Az ország legidősebb háziorvosát, az idén 101 éves dr. Körmendi Istvánt is köszöntötték a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének (MÁOTE) családorvosok világnapjához kapcsolódó konferenciáján a Semmelweis Szalonban. A rendezvényen elismeréseket is átadtak, az előadók pedig számos, a háziorvosi gyakorlatot érintő témáról ejtettek szót.

Dr. Schmidt Péter, a MÁOTE elnöke rövid köszöntőjében visszaemlékezett, hogy közel fél évszázada végzett a Semmelweis Egyetem, ami megalapozta, hogy jelenleg is gyermek háziorvosként dolgozzon. Kapcsolata az egyetemmel azóta sem szakadt meg, mert a Semmelweis Egyetem Baráti Köre tagjaként részt vett az intézmény életében – tette hozzá.

A családorvos az, aki elsőként és egészében látja egy-egy beteg – néha egész – élettörténetét – mondta köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor. Nemcsak páciensek, de családok tömegeinek életében is kulcsfigurák ők az egészség megőrzésében és a betegségek elkerülésében. Azt pedig, hogy a példamutatásban is elöl járnak, mi sem bizonyítja jobban, mint a jelenlévő 80, 90, sőt, 100 év feletti, máig aktív háziorvosok – hívta fel a figyelmet. Külön köszöntötte dr. Körmendi Istvánt, hazánk legidősebb családorvosát, aki idén ünnepli 101. születésnapját. A rektor felidézte, hogy a MÁOTÉ-t 1967-ben alapították, az egyesület munkájának köszönhető, hogy 1974-ben lehetővé vált általános orvosi szakvizsgát tenni. Fontos szerepet játszottak abban is, hogy a Semmelweis Egyetemen az 1984/85-ös tanévben megalakult a Körzeti Orvosi Oktatási Csoport, amiből 1992-ben létrejött az önálló Családorvosi Tanszék, az országban elsőként – szólt dr. Merkely Béla.

„Egész életemben semmi mást nem tettem, mint a hobbimnak éltem. Az orvoslás ellenállhatatlan szenvedély”

– mondta dr. Körmendi István, aki általános orvoslás 101 év távlatából címmel emlékezett vissza életére és pályájára. (A teljes beszéd ide kattintva olvasható.) Felidézte, hogy édesapja otthon rendelt, ezért egy klasszikus családorvosi praxis részese volt kisgyermekkorától kezdve. A betegekről gyakran esett szó a családi asztalnál is, édesapja sokat aggódott a pácienseiért, odaadóan kezelte, gyakran többször is felkereste őket. Ő maga már gyermekként megérezhette azt az eufóriát, amit egy beteg gyógyulása okoz. A diagnosztikus eszközök fejlődése kapcsán kiemelte: a célratörő, gondos anamnézis-felvétel és a fizikális vizsgálat a leggazdagabb technikai felszereltség mellett sem lesz soha nélkülözhető. Szólt még a gyógyszerhasználat általános elterjedéséről és a technikai vívmányok, telemedicina használatáról a praxisokban. „Arra biztatom az orvos kollégákat: a technika áldásos előnyeinek kihasználása mellett találjanak módot az orvos-beteg személyes kapcsolat fenntartására is, mert ez nélkülözhetetlen alapja az igazi gyógyításnak” – zárta gondolatait dr. Körmendi István.

Az orvoslás egy hivatásrend, aminek ősi időkig visszanyúlik a szemlélete: a cél az egyén számára a lehető leghosszabb életet szolgálni – szólt dr. Gógl Árpád egykori egészségügyi miniszter. Felidézte a családorvosi tanszékek megalapítását és azt, hogy a MÁOTE ezáltal a családorvosok szövetségévé is vált. A statisztikákat bemutatva felhívta a figyelmet, hogy a betegekkel való találkozások ideje egyre rövidül az elmúlt évtizedekben, pedig a gyógyításban a kulcskérdés az orvos és a beteg kapcsolata.

Dr. Sótonyi Péter rector emeritus, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) volt elnöke a két szervezet – azaz a MOTESZ és a MÁOTE – kapcsolatát foglalta össze prezentációjában. Mint elmondta, a MOTESZ a magyar orvostársadalom legnagyobb önkéntes tagságon alapuló szervezete, melynek szakmai színvonalát, nemzetközi ismertségét az általános orvosok, családorvosok jelentősen erősítették.

A konferencia előadói számos, a háziorvosi gyakorlatot érintő témáról beszéltek, a többi között szó volt például a gyermekgyógyászatról, a mesterséges intelligenciáról, az orvosi kommunikációról és a hajléktalanok ellátásáról is. Dr. Torzsa Péter egyetemi tanár, a Családorvosi Tanszék vezetője a családorvosok oktatását mutatta be a Semmelweis Egyetemen. A tanszék évente 2586 hallgatót oktat első évben, negyedévben és a szigorlóévben mindhárom nyelven, angolul és németül még másodévben is – ismertette. A negyed- és a hatodéves tárgyuknál az egy oktató-egy hallgató elv alapján szervezik az oktatást, akkreditált tanáraiknak nyelvi képzést is biztosítanak – mondta el a tanszékvezető. Dr. Torzsa Péter hozzátette, idén elindították a mentorálási programjukat is elsőéves hallgatóknak, melynek célja a családorvosi szakma iránti érzékenyítés, az orvosi identitás fejlesztése. A Családorvosi Tanszék oktatja a legtöbb családorvosi rezidenst, számuk jelenleg 136 fő, számukra kutatási kurzust szerveztek. Elindult májustól a praxis I. és a praxis II. szakképzési program is – tájékoztatott az egyetemit tanár. Évente egy alkalommal megrendezik az Oktató Családorvosok Továbbképző Konferenciáját, melynek fontos része az oktatói készségek fejlesztése.

A rendezvény moderátora és házigazdája dr. Balogh Sándor, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) Tanácsadó Testületének elnöke volt. Az összejövetelen kitüntetéséket és elismeréseket is átadtak, mások mellett dr. Merkely Béla rektort a MÁOTE örökös tiszteletbeli tagjává, dr. Körmendi Istvánt pedig korelnökké avatták.

MÁOTE tiszteletbeli tagja címet kapott: dr. Jávor András, dr. Beneda Attila, dr. Grezsa István, dr. Kőrösi László, dr. Oláh Péter, dr. Páva Hanna
MÁOTE örökös tagja címet kapott: dr. Király Ottó, dr. Ilyés István, dr. Domán Vera
MÁOTE aranykoszorús címzetes főorvosa címet kapott: dr. Hidas János, dr. Cs.Tóth Zoltán, dr. Harmadi Pál

Keresztes Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.