A szenátusi teremben tartotta alakuló ülését az egyetem professzor emeritusaiból és emeritáiból álló Emeritus Kollégium, amely máris több mint 50 tagot számlál. Köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor kiemelte, hogy a nyugállományú, elismert professzorok tapasztalatára számít az egyetem, ezért is nyit újabb fórumot számukra.

Dr. Merkely Béla az eseményen tartott beszédében úgy fogalmazott, professzorok nélkül nem léteznének azok a hagyományaink, amelyekre olyan büszkék vagyunk, nem lenne az az erős alapunk, amire a mai napig építkezhetünk. Kiemelte, hogy az Emeritus Kollégium célja, hogy az egyetem legelismertebb, legnagyobbra becsült egykori oktatóit összehozza és összetartsa, hiszen az egyetemen nemcsak tiszteletben tartják, becsülik és megőrzik az elődök tudását és teljesítményét, de folyamatosan építenek is rá. A rektor saját mestereit, tanárait is megidézve elmondta, kezdő orvosként mérhetetlen hálát érzett mindazok iránt, akik szakmai tudásukat, tapasztalataikat megosztották vele. Sokan vannak ugyanígy az egyetemen: hallgatók, gyakorló orvosok, ma már oktató, kutató munkatársak, az egyetem vezetői, akik professzoraiknak, az Emeritus Kollégium tagjainak köszönhetik, hogy hivatásukban elismertek, életükben sikeresek lehetnek – tette hozzá. Beszédében kiemelte dr. Tompa Anna, a Népegészségügyi Intézet professzor emeritájának szerepét az Emeritus Kollégium életre hívásában.

Dr. Tompa Anna a rektor köszöntőjét követően néhány gyakorlati szemponttal is indokolta a kezdeményezés elindítását. Mint elmondta, a diákságnak szüksége van a professzorokra, és bár az orvosi hivatás átalakulóban van, a mesterséges intelligencia és a modern eszközök nem helyettesíthetik a több évtizedes tapasztalatot, az ezalatt formálódó szemléletmódot, ami az orvos-beteg és a tanár-diák közötti kapcsolat sajátságait is érinti. Hangsúlyozta, hogy az egyetem a szakorvosképzésben, a PhD-képzésben és a graduális képzésben is számíthat a professzorok segítségére.

Ezt követően az esemény egy nyílt fórummá alakult, amelynek keretei között a rektor vezetésével több felvetés, ötlet is megfogalmazódott az Emeritus Kollégium tagjainak jövőbeli szerepvállalásairól. A 2024-től módosuló felvételi eljárás keretében tartandó szóbeli vizsgák kiemelt figyelmet kaptak, emellett az egyetemi lemorzsolódás csökkentéséről, középiskolásoknak szóló előadássorozatról, szemléletformálásról, az élettapasztalatok átadásáról is szó esett.

Galéria

9kép

A tervek szerint havi egyszer találkoznak majd az Emeritus Kollégium tagjai, ekkor közösen látogatnak el valamilyen kulturális rendezvényre, vagy a szenátusi teremben rendeznek találkozót.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.