Közel 30 középiskolai diák ismerkedhetett meg az orvos- és egészségügyi képzéssel, valamint a tudományos munkával a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa (TDT) és a Magyar Ifjúsági Talentumok (MIT) közös programjának köszönhetően.

Február 3-tól 14 héten keresztül minden csütörtök délután tudományos előadássorozatot rendeztek a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján. A Bevezetés a tudományos diákköri munka alapjaihoz című választható tantárgy alkalmain a Tudományos Diákköri Tanács és a MIT együttműködésnek köszönhetően a TDK-hallgatók mellett közel 30 középiskolai diák is részt vehetett. Elsősorban azokat várták, akik szerettek volna bekerülni az egyetemi élet vérkeringésébe és érdeklődnek a tudományos munka iránt.

Az előadássorozatot dr. Szijártó Attila egyetemi tanár, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, a TDT elnöke vezette, az előadók pedig többek között az intézet vezető professzorai, igazgatói, adjunktusai voltak. A prezentációk változatos témákról szóltak a tudományos diákköri munkától kezdve a kutatások tervezésén és etikai kérdésein, az adatkezelésen és biostatisztikán át az előadói készségekig és publikálásig.

A sikerre való tekintettel a TDT és a MIT azt tervezi, hogy jövőre is folytatják együttműködésüket, így még több középiskolai diák ismerkedhet meg a tudományos munkával és a TDK-val.

Szabó Ádám
Fotó: Magyar Ifjúsági Tálentumok – MIT

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.