyekeznek majd felderíteni, mint űrhajósok a galaxis rejtélyeit. 

A Hallgatói Önkormányzat elnöke, Gecsey Csenge köszöntőjében az elsőéves hallgatókhoz szólva elmondta, már hivatalosan is az ország legkiemelkedőbb egyetemének hallgatói vagytok, lélekben is tagjaivá váltatok a Semmelweis családnak. „Legyetek bátrak és kitartóak, hiszen az elkövetkező időszak rengeteg meglepetést tartogat számotokra. Fontos, hogy ne csak a célt, hanem az út minden pillanatát is élvezzétek” – fogalmazott.

A hagyományokhoz híven a Gólyabálon adták át a Pro Juventute Universitatis díjakat, melyeket a Hallgatói Önkormányzat elnökségének döntése értelmében Nagy László, az Oktatási-Hálózat-irányítási igazgatóság igazgatója, dr. Tripolszky Bálint, dr. Takács Félix, dr. Kreuter Patrik, dr. Völcsei Norbert és dr. Szűcs Attila vehetett át dr. Merkely Bélától és Gecsey Csengétől az egyetem hallgatóiért végzett tevékenységük elismeréseképpen.

A műsort a nemzetközi hallgatók nyitották meg keringőjükkel. Az eseményen részén idén a tavalyinál is több nemzetközi hallgató vett részt, ami annak is köszönhető, hogy a HÖK és az öntevékeny csoportok évről évre egyre szorosabb munkakapcsolatban tevékenykednek azon, hogy a külföldi hallgatók még inkább bevonódjanak az egyetemi életbe, így könnyítve itt tartózkodásukat és segítve beilleszkedésüket. A megnyitó keringőt az instruktorok tánca követte, amit a közönség hatalmas tapssal értékelt. 

A program további részében a jelenlévők meghallgathatták Szőke András pánsíp produkcióját, Somogyi Levente zongoraelőadását, és Hajdú Zsófia énekhangját is. Ők az idén először megszervezett Stars are Born, avagy a gólyabáli válogató nevű eseményen nyerték el a szervezők bizalmát és így léphettek fel a bálon. Végül a magyar hallgatók táncoltak keringőt, majd a hagyománynak megfelelően tanár-diák táncokkal ért véget a zenés műsor. A Mozgókép Alkotó Kreatív Instruktorok (MAKI) jóvoltából levetítették az elmaradhatatlan Gólyafilmet is, amely minden elsőévest és az instruktorokat pár perc erejéig visszarepített az „Olümposzi” Gólyatáborba.  

Mint minden bálban, itt is a zenéé és a táncé maradt a főszerep. A NET nyolc órakor megnyitotta kapuit a felsőbb éves hallgatók és a gólyák vendégei előtt is. A jó hangulatról nem csak az IÖCS dj-k, hanem a Stars are Born-ban közönségkedvenc négytagú együttes, az Aniline is gondoskodott. A díszes aulában a Blahalujziána lépett fel – a banda zenei hangzása az indie, a beat és más zenei irányzatok egyedi ötvözésével különlegest stílust képvisel. Ezután a Parno Graszt nevű népszerű roma népzenei együttes vette birtokba a színpadot. Fergeteges hangulatú bulit varázsoltak, megidézve a vidék hangulatát, a zörgő a szekerek zaját – nem maradt résztvevő, aki ne lépett volna a táncparkettre. 

A hagyományokhoz híven tombolát is rendeztek, melynek idén egyik fő támogatója a Mediwears volt. A szerencsés csillag alatt születettek ezúttal is számos értékes ajándékot nyerhettek. A tombolajegyek vásárlásából befolyó összeget szokás szerint karitatív célokra ajánlották fel a szervezők. 

Ha valaki nem tudott részt venni a Gólyabálon, vagy már most hiányolja a Semmelweis-rendezvényeket, nem kell csüggednie, hisz számtalan program lesz még a vizsgaidőszak előtt. A legközelebbi nagy események a Tömő buli, NET futás, a QuizNight, a Semmelweis Together, a Winter Break és a Beerpong 3. fordulója lesznek, melyek szintén várják a szórakozni vágyó hallgatókat.

További információk, fotók és programok a Hallgatói Önkormányzat és az Instruktor Öntevékeny Csoport social media felületein érhetőek el! 

Bódi Bernadett, Havasi Márk, Csanádi Petra, Pop Alexandra
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata készítette

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.