A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán idén diplomázott több mint félezer hallgató közül 387 egészségügyi szakember, köztük 20 angol nyelvi képzésben részt vett végzős vette át személyesen az oklevelét szombaton az ünnepi szenátusi ülésen a Kongresszusi Központban. A frissen végzett jelölteket az eskütételt követően dr. Merkely Béla rektor és dr. Dörnyei Gabriella dékán avatta diplomásokká.

„Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában, majd a rehabilitációban, tehát az egész ellátásban elengedhetetlenül fontos szerepe van minden gyógyító szakmának és szakterületnek. Hiszem és vallom, hogy ezek szintézisében, a szakemberek együttműködésében rejlik a gyógyítás ereje – fogalmazott ünnepi köszöntőjében az egyetem nyilvános szenátusi üléseként megtartott diplomaosztón dr. Merkely Béla.

Soha nem egyedül gyógyítunk meg egy beteget, nem egy ember ment életet, hanem egy csapat

– hangsúlyozta a rektor, példaként említve a beteg állapotát stabilizáló mentős, a beavatkozásokat a kórházban elvégző orvos, majd a betegágynál a terápiát felügyelő ápoló együttműködését.

 

„A megoldás minden esetben a csapatmunkában rejlik. Ápolók, szülésznők, védőnők, mentőtisztek, dietetikusok, gyógytornászok, radiográfusok, optometristák, népegészségügyi ellenőrök, addiktológusok, fizioterapeuták, táplálkozástudományi szakértők, egészségtanárok, egészségturizmus-szervezők, ők mindannyian gyógyítók” – mutatott rá a végzősökhöz szólva, majd kijelentette:

Ennek a csapatnak részei mától önök is!

Dr. Merkely Béla kiemelte, a Semmelweis Egyetem küldetése és legfontosabb célja az, hogy ezt a szellemiséget életben tartsa és tovább örökítse. Hogy ne egyszerűen átadja a tudást, de felébressze, felszínre hozza a mindenkiben ott rejlő tehetséget. Hogy ne csak szakmai ismereteket közvetítsen, hanem emberi értékeket is – hangsúlyozta a rektor.

Dr. Merkely Béla kitért arra is, hogy a hallgatók egyetemi tanulmányaikat az újkori történelem legsúlyosabb és legkiterjedtebb világjárványának idején végezték, és tanulmányi kötelezettségeik teljesítése közepette teljes mértékig részt vettek a COVID elleni küzdelemben, jelesre vizsgázva rátermettségből, elhivatottságból.

A Semmelweis Egyetem önök nélkül nem tudott volna helytállni a pandémia elleni küzdelemben. Nem tudtunk volna annyi életet megmenteni

– hangsúlyozta dr. Merkely Béla.

„A mi közös csapatunk neve: Semmelweis Egyetem. Azzal az ünnepi és emelkedett pillanattal pedig, ahogy átveszik diplomájukat, ez a kapcsolat nem megszűnik, hanem új minőséget ölt” – fogalmazott a rektor, hozzátéve hogy a végzettek immár hivatalosan is az egészségügy teljes értékű és nélkülözhetetlen tagjaivá váltak, ezzel pedig teljesítették életük egyik talán legfontosabb célját, ami nem pusztán az, hogy diplomát kaptak a kezükbe. A rektor szavai szerint ennél sokkal többet értek el: megtalálták a hivatásukat, aminek a gyakorlásához sok erőt, hitet, kitartást és jó egészséget kívánt dr. Merkely Béla.

„Az idei tanévben 11 alapképzésünk, 4 mesterképzésünk és 1 szakirányú továbbképzésünk összesen 561 hallgatója tett sikeres záróvizsgát és szerzett diplomát.”

A végzettekre nagy szükség van, az egészségügyi ellátórendszer számos területén várják őket

– hívta fel a figyelmet köszöntőjében dr. Dörnyei Gabriella dékán, hozzátéve, bízik benne, hogy mindnyájan elkezdik, illetve folytatják szakmai munkájukat, mely mellett egész életükben kitartanak majd. A dékán a jelöltekhez szólva kiemelte, az elmúlt években az ország legjobb orvos-egészségtudományi egyetemén tanultak, egy olyan egyetemen, amely elkötelezett aziránt, hogy magas szintű képzést nyújtson az egészségügy minden szakterületén és jól képzett, a legkorszerűbb tudással bíró egészségügyi szakemberek kerüljenek ki a falai közül.

„Büszkén mondhatjuk, hogy mostanra a Semmelweis Egyetem Európa egyik legrangosabb egyeteme, 2022-ben a Times Higher Education a világ 300 legjobb egyeteme közé sorolta – jelentette ki dr. Dörnyei Gabriella megemlítve az Egészségtudományi Kar folyamatosan bővülő képzési kínálatát, az egyre több szakterületen induló, magyar és angol nyelvű mesterképzéseket, és az Egészségtudományi Doktori Iskola képzését. Kitért az infrastruktúrafejlesztésekre is, amelynek köszönhetően szeptembertől a korszerű, jól felszerelt Kossuth Zsuzsanna Oktatási Tömbben is megkezdődhet az oktatás.

A dékán megköszönte a hallgatók járvány alatti helytállását, hozzáfűzve, hogy a kórházaktól, klinikáktól érkező visszajelzések alapján lelkiismeretesen, magas szakmai színvonalon látták el embert próbáló feladataikat, továbbá köszönetet mondott a hallgatókat támogató családoknak, barátoknak is. Felhívta a végzettek figyelmét arra, hogy a megszerzett tudásukat folyamatosan gyarapítani kell, útravalóként pedig azt tanácsolta, hogy hivatásukat gyakorolják el nem apadó tudásszomjjal és emberséggel.

Az ünnepi ceremónián 387 sikeresen záróvizsgázó egészségügyi szakembert, köztük 20 angol nyelvű programban részt vett hallgatót avattak fel. A jelöltek esküt tettek arra, hogy hivatásukat minden szempontból méltóan fogják betölteni, szakmai tudásukat az emberiesség követelményeivel ellentétesen soha nem használják. Az eskütételt követően dr. Merkely Béla és dr. Dörnyei Gabriella kézfogással diplomássá avatta a frissen végzetteket.

Az avatást követően a magyar nyelvű képzés hallgatóinak nevében Német Dorottya gyógytornász  búcsúzott. Szavai szerint ez az esemény a megkoronázása a hosszú évek küzdelmeinek, a kitartásnak, az elhivatottságnak.

Az, hogy ma itt vagyunk, annak a jelképe, hogy győztünk

– fogalmazott beszédében kiemelve, hogy egyetemi tanulmányaik több, mint felét egy rendkívüli helyzetben végezték, tele bizonytalansággal, változásokkal. „Felelősséget vállaltunk egy nehéz és kihívásokkal teli időszakban. Segítettük az oltópontok működését, dolgoztunk a betegágy mellett, vagy éppen jártuk az országot és szűréseket végeztünk.

„Mindezt tanulmányaink mellett, két vizsga között vagy a nyári pihenés helyett tettük” – hangsúlyozta Németh Dorottya. Ugyanakkor arra is rámutatott, az elmúlt két évet nem tudták volna átvészelni, ha nem segítik egymást oktatóikkal és nem kötnek kompromisszumokat. Felidézte a zh-k és a vizsgák izgalmait és az örömöket, élményeket is.

Az Egészségtudományi Karról szólva úgy vélte, a sokszínűsége a szépsége.

„Különböző szakemberek nevelkednek itt, különböző szemlélettel, különböző habitussal. Mégis van valami, ami összeköt minket:

mindannyian arra tettük fel az életünket, hogy valamilyen formában segítsük embertársainkat, az életüket, segítsünk nekik megőrizni vagy visszaszerezni egészségüket, segítsük az egészségtudományok fejlődését

 – mondta Németh Dorottya, majd arra hívta fel társai figyelmét, hogy kollégaként egymást is segíteniük kell, végül gratulált hallgatótársainak a végzéshez.

„Lediplomáztunk! Eljött a pillanat, amire mindannyian vártunk, amióta elkezdtünk tanulni az első igazi vizsgánkra, az Anatómia 1-re! A sok késő esti tanulás, az átélt stressz és szorongás, valamint a kemény munka meghozta gyümölcsét – fordult a végzősökhöz az angol nyelvű programban részt vett hallgatók képviseletében Negin Azodi ápolónő, majd megköszönte a tanári kar minden tagjának – professzoroknak, ápolóknak, gyógytornászoknak, szülésznőknek és orvosoknak – a türelmét, az idejét, és a tudást, amit átadtak.

Kifejezte háláját a végzősök szüleinek is a támogatásért, majd arra kérte hallgatótársait, mondjanak köszönetet maguknak is a kemény munkáért, hogy nem adták föl.

4 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött mindannyiótok életében

– fogalmazott Negin Azodi, visszaemlékezve a jó időszakokra és a hullámvölgyekre is. „De ma, amikor lezárjátok életeteknek ezt a szakaszát, és megkezdtek egy újat, akármilyen ijesztő és homályos is legyen ez az új szakasz, bízzatok abban, hogy életetek korábbi szakaszai felkészítettek rá. Mindannyian készen álltok rá” – biztatta társait, majd káprázatosan fényes jövőt kívánva gratulált nekik.

Az eseményen a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara játszott. Az ünnepi szenátusi ülés zárásaként a frissen avatott egészségügyi szakemberek örömükben a hagyományoknak megfelelően égbe dobták kalapjukat.  

Szepesi Anita
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.