Az Ortopédiai Klinika docense, dr. Bejek Zoltán lett a Szent-Györgyi Albert Orvosi különdíj nyertese, az életműdíjat pedig dr. Hangody Lászlónak, a Traumatológiai Tanszék egyetemi tanárának ítélte a szakmai zsűri. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségdíját a budapesti régióban dr. Ambrus Anikó háziorvos, a Családorvosi Tanszék oktatója kapta. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott ünnepélyes díjátadón adták át április 18-án. A 2017-ben létrehozott díjjal olyan orvosok munkáját díjazzák, akiket a szakmai zsűri és pácienseik is érdemesnek tartanak az elismerésre.

Dr. Bejek Zoltán, az Ortopédiai Klinika docense egyetemi pályafutása alatt sok mindennel foglalkozott, amiért a szakmai zsűri neki ítélte a közel 2500 jelölt közül a szakmai díjat. 20 éve foglalkozik parasportolókkal, 2000 óta a Magyar Paralimpiai Bizottság tagjaként a kiutazó magyar csapat egészségügyi teamjének vezetője. Idén a párizsi már a tizedik olimpia lesz, amin részt vesz sportorvosként. A Magyar Paralimpiai Bizottság orvosi, kutatási és antidopping bizottságának elnökeként megszervezi a parasportolók egészségügyi ellátását, utánkövetését, a paralimpiák alatt pedig az egészségügyi biztosításukat, szükség esetén ellátásukat. Emellett kiemelkedő szerepet tölt be a magyar űrhajós programban is, a HUNOR csapat tagjaként részt vett a jelöltek mozgásszervi szűrésében, valamint segít a mozgásszervi kutatások megtervezésében, emellett a hazai állami robotsebészeti program meghonosításának is aktív szereplője. Az ő nevéhez fűződik a hazánkban elsőként az Ortopédiai Klinikán elvégzett társadalombiztosítás által finanszírozott robotasszisztált térdízületi artroplasztika is.

Dr. Bejek Zoltán honlapunknak elmondta, nagy büszkeség számára a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj szakmai különdíjának elnyerése, már csak azért is, mert 2300 jelöltből választott ki a szakmai zsűri.

A gyógyítás szép dolog, de vannak nehéz pillanatai is, ilyenkor az embernek szüksége van valami támaszra, hogy tovább tudjon lendülni. Nekem ez a díj és az ebből fakadó büszkeség az, ami erőt fog adni a nehéz pillanatokban is

– fogalmazott. Hozzátette, ez az elismerés egy jó visszajelzés, hogy érdemes küzdeni, jó úton járok, jó ügyért dolgozom nap mint nap. „Az ember, ha majd évek múlva visszanéz, és azt látja, hogy hagyott valamiféle nyomot – nekem ez a díj is valahol egy ilyen nyom – az nagyon felemelő érzés – vélekedett.

A Goodwill Pharma Életműdíját dr. Hangody Lászlónak, a Traumatológiai Tanszék egyetemi tanárának, az Uzsoki utcai kórház ortopéd-traumatológiai osztály vezetőjének, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagjának ítélte a szakmai zsűri.

Nagy megtiszteltetésnek tartom a díj odaítélését, hiszen olyan sok kiváló orvos dolgozik az országban a különböző szakterületeken. Külön öröm, hogy személyemben mozgásszervi szakembert tüntettek ki ezzel a rangos elismeréssel

– tette hozzá.

Az ortopéd-traumatológus sebész szakember nagyon szerencsésnek tartja a pályaválasztását több szempontból is, ugyanis pályája során végig párhuzamosan jelen volt a gyakorlati és a tudományos munka, illetve az innovatív tevékenység. A mozgásszervi sebészet  hálás terület, nagyon sok beteget tudnak meggyógyítani, százalékos arányban sok beteget szabadítanak meg a fájdalmaitól. Ugyanakkor akadtak kihívások is, mint például 30 évvel ezelőtt a porcfelszínképzés, ahol mérsékeltebben sikerült előre haladni. Tudományos tevékenységét erre a területre fókuszálta ezután, és sikerült olyan innovációt kidolgozni, ami nemcsak a hazai körülmények között, hanem nemzetközi szinten is figyelmet és elismerést kapott – emelte ki.

A szakmája különleges adottságaként említette az élsportolók és sportsérüléseik kezelését: nagyon látványos eredményt jelent, ha ezek a játékosok a sérülések, műtétek után eredményesek lehetnek újra. Az általa 1992-ben kidolgozott porcátültetési eljárással több világbajnokot, olimpikont, akár aranyérmest is kezelhettek vívásban, öttusában, kajak-kenu sportban, kézi- és vízilabdában. Dr. Hangody László rámutatott, hálás azért, hogy minden betege gyógyulását sikerként élheti meg a hétköznapokban.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségdíját a budapesti régióban dr. Ambrus Anikó háziorvos, a Családorvosi Tanszék oktatója kapta. 30 éve háziorvosként dolgozik a 3. kerületben, 2000 óta oktat a Családorvosi Tanszéken, kezdetben az elsőévesek képzésében vett részt, majd később becsatlakozott a negyed- és hatodéves oktatásba is. Néhány éve az angol nyelvű oktatásban, valamint a rezidensképzésben is szerepet vállal.

Dr. Ambrus Anikó honlapunknak elmondta, önmagában már a jelölés is óriási megtiszteltetés számára, ugyanakkor hatalmas felelősség is. „Megtiszteltetés, mert ez egy visszajelzés, hogy munkámat hivatásként végzem, és felelősség, hogy a következő években továbbra is rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humánus szemlélettel tudjak segítenek a hozzám fordulókon” – fogalmazott. Hozzátette: ez a díj számára a szeretetről szól, egy ajándék, ami a befektetett munkája visszatükrözése is a betegek részéről.

A családorvos mint fogalmazott, szívvel-lélekkel a betegeiért dolgozik. A prevenció fontossága számára kiemelt terület; a legfontosabbnak a rendszeres szűrést, a rizikófaktorok felkutatását, a betegségek megelőzését, valamint a betegek szakszerű kezelését tartja. „Holisztikus szemléletem szerint legfontosabb az ember egészének gyógyítása, nem pedig a betegség tüneti kezelése. Orvosi munkámat hivatásnak érzem, betegeim gyógyítása örömmel tölt el” – vélekedett. Célja a betegellátásban, hogy a hozzá fordulók számára a legjobb életminőséget biztosítsa a legmagasabb szakmai színvonalon. A gyógyításban a bizalom elnyerésére és megtartására, az őszinte, nyílt kommunikációra, illetve a partneri viszony kialakítására törekszem – mutatott rá.

 A 2017-ben létrehozott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra olyan szakembereket jelölnek, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon.

Bódi Bernadett, Tasnádi Róbert
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem,
Goodwill Pharma Az Egészségért Közhasznú Alapítvány

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.