80. születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Papp Zoltánt, a korábbi I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori igazgatóját, aki a rendezvényen Pro Universitate Érdemrendet vehetett át dr. Merkely Béla rektortól. A dr. Papp Zoltán által alapított Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika egy, az ünnepeltről készült portrét adományozott az egyetemnek.

Ünnepi rendezvénnyel köszöntötték 80. születésnapja alkalmából dr. Papp Zoltánt, a korábbi I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori igazgatóját. Az esemény kezdetén Besenczi Árpád Jászai Mari-díjas színművész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, az ünnepelt barátja mondott köszöntőt. Mint elmondta, dr. Papp Zoltán rendszeresen ellátogatott a József Attila Színház előadásaira, és négy gyermeke is az általa vezetett klinikákon született, második fia ráadásul dr. Papp Zoltán közreműködésével. „Amikor felhívtuk azzal a hírrel, hogy professzor úr, a feleségem ismét várandós, szeretnénk, hogy nálad szüljön, azt mondta: Árpikám, éppen ma mentem nyugdíjba! De azért a segítséget megadta természetesen” – emlékezett vissza Besenczi Árpád, aki ezt követően előadta József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét is.

„Professzor úr nemcsak a hazai szülészeti genetika megalapozója, a nőgyógyászati onkológia egyik úttörője, de mind a mai napig kiemelt szerepet játszik egyetemünk történetében is. Névadónk, Semmelweis Ignác méltó utódjaként az őt követő kilencedik igazgatója volt a korábbi nevén I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikánknak, mely Magyarország legrégebbi szülészeti tanszéke. Nem mindennapi életpályája alatt szakterülete világhírű képviselőjévé vált. A hazai szülészetet és nőgyógyászatot a nemzetközi élvonalba emelte, a Baross utcai klinikán pedig olyan iskola- és műhelyteremtő munkát végzett, melyre az intézmény a mai napig építhet” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Merkely Béla.

A rektor felidézte dr. Papp Zoltán pályájának legfőbb állomásait, valamint kiemelkedő tudományos eredményeit: eddig 13 ezer hivatkozás kötődik a nevéhez, többek között a világon elsők között ismerte fel a magzatvíz hasznosíthatóságát a magzat genetikai betegségeinek kimutatására, Európában elsőként diagnosztizált magzatvízsejtekből Down-szindrómát.

Olyan új tudományágak születését alapozta meg, mint a magzati dysmorfológia és szindromatológia, a feto- és embriópatológia. 1973-ban kidolgozta a genetikai javallat alapján végezhető terhesség-megszakítások szabályozását, ami ma is érvényes. Nevéhez fűződik többek között a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság megalapítása, a várandósság alatti genetikai vizsgálatok és ultrahangszűrések rendszerének kidolgozása is. 1990 és 2007 között vezette igazgatóként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, ez alatt az időszak alatt az intézmény a pszichoszomatika, az asszisztált reprodukció, a szülészeti aneszteziológia, a menopauza, a reproduktív endokrinológia és a perinatológia hazai bölcsőjévé vált. A szülészet-nőgyógyászat gyakorlatilag teljes spektrumát bevezette a Baross utcai klinikán, emellett hasonlóan fontos volt számára a szakma népszerűsítése, a munkatársak támogatása, a tanítványok segítése – fogalmazott.

Dr. Merkely Béla megemlékezett a dr. Papp Zoltánhoz köthető Baross utcai szülészeti estékről (BUSZE) is. Mindezek mellett jónevű operatőr is volt – hangsúlyozta a rektor, példaként említve, hogy több mint ezer idegkímélő radikális méheltávolítást végzett súlyos méhnyakrákos betegeken urológiai szövődmények nélkül, és több száz arteria hypogastrica ligaturát hajtott végre, bizonyítva, hogy az érlekötés nem akadálya a további terhességeknek.

Vezetésével a klinika nemzetközi hírű intézménnyé vált, melynek rendszeres látogatói voltak külföldi delegációk, neves szülészek és nőgyógyászok

– emelte ki a rektor, külön kitérve dr. Papp Zoltán tisztségeire és kitüntetéseire, többek között a Kiváló Orvos, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, a Semmelweis Emlékérem és Jutalomdíj, valamint a nemzetközi a William Liley díj és a Roberto Caldeyro-Barcia-életműdíj elismerésekre is. Dr. Merkely Béla egyetemi pályafutása elismeréseként Pro Universitate Érdemrendet adományozott dr. Papp Zoltánnak, az Orvosi Hetilap nagyrabecsült főszerkesztőjének. 

A rendezvényen a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika egy, az ünnepeltről készült portrét ajándékozott a Semmelweis Egyetemnek. A festmény dr. Boda Anikó alkotása, aki, mint az eseményen elhangzott 20 évvel ezelőtt rezidensként dolgozott a Baross utcai klinikán, és tudományos munkáját is dr. Papp Zoltán irányításával végezte, mielőtt az orvosi pályát elhagyva festőművész lett. Az alkotást dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, valamint dr. Boda Anikó leplezték le.

Dr. Ács Nándor beszédében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy egyrészt a klinika élén utódjaként, másrészt a Magyar Nőorvos Társaság elnökeként, a magyar nőorvos társadalom nevében is köszöntheti dr. Papp Zoltánt. „Ebben a körben megkérdőjelezhetetlen, és azt hiszem, senkinek sem kell bizonygatnom, hogy professzor úr az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb magyar szülész-nőgyógyásza. Igaz ez klinikai tevékenységére, kiemelkedő oktatói tevékenységére, és kutatásvezető tevékenységére is” – fogalmazott. Hozzátette: dr. Papp Zoltán művét, A szülészet-nőgyógyászat tankönyvét ma is használják az oktatásban, a medikusok hatalmas segítségére – dr. Boda Anikó festményén az egykori igazgató épp ezzel a tankönyvével együtt látható. Dr. Ács Nándor kiemelte: a portrét a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatói irodájában helyezik majd el.

„Ünnepeljük professzor urat, de ez jóval több, mint születésnapi rendezvény. Fejet hajtunk egy páratlan emberi teljesítmény előtt, hiszen dr. Papp Zoltán élete példázza, hogy a tehetség, a szorgalom, a fáradhatatlan munka, a szakmai alázat, a körülmények gyakran kedvezőtlen alakulása ellenére is maradandót alkot” – fogalmazott dr. Hupuczi Petronella, a rendezvény házigazdája, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. Beszédében visszaemlékezett az ünnepelt pályájának első állomására, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, ahol mestere, dr. Árvay Sándor hamar felfedezte tehetségét és támogatta kutatói ambícióit. „Genetikai kutatásainak köszönhetően nagyon fiatalon szerezte meg tudományos fokozatait, hiszen 30 évesen kandidátus, és már 38 évesen nagydoktor lett” – húzta alá. „Éleslátását igazolja, hogy már akkor tudta, hogy igenis van jövője a minőségi magánszolgáltatásnak, ezért 12 évvel ezelőtt megalapította a Maternity Magánklinikát, amely mára meghatározó tényezővé nőtte ki magát a magyar egészségügyben” – emelte ki.

Dr. Papp Zoltán beszédében köszönetet mondott a szervezőknek, egyben visszaemlékezett: 15 éve vonult nyugdíjba. Mint fogalmazott, az USA-ban elképzelhetetlen lenne ez a luxus, hogy ennyi tudással és tapasztalattal elengedjenek egy tanszékvezetőt. Példaként említette Iffy László barátját, aki New Jerseyben 80 éves korában köszönt le az általa vezetett klinika éléről. Visszaemlékezett rá, hogy hozzá hasonlóan elődjét, Semmelweis Ignácot sem akarták 1855-ben megválasztani a tanszék élére, ám akkor a császár, az ő esetében pedig dr. Somogyi Endre akkori rektor, valamint dr. Fonyó Attila akkori dékán jártak közben érte. „Semmelweis Ignácot az ellenfelei gyakorlatilag a halálba taszították”– emlékezett vissza dr. Papp Zoltán, hozzátéve, hogy ő a nyugdíjazása után – mint fogalmazott a rágalmazást és mellőzését követően – egy magánklinikát alapított, ahol beteljesedett gyógyító, kutató és szervező munkássága. Köszönetet mondott a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának, dr. Hupuczi Petronellának, dr. Merkely Bélának és dr. Ács Nándornak, amiért visszaadták megbecsülését az egyetemen, valamint hitét a munkában. Az ünnepelt honlapunknak elmondta: boldog, hogy portréja egykori intézménye falára kerülhet, mert úgy érzi, ezzel őt is rehabilitálták.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.