A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán idén diplomázott több mint 700 hallgató közül 484 egészségügyi szakember, köztük 36 angol nyelvi képzésben részt vett végzős vette át személyesen az oklevelét szombaton az ünnepi szenátusi ülésen a Kongresszusi Központban. A frissen végzett jelölteket az eskütételt követően dr. Merkely Béla rektor és dr. Dörnyei Gabriella dékán avatta diplomásokká.

„Önök hamarosan kézbe vehetik diplomájukat, bizonyságát adták tehát annak, hogy a tudás – kinek-kinek a maga területén – rendelkezésükre áll. Megszerzése nagyon fontos lépcsőfok, de szükség van valami másra is: az együttműködés, a csapatban való gondolkodás képességére is. Ez a mi hivatásunk lényege. A mi közös hivatásunk pedig nem más, mint az egészség, az élet védelme, és betegeink szolgálata, akik legnagyobb kincsüket helyezik kezünkbe” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében az egyetem nyilvános szenátusi üléseként megtartott diplomaátadón dr. Merkely Béla rektor. 

Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában, majd a rehabilitációban, tehát az egész ellátásban elengedhetetlenül fontos szerepe van minden gyógyító szakmának és szakterületnek. Hiszem és vallom, hogy ezek szintézisében, a szakemberek együttműködésében rejlik a gyógyítás igazi ereje – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. 

A megoldás minden esetben a csapatmunkában rejlik. Abban kivétel nélkül együttműködik mindenki, aki arra tette fel az életét, hogy mások egészségét védje. Ennek a csapatnak részesei mától Önök is

– jelentette ki a rektor, hozzátéve, hogy ha mások is az eszközök és a szakterületek, a cél közös: „az embereket szolgáljuk, az életet védjük”.

Szavai szerint a Semmelweis Egyetem küldetése és legfontosabb célja az, hogy ezt a szellemiséget életben tartsa és továbbörökítse. Hogy ne egyszerűen átadja a tudást, de felébressze, felszínre hozza a mindenkiben ott rejlő tehetséget. Hogy ne csak szakmai ismereteket közvetítsen, hanem emberi értékeket is. A rektor felidézte, hogy a járványhelyzet soha nem látott kihívások elé állított hallgatókat is, akik mindannyian jelesre vizsgáztak rátermettségből, elhivatottságból, odaadásból, amikor tanulmányi követelményeik teljesítése mellett részt vettek és helyt álltak a COVID elleni küzdelemben.

A mi közös „csapatunk” neve: Semmelweis Egyetem. Azzal az aktussal pedig, ahogy átveszik diplomájukat, ez a kapcsolat nem megszűnik, hanem új minőséget ölt

– fogalmazott a rektor. Szavai szerint továbbra is eltéphetetlen a szellemi kötelék, hiszen mindannyian ugyanannak az értékközösségnek a tagjai.

A diplomaátadó nem a búcsúról szól, hiszen ezzel váltak a végzettek szakemberekké, hivatalosan is az egészségügy teljes értékű és nélkülözhetetlen tagjaivá – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, hozzátéve, hogy a végzettek sokkal többet értek el, mint hogy diplomát kaptak a kezükbe: megtalálták a hivatásukat. A frissen végzetteknek gratulált és azt kívánta, hogy ahogy megtalálták hivatásukat, úgy be is tudják teljesíteni.

„Az idei tanévben a korábbiaknál is nagyobb számú hallgatónk, 717 fő tett sikeres záróvizsgát, és szerzett diplomát 11 alapképzésünkön, 4 mesterképzésünkön és 1 szakirányú továbbképzésünkön” – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Dörnyei Gabriella. Az ETK dékánja felidézte, hogy a most végzettek hirtelen kerültek az egészségügy frontvonalába, ahol olyan szakmai tapasztalatokat szereztek, melyekkel a legmodernebb tantermi szimulációval sem tudtak volna ilyen rövid idő alatt megismerkedni. Ebből a küzdelemből mindnyájan nyertesen kerültek ki – jelentett ki dr. Dörnyei Gabriella.

A végzettekhez szólva rámutatott, hogy az elmúlt években az ország kiváló orvos-egészségtudományi egyetemén tanultak, egy olyan egyetemen, amely elkötelezett aziránt, hogy magas szintű képzést nyújtson az egészségügy minden szakterületén és jól képzett, a legkorszerűbb tudással bíró egészségügyi szakemberek kerüljenek ki a falai közül. Felidézte az elmúlt időszak fejlesztéseit is, hozzátéve, hogy a kar dinamikusan növekedésével párhuzamosan nő a nemzetközi hallgatók száma is. Dr. Dörnyei Gabriella kiemelte, hogy két szakirány – a Hang-, beszéd- és nyelésterapeuta alapképzés, illetve az angol nyelvű Fizioterapeuta mesterképzés – hallgatói idén első alkalommal vehetik át diplomájukat.

Minden itt végzettet várnak az egészségügyi intézményekben, mert óriási szükség van elkötelezett, jól képzett egészségügyi szakemberekre

– hangsúlyozta a dékán. Arra kérte a frissdiplomásokat, ne felejtsék el, a tudomány fejlődése megállíthatatlan, megszerzett tudásukat folyamatosan gyarapítani kell.

Arra kérem Önöket, hogy a továbbiakban is nagy nyitottsággal és tanulásvággyal figyeljék szakterületük újdonságait, mert ezekre szükségük lesz ahhoz, hogy sikeres szakemberek legyenek

– fogalmazott dr. Dörnyei Gabriella. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a végzettek ne tévesszék szem elől, hogy ők is emberből vannak, és csak akkor tudnak másokon segíteni, ha önmagukra is vigyáznak, és meg tudják őrizni a törékeny egyensúlyt életük minden területén. A dékán az oktatók nevében is köszönetet mondott a családtagoknak a kitartó támogatásért, a végzetteknek pedig gratulált.

Az ünnepi ceremónián 484 sikeresen záróvizsgázó egészségügyi szakembert, köztük 36 angol nyelvű programban részt vett hallgatót avattak fel személyesen. A jelöltek esküt tettek arra, hogy hivatásukat minden szempontból méltóan fogják betölteni, szakmai tudásukat az emberiesség követelményeivel ellentétesen soha nem használják. Az eskütételt követően dr. Merkely Béla és dr. Dörnyei Gabriella kézfogással diplomássá avatta a frissen végzetteket.

A hallgatók nevében búcsúzó Bánhidi Panna védőnő az egészségügyi dolgozók nélkülözhetetlenségéről beszélt, és felidézte a járvány alatti helytállása nehézségeit is. „Mi mind egy olyan hivatást választottunk magunknak, amely folyamatos empátiát, szorgalmat és csapatmunkát igényel. Ez a fajta együttműködés szükséges ahhoz, hogy tökéletes munkát tudjunk végezni” –fogalmazott Bánhidi Panna kijelentve, hogy a Semmelweis Egyetemen olyan közösséget kapott, amihez örökké tartozhat. Az angol nyelvű képzést végző hallgatókat köszöntő Taghiyev Gaya gyógytornász azt ajánlotta társainak, éljék meg a  szenvedély erejét, a lelkesedést, az együttérzés és a kitartás erejét is, mert ezek vezetnek a siker és kiteljesedés felé.

A diplomaátadó ceremónián a Medikus Zenekar tagja, Sina Moghimnejad Debussy G-dúr Arabeszk című kompozícióját, valamint Chopin Polonéz című darabját adta elő. Az ünnepi szenátusi ülés a frissen avatott egészségügyi szakemberek hagyományos, örömteli kalapdobálásával zárult.

Szepesi Anita
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.