Halmavánszki Szilvia pályafutása során több területen is szerzett szakmai tapasztalatot az egészségügyben. Augusztus óta klinikai vezetőápolóként erősíti a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) csapatát. Rövid és hosszú távú tervei között szerepel a betegellátás szakmai színvonalának növelése, a szakdolgozói létszámhiány csökkentése és az ápolók megbecsültségének növelése mellett a szakmai oktatás és utánpótlás képzés fejlesztése.

Halmavánszki Szilviát az ápolói pálya felé leginkább nagymamája betegsége mozdította el, aki hosszú időt töltött kórházban. „Rendszeresen látogattuk őt, ekkor tetszett meg igazán ez a szakma” – emlékezett vissza. Környezetében sokan próbálták lebeszélni az ápolói hivatásról, de ő hajthatatlan volt. 1991-ben a Móra Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola tanulójaként az akkori Sebészeti Klinikán kezdett megismerkedni az ápolói feladatokkal. Életre szóló hatást gyakoroltak rá oktatói és a klinika főnővérei, akiknek köszönhetően elindulhatott a pályán. 1996-ban az Országos Kardiológiai Intézetben a szívsebészeti intenzív osztályon kezdett dolgozni, a munka mellett elvégezte a felnőtt szakápolói továbbképzést is. Aztán megszülettek gyermekei, akikkel hosszabb időt otthon töltött. „Mikor több év kihagyás után visszamentem dolgozni, azt éreztem, hogy akkora ugrás történt az egészségügyben, amihez az én tudásom már kevés. Az egészségügy innovációi, az ápolástudomány gyors fejlődése arra ösztönzött, hogy ismét képezzem magam és tovább tanuljak, ezért 2002-ben elvégeztem az egészségügyi főiskolát is” – mondta el.

Pályája során dolgozott szociális területen intézményvezető ápolóként és másodállásban gyermekek hospice ellátásával is foglalkozott. Mint mondta, szívéhez legközelebb mindig is az intenzív betegellátás állt. Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben fekvőbeteg ápolási vezetőként dolgozott és mellette a COVID-19 pandémia idején a Korányi Kórház intenzív terápiás osztályán segített. Munkája mellett 2021-ben államvizsgázott kiterjesztett hatáskörű egyetemi ápolóként. „Úgy gondolom, hogy a szakmai hozzáértés mellett nagyon fontos az egészségügyi rendszer és a szervezetirányítás professzionális ismerete, ezért 2022-ben jelentkeztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképzés mester szakára, ahol jelenleg utolsó éves hallgató vagyok” – emelte ki.

Halmavánszki Szilvia augusztus elején érkezett a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikára (STéG) vezető főnővérként. Mint elmondta, nagy örömmel jött, hiszen a klinika munkája mindig is közel állt hozzá.

„Nagyon elhivatott, magas szakmai tudással rendelkező kollégákkal kezdtem el a munkát, jó érzéssel tölt el, hogy ennek a remek kollektívának a tagja lehetek”

– fogalmazott. Habitusának köszönhetően mindig is vonzották a kihívások, amiből a STéG-en akad bőven. Nagyon nagy létszámú klinika a miénk, már-már egy kisebb kórháznak megfelelő méretű, nem könnyű egy ekkora csapatot koordinálni. Közel 360 szakdolgozó van az intézetben, 176 ággyal működünk, a napi ambuláns betegforgalom 200 körüli, napi tíz-tizenkét műtétet végzünk – sorolta. A transzplantációs és a sebészeti klinika összeolvadása kapcsán az egyik fő feladata az egységes működési rend kialakítása. „A betegellátás elképzelhetetlen elhivatott szakdolgozók nélkül, ezért számomra nagyon fontos az utánpótlás-nevelés, az oktatás, amiben a klinika élen jár” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ő maga is részt vesz az ápolók képzésében. Vezető főnővérként nagy hangsúlyt fektet a humánerőforrás fejlesztésére, augusztusi érkezése óta 10-12 új kollégával bővült a csapat. „Arra törekszem, hogy a szakmaiság mellett meglegyen a személyes kapcsolat is a kollégákkal, amit nagyon fontosnak tartok” – húzta alá.

Folyamatosan figyelemmel kíséri a betegellátást, részt vesz a reggeli referálásokon, az ápolási viziteken. A klinikavezető ápoló elmondta, hogy rendkívül fontos számára a helyettese és a 17 részlegvezető főnővér, illetve vezető asszisztens együttműködése, továbbá dr. Szijártó Attila klinikaigazgató támogatása.

„A kollégák megtartása, motiválása prioritást élvez a munkám során. Szeretnék a klinika életébe új lendületet hozni és jelentős minőségi változást elérni ápolásszakmai területen, mely javítja a betegek és a kollégák elégedettségét is. Hatalmas motivációt és inspirációt jelent a betegek állapotának javulása, mely csak a gyógyító team professzionális együttműködésével érhető el” – mutatott rá. Hosszútávú tervei között szerepel a szakdolgozói létszámhiány, a munkaterhelés csökkentése, az ápolók megbecsültségének növelése – összegezte legfontosabb céljait.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.