Batthyány-Strattmann László, „a szegények gyógyítója” születésnapja alkalmából dr. Pintér Sándor belügyminiszter Pro Sanitate díjat adományozott dr. Gajdácsi Józsefnek, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ Orvosszakmai Főigazgatóság főigazgatójának az egészségügyért végzett kiemelkedő szakmai munkájáért. A díjat dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára adta át.

A Batthyány-Strattmann László nevéhez köthető életműdíjat 1992-ben alapították, az elismerést azok kaphatják meg, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal az egészségügyi, szociális, valamint családvédelmi ellátás fejlesztéséért dolgoznak. A „szegények gyógyítójaként” ismertté vált Batthyány-Strattmann László a 19-20. század fordulóján élt és dolgozott, gazdag arisztokrata családból származó szemorvosként ingyen kezelte a betegeit. A belügyminiszteri elismeréseket olyan nővérek, ápolók, védőnők és orvosok vehették át, akik kimagasló munkájukkal hozzájárultak a magyar egészségügy eredményes működéséhez.

Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár köszöntő beszédében kiemelte: a hétköznapok taposómalmában mindenkinek nehéz, hogy a mindennapi kihívások ne vonják el a figyelmet arról, milyen fantasztikus hivatás az övék. Mint mondta, az egészségügyben dolgozni, a gyógyulásért tenni az egyik legnagyszerűbb és a társadalom összetartásában egyik legnagyobb szerepet játszó munka. Hozzátette, az elismerés a köszönet kifejezése mellett felelősség is, hiszen a díjazottak példaképek is, akiken egy-egy szakmai csapat, osztály, intézmény szakmai és emberi minősége is múlik.

Dr. Gajdácsi József, orvosszakmai főigazgató, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának általános elnökhelyettese. Az általa vezetett Főigazgatóság ellátja a Klinikai Központ keretébe tartozó szervezeti egységek betegellátással összefüggő szakmai feladatainak koordinálását, összehangolását, figyelemmel kísérve a klinikák és a betegellátást végző szervezeti egységek által nyújtott szolgáltatás szakmai tartalmát és minőségét. Részt vesz a betegellátás és az oktatás tudományos tevékenységének összehangolásában, valamint a korszerű betegellátási módszerek oktatási és kutatási feladatokhoz való illesztésében.

A COVID-19 pandémia idején a járvány kezdete óta kiemelt szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben. 2020 tavaszán elsődlegesen a szűrési rendszer kiépítése, valamint a koronavírus-specifikus betegellátás kialakítása állt munkája középpontjában, majd a következő két hullámban jelentős teher hárult rá a súlyosan növekvő esetszám miatt az egyetem ellátásának koordinálásában.

Dr. Gajdácsi József 1994-ben végzett orvosként a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, belgyógyászati, majd kardiológiai és végül egészségbiztosítási szakorvosi szakvizsgát tett. Évtizedes orvosi gyakorlati tapasztalatait kivonuló mentőorvosként, majd a kardiológia-elektrofiziológia területén praktizáló belgyógyász szakorvosként szerezte.

Szakmai tapasztalatai kiterjednek a gyógyszertámogatási, az egészségügyi finanszírozási, az orvosszakértői, elemzési és szakmai ellenőrzési területekre. Széleskörű rálátással rendelkezik az egészségügyi intézmények gazdálkodási, működési és üzemeltetési feltételrendszerére.  Mintegy tíz éven keresztül az egészségbiztosítási és az állami egészségügyi területen felsővezetői feladatokat látott el, hét regionális igazgatóságon és négy központi főosztályon keresztül több mint ezer fő munkájáért volt felelős.

Az egészségágazati politikák megvalósításában az Emberi Erőforrások Minisztériumában vett részt, ahol az Egészségügyi Államtitkárságon látott el helyettes államtitkári feladatokat. A széleskörű ágazati rálátást kamatoztatva az egészségbiztosítási finanszírozás, az egészségügyi ellátásszervezés, a gyógyszerügyi ágazati koordináció és a támogatáspolitika területén felsővezetői feladatokat látott el.  Tudományos munkásságát az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézetben kamatoztatta, ahol orvostechnológiai értékelő területen látott el kutatási feladatokat. Nemzetközi tudományos tapasztalattal rendelkezik a szívelektrofiziológia és a pitvarfibrilláció ablációs és radiófrekvenciás kezelésének területén.

 

Tasnádi Róbert
Fotó: Szabó Gabriella – Belügyminisztérium / Zsaru Magazin

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.