Egy, a koraszülöttek sárgasága elleni kékfényterápiás, úgynevezett „fénytakarót” és babafészek csomagokat kapott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegének Koraszülött Intenzív Osztálya. Az Alapítvány az Alapítványokért „Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet” elnevezésű programjának részeként adta át a koraszülöttek ápolásához használható speciális orvostechnikai eszközöket július 7-én a klinikán.

A mintegy hárommillió forint értékű adomány hozzájárul az újszülöttek sárgaság elleni kezeléséhez, a saját fejlesztésű textil eszközök pedig növelik a koraszülöttek komfortját, megkönnyítik a nővérek, az orvosok és a szülők gondozó munkáját. A sárgaságot egy bilirubin nevű anyag magas vérszintje okozza, és ha ez nem képes kiürülni a szervezetből, akkor mérgező hatással lehet a központi idegrendszerre. A megfelelő hullámhosszúságú kékfényterápia hatására a bilirubin a bőrben inaktiválódik, és távozik a vizelettel. A maximális hatékonyság érdekében intenzív és homogén „besugárzásra”, valamint a testfelület nagy lefedettségére van szükség. Ezt könnyíti meg az orvostechnikai eszköz.

Ma Magyarországon minden 10. családot érinti a koraszülés. A pici babák a születésük pillanatától kezdve különleges, gyengéd törődést igényelnek annak érdekében, hogy minél hamarabb, egészségesen hazamehessenek a kórházból

– emelte ki Nyilka Ildikó, az alapítvány kuratóriumi elnöke az adományátadáson.

Dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztályának vezetője elmondta, hogy a koraszülöttek ápolása akkor ideális, ha az édesanyával vagy az édesapával bőr-bőr kontaktusban valósulhat meg.

A most kapott kékfényterápiás eszközzel lehetővé válik az úgynevezett kengurumódszer zavartalan alkalmazása a sárgaság miatt kezelésre szoruló babáknál is.

Azokban az ápolási időszakokban, amikor nem bőr-bőr kontaktusban vannak a koraszülöttek a szüleikkel, az inkubátorban úgynevezett „babafészkekben” pihennek.

Csatári-Földváry Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

8kép