Idén a Semmelweis Egyetem is csatlakozott a #mutiholdolgozol program országos eseményéhez, melynek keretében április 6-án, a tavaszi szünet első napján kitárta kapuit a dolgozók gyermekei előtt. A munkahelyi élménynapon mintegy 100 gyerek ismerkedhetett meg közelebbről a Fogorvostudományi Kar, az Egészségtudományi Kar, a Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság, valamint a Szenátus munkájával. Az egyetem szakemberei számtalan izgalmas programmal készültek a gyerekeknek; interaktív módon mutatták be saját szakterületeik legérdekesebb mozzanatait.

Adonicsné Püski Kata, a Családbarát Egyetem Központ igazgatója, rektori kabinetvezető-helyettes köszöntőjében kiemelte, a mai nap fókuszában a Fogorvostudományi Kar, az Egészségtudományi Kar, a Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság és a Szenátus munkája áll. Köszönetét fejezet ki ezen szervezeti egységek munkatársainak, vezetőinek lelkes közreműködésükért, valamint a Pető András Kar hallgatóinak, akik egész nap kísérték és vigyáztak a gyerekekre.

„A munkatársak elkötelezettsége és a programjaink iránti érdeklődés folyamatosan megerősít minket abban, hogy jó úton haladunk, ugyanakkor azt is tudatosítja bennünk, hogy a felelősségünk is nő: évről évre fejlődnünk kell, éberen kell figyelnünk minden egyes munkatársunk igényére”

– fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a Családbarát Egyetem Program célja hogy segítse a munkatársakat a munkából adódó kötelezettségeik összehangolásában a magánéletükkel, családi életükkel. „A projekt palettáján különböző családtámogatási programok mellett, mint a nyári gyermektáboraink, az egyetemi óvodák, bölcsődei férőhelyeink, figyelmet fordítunk a munkatársaink egészséges életmódjára, a családorvosi rendelőnkben már leadhatják a kártyáikat, a kedvezményes sportolási és szórakozási lehetőségek pedig segítik a rekreációt, a feltöltődést” – sorolta a program előnyeit. „Hisszük, hogy a kiegyensúlyozott család és munka kölcsönösen erősítik egymást” – zárta gondolatait.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes az egyetem névadójáról, Semmelweis Ignácról és a hivatásuk, szenvedélyük megtalálásának fontosságáról beszélgetett a gyermekekkel.

Az eseménynek a Belső Klinikai Tömb épületei adtak otthont, a gyermekek csoportokba osztva a korosztályuknak megfelelő programokon vettek részt, melyekre a Pető András Kar konduktor hallgatói kísérték őket. A délelőtti program keretében az ifjúság megismerkedhetett a Fogorvostudományi Karon a fogorvosi szék rejtelmeivel, a legérdekesebb fogászati eszközökkel, a fogszabályzáshoz szükséges mintavételekkel, és profi oktatókká válhattak ők is a helyes fogmosás tanításából. A Propedeutikai Tanszéken a gyerekek a Földváry Imre tanlaborban először gipsz port kevertek vízzel és drótfüleket hajlítottak a majdani gipsz nyusziknak. Majd a fantomfejbe lévő mulázsokban kellett az előre kialakított üregeket megkeresniük, majd fehér vagy zöld „tömőanyaggal” betömni, ehhez a hallgatók által használt kézi műszereket használhatták, melyben az első éves hallgatók voltak segítségükre.

Az Egészségtudományi Kar oktatói segítségével a gyermekek bepillantást nyerhettek a mentőtisztek életébe. A kar munkatársai továbbá megismertették a gyermekeket testünk anatómiájának érdekességeivel: a Baby Simmel megtanulhatták a helyes pulzus- és vérnyomásmérést, az „öregségi” szimulátorral pedig megtapasztalhatták milyen, ha érzékszerveink csökkent üzemmódban működnek.

A Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság Filmes Csoportja exkluzív stúdióbemutatót tartott a nagyobb korosztálynak, melynek keretében a kamera mindkét oldalán kipróbálhatták magukat: lehettek riporterek, műsorvezetők, operatőrök, vágók vagy éppen szerkesztők.

Az egyetem döntéshozó szerve a Szenátus, ahol pedig az egyetem életét érintő legfontosabb határozatok születnek, a szenátusi terem. Az ifjú „szenátorok” megismerkedtek a terem történetével, a szenátusi szavazórendszer működésével, melyet ki is próbálhattak: a „kópé szenátus” egy „rendkívüli előterjesztésről” szavazott.

A nap zárásaként gyermekfelügyeletet biztosítottak a szülők munkaidejének végéig.

Adonicsné Püski Kata, a Családbarát Egyetem Központ igazgatója, rektori kabinetvezető-helyettes elmondta, az 5 éve útjára indult #mutiholdolgozol programban olyan intézmények vesznek részt, amelyek szívesen megmutatják magukat, és a 21. század tipikus és egyáltalán nem tipikus munkahelyeit a jövő munkavállalói, a gyerekek és fiatalok számára. A program küldetése, hogy a munkatársak gyermekei minél inkább megértsék, lássák, hol és mit dolgozik apa/anya, és a családbarát vállalat mellett a vállalatbarát család modelljét is megteremtse. Kiemelte, a #mutiholdolgozol nap időpontja nem véletlen, a tavaszi szünet első napján kihívást jelenthet a munkavállalók számára a gyermekek felügyelete, ebben is szeretettünk volna segítséget nyújtani a munkatársainknak – fogalmazott. Hozzátette, a programot hagyományteremtő céllal jövőre is szeretnék megismételni. 

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.