Átadták a Pulmonológiai Klinika korszerűsített járóbeteg ambuláns helyiségeit, valamint a bronchológiai műtő új EBUS egységét. Dr. Merkely Béla rektor bejelentette azt is, hogy a Külső Klinikai Tömb orvosszakmai főigazgatójává nevezte ki dr. Müller Veronikát, a Pulmonológiai Klinika igazgatóját.

Két hónap alatt befejeződött a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája hat járóbeteg-ellátó szobáinak, illetve a kapcsolódó betegfogadó, váró és egyéb közösségi, valamint vizsgálóhelyiségek felújítása, az orvosok és a páciensek pedig már birtokba is vehették a megújult tereket.

Ez a nagymúltú klinika a hazai pulmonológiai ellátás megkerülhetetlen szereplője, amely amellett, hogy évi mintegy 30 ezer járóbeteget lát el, és kétezer kúraszerű onkológiai ellátást biztosít, országosan egyedülálló módon valamennyi speciális ellátási módban a betegellátás mellett kiemelkedő tudományos, illetve szakmai tevékenységet is végez – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a korszerűsített ambuláns helyiségek átadásakor. Méltatta a klinika szerepét a COVID-járvány alatti ellátásban, amivel párhuzamosan az oktatási és a tudományos tevékenység is erőteljesen jelen volt, úgy fogalmazva, hogy a Semmelweis Egyetemhez hasonlóan a klinika nemcsak előre lépett, hanem meg is erősödött. A gyógyítás mellett a graduális oktatás és a szakorvosképzés színvonalát is emeli majd a bronchológiai műtő új, EBUS bronchoszkóp egysége – mondta a rektor. Bejelentette azt is, hogy dr. Müller Veronikát kinevezte a Külső Klinikai Tömb orvosszakmai főigazgatójává.

Dr. Pavlik Lívia kancellár úgy fogalmazott, mindig öröm látni, hogy megérte egy-egy fejlesztést megvalósítani, ha az jobbá teszi az itt dolgozók életét. Ehhez kapcsolódóan dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ igazgatója beszédében felidézte, mekkora fejlődésen ment keresztül a Pulmonológiai Klinika 2019 óta, amikor is a Tömő utcába költözött, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy bár elsősorban a betegekért és a hallgatókért dolgoznak, azonban a munkavállalók megtartásához is hozzájárul a munkakörülmények és az eszközpark fejlesztése, korszerűsítése. Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja azt hangsúlyozta, hogy mindig örömmel támogatják az oktatási infrastruktúra fejlesztéseket.

A korszerűsítést a klinika osztályainak takarékos gazdálkodásával, mondhatni közösségi összefogásból, a saját, és egyetemi, valamint alapítványi forrásokból sikerült megvalósítani, a bronchológiai műtő új EBUS bronchoszkópos egységét pedig az Általános Orvostudományi Kar pályázatának köszönhetően tudtuk beszerezni – mondta honlapunknak dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója. A bronchoszkópia a tüdőgyógyászat alap vizsgáló módszere, amellyel a hörgőket vizsgálják, és ha szükséges, mintavételre is alkalmas. Számos légzésfunkciót érintő betegség, de főleg a daganatos megbetegedések diagnosztikájában fontos.

Az EBUS egység lehetőséget ad arra, hogy a korábbi, mellkassebészeti megoldáshoz képest az altatott, bódított beteg légcsövébe juttatott bronchoszkóp a kapcsolódó ultrahang segítségével közvetlenül megtalálhassa a gyanús nyirokcsomót, és egyúttal beleszúrva mintát is lehet venni vele. „Ez sokkal kevésbé megterhelő a páciensnek, és sokkal hamarabb ad eredményt is” – hívta fel a figyelmet dr. Müller Veronika. A műtő mellett kialakítottak egy, a hallgatók és szakorvosok gyakorlati oktatását segítő skill labort is, ahol szimulációs eszközökkel elsajátíthatják a tüdő vizsgálatát segítő eszközök használatát.

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.