A Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának (TDT) szervezésben idén második alkalommal rendezték meg a Kiválóságok Estje elnevezésű programot. A Semmelweis Szalonban tartott összejövetelen dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, a TDT elnöke mondott köszöntőt, az idén Mestertanár Aranyérem kitüntetést elnyert dr. Radovits Tamás, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Kardiológiai Tanszék tudományos igazgatóhelyettese, a TDT alelnöke pedig a díj elnyeréséhez vezető szakmai útját osztotta meg a közönséggel. Az est részeként öt TDK-hallgató ismertette a programmal kapcsolatos tapasztalatait, illetve az őket előre hajtó motivációkat.

A 2019-ben életre hívott rendezvényt azzal a szándékkal indították el, hogy a szakterületükön kimagasló eredményeket elérő, és ennek megfelelően díjazott kiváló Tudományos Diákköri nevelők, illetve hallgatók egy kötetlen beszélgetés formájában bemutathassák korábbi tudományos tevékenységüket, az eredmények eléréséhez vezető utat és a tudományos karrierépítés rejtelmeit. Az idei esemény az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00009 projekt támogatásával valósult meg.

„Igaz, hogy tavaly a rendezvény a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de az azt megelőző évben tartott Kiválóságok Estje nagyon nagy siker volt. Ezért is döntöttünk úgy, hogy idén is megszervezzük” – mondta köszöntőjében dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, a TDT elnöke. Mint fogalmazott, a TDK egy nagyon régóta élő hagyomány az intézményben, története messzebbre vezet a jelen szabályozott formánál.

Galéria

12kép

„A TDK a mentor-mentorált viszonyon alapul. Azok, akik ezen az esten előadást tartanak, mind megtalálták a mentorukat évekkel ezelőtt, akik segítségével eljutottak oda, hogy eredményt tudtak felmutatni a TDK-konferenciákon, illetve más fórumokon. Így egy igazán egyedülálló kapcsolódás alakulhatott ki mind a mentorokhoz, mind pedig magához az egyetemhez” – hangsúlyozta a TDT elnöke.

Ismertette, az egyetem nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, amely több formában is megvalósul az intézményben. Mint fogalmazott, ezek közül a TDK talán a legáltalánosabb, mégis a legmagasabb szintű, itt ugyanis az egyéni értékek mellett a csapatmunkának is szerepe van. Dr. Szijártó Attila elmondta, közel 1000 hallgató regisztrált a programba.

A TDK-programban való részvétel segíti a kritikai érzék és a döntési képesség kialakulását, értéket teremt. Emellett pedig kötődés alakul ki a hallgató és alma matere között

– mutatott rá dr. Szijártó Attila.

A köszöntő után dr. Pósfai Balázs, a TDT titkára, az est moderátora dr. Radovits Tamást, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docensét, a Kardiológiai Tanszék tudományos igazgatóhelyettesét, a TDT alelnökét méltatta annak kapcsán, hogy a 2021-es esztendőben Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült.

Felidézte, dr. Radovits Tamás minden évben számos TDK-hallgatóval foglalkozik témavezetőként többféle experimentális kardiológiai témában. Az általa mentorált hallgatók rendre kimagaslóan szerepelnek hazai és nemzetközi diákkonferenciákon, valamint tudományos megmérettetéseken. A tudományos utánpótlásért végzett munkájának elismeréseként 2015-ben a Semmelweis Egyetem Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő címét is elnyerte.

Ezt követően dr. Radovits Tamás röviden bemutatta a díj elnyeréséhez vezető szakmai útját, eddigi pályáját. A többi között felelevenítette, hogy milyen szerencsének köszönhetően került a Semmelweis Egyetemre, illetve hogyan kapcsolódott be a TDK-programba. Beszélt még a tudományos kutatáshoz szükséges elhivatottságról is.

Az est folyatásaként a TDK-programban résztvevők – dr. Budai András, dr. Czimbalmos Csilla, Farkas Cecília, dr. Kovács Tibor, dr. Somlyay Máté – rövid előadások formájában osztották meg a TDK-program során szerzett tapasztalataikat, motivációjukat, illetve hogy miként kerültek kapcsolatba a TDK-val. 

Horváth Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.