Szakmai együttműködés erősítése, a sürgősségi intenzív ellátáshoz kapcsolódó szakmák és társszakmák közti párbeszéd elősegítése, a legújabb tudások megosztása a minőségi betegellátás érdekében a legfőbb célkitűzései a SIASTOK (Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciája) rendezvénynek, melyet 2010 óta minden évben megrendez a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája. Az esemény házigazdája idén a betegbiztonságot állította a tanácskozás fókuszába, emellett együttműködési megállapodást is aláírtak a Bécsi Orvostudományi Egyetemmel. Mintegy 720-an regisztráltak a programra, és a négy nap során a plenáris ülések és viták mellett szimulációs gyakorlatokat is megtekinthettek a résztvevők.

Az eseményt megnyitó dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke hangsúlyozta, a pandémia időszaka után a találkozások és beszélgetések, személyes kapcsolatok különösen felértékelődnek. Mint mondta, a mostani találkozó is jó alkalom arra, hogy megosszák egymással azokat a szakmai történeteket, amelyek elősegítik a kapcsolódásokat, és tanulságosak mindannyiuk számára, amit magukkal vihetnek erőforrásként a napi munkájukhoz.

Dr. Hermann Péter, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte, az aneszteziológiai szakág sikerrel működik az egyetemen, az oktatásban pedig jól mutatja az eredményeiket, hogy az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika évek óta a legnépszerűbb az oktatók hallgatói véleményezései alapján. Kiemelte a nemzetközi kapcsolatok fontosságát a konferencia életében, melynek keretében a Semmelweis Egyetem és a Bécsi Orvostudományi Egyetem (Medizinische Universität Wien) aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikái együttműködési megállapodást kötnek, amely a többi között a német nyelvű képzés fejlesztését is szolgálja majd.

A házigazda nevében dr. Gál János egyetemi tanár vezette fel a konferencia szakmai programját. A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója, a konferencia Tudományos és Szervező Bizottságának az elnöke kifejtette, az eredeti sürgősségi, aneszteziológiai-intenzív, honvéd-katasztrófa szakmai irány kiszélesedett az évek során, és a társszakmák országos kongresszusa lett.

A rendezvény jellegzetessége, hogy minden évben megpróbáljuk megkeresni azokat a forrongó pontokat, szakmai trendeket és újdonságokat, amelyeket itt először fölvethetünk, bemutathatunk, ebből a szempontból is egyedülálló ez a tanácskozás, amelyet most már tizennegyedik alkalommal rendezünk meg

– tette hozzá.

A professzor hangsúlyozta, az intenzív terápia és az anesztézia gyors fejlődése miatt 2-3 évente megújul a szakmai tudás, ezért is szükséges folyamatosan frissíteni az információkat. Az egyetemmel együttműködő cégek ebben segítenek: medikusoknak, orvosoknak, szakdolgozóknak egyaránt bemutatják új termékeiket, fejlesztéseiket, eszközeik használatát. Hozzátette, a pandémia jelentősen érintette az aneszteziológusi-intenzíves szakmát, így a COVID és a válságmenedzsment a konferencia állandó témája.

Az aneszteziológiai és intenzív terápia a sürgősségi betegellátás minden területét érinti, a perioperatív időszaktól az összes műtétes szakmát érintve a betegelőkészítési, műtői menedzselésén át a posztoperatív menedzselésig – hangzott el a megnyitó napon. Ezzel kapcsolatban az összes társszakmával szoros a kapcsolata az aneszteziológiai intenzív terápiás szakmának, és fontos, hogy több szemszögből is vizsgálják, mi történik egy beteggel, mert így a betegbiztonsági szempontok is hangsúlyosabban megjelennek.

A SIASTOK plenáris ülése és a vitafórum mellett fontos szerepet kapott a gyakorlati bemutatás, a többi között a művesekezelés vagy a hemosztázis menedzsment monitorozása és eszköz háttere. A program talán leglátványosabb eleme volt a Magyar Honvédség által telepített ROLE 2 mobil kórházi egység, amely háborús helyzetekben műveletek támogatására szolgálhat, de hatékonyan használható polgári célokra rendkívüli helyzetekben, akár katasztrófák esetén, amikor a meglevő kórházi kapacitások bővítésére lehet szükség.

A gyakorlati szimuláció során egy sokkos állapotban beszállított sérült állapotát kellett stabilizálnia a gyógyító teamnek. Ezt követően külföldi missziókban jártas katonaorvosok vezetésével mutatták be a modulok felépítését, az alapvető képességeket, az érdeklődők megismerkedhettek olyan speciális eszközökkel is, mint a perifériás érszorítók, hemosztatikus kötszerek, speciális mellkasi sebzáró anyagok, amelyek nem csak a katonai, de az általános sürgősségi ellátásban is használhatók.

Tasnádi Róbert
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.