Idén 15. alkalommal rendezték meg a kétnapos Semmelweis Tavaszi Fesztivált. Az esemény során öt kategóriában több mint 20 produkciót és 12 fotó- és képzőművészeti pályamunkát mutattak be az intézmény hallgatói a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében. A gálaesten többek között beszédet mondott az esemény fővédnöke, dr. Merkely Béla rektor is.

A gálaestet megnyitó beszédében dr. Merkely Béla örömét fejezte ki, hogy nem sokkal az International Semmelweis Carneval után ismét hangulatos és színvonalas rendezvényt szerveztek az egyetem hallgatói szervezetei. „Két éven át keményen, közösen dolgoztunk azért, hogy ismét biztonságos körülmények között folytathassuk az oktatást és kutatást. Valamennyi Semmelweis Polgárnak, köztük a hallgatóknak is sokat kellett tenniük ezért, de ennek is köszönhető, hogy most viszonylag nyugodtabb körülmények között ünnepelhetünk” – fogalmazott a rektor, külön kiemelve a hallgatók koronavírus-járvány ideje alatt végzett önkéntes munkáját.

Két hazai egyetemen játszik a zene különösen fontos szerepet az oktatásban: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen. Nálunk a mindennapi orvosi- és egészségügyi tanulmányok mellett van lehetőség muzsikát tanulni, ez pedig komoly, inspiráló erővel bír

– mutatott rá, hozzátéve: a tavaszi fesztiválon az intézmény magas színvonalú, sokszínű kulturális élete is megmutatkozik.

Tripolszky Bálint, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke köszöntőjében kiemelte: a pandémia miatt két év kihagyással rendezhették meg ismét személyes jelenléttel az eseményt, melynek hírneve továbbra is töretlen. „Óriási jelentősége és közösségösszetartó ereje van a hasonló, hagyományteremtő és hagyományőrző rendezvényeknek” – húzta alá. Az egyetem gazdag kulturális életéről beszélve külön kiemelte az immár negyedik alkalommal meghirdetett Csontváryval a magyar kultúra útján című választható tantárgyat, amely közel ezer hallgatónak biztosított lehetőséget a Kultúráért Felelős Államtitkárság támogatásával számos kulturális intézmény, műsor ingyenes látogatására; a HÖK támogatásával meghirdetett zenei improvizációs kurzust; a Medikus Zenekart, amely nemrégiben V4-es turnéjával bizonyította, hogy hírneve a határokon is túlnyúlik; valamint azokat a kedvezményes kulturális lehetőségeket, amelyet a tavaly bevezetett Semmelweis Kártyával vehetnek igénybe a Semmelweis Polgárok.

„Fontosnak tartom, hogy egyetemi tanulmányaink mellett legyen lehetőségünk megmutatni barátainknak, csoporttársainknak művészi és kulturális oldalunkat, bevonva őket a saját világunkba, megosztva velük azt a boldogságot, amit kedvenc versünk, dalunk, hangszerünk, fotónk nyújt nekünk” – fogalmazott beszédében Kismarjai Kata, az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) elnöke, aki kiemelte: a HÖK, az IÖCS és a Korányi Frigyes Szakkollégium évről évre együttműködve szervezi meg az eseményt.

„A művészet mindig egy kicsi ablakot nyit nekünk arra, hogy tapasztalhassunk. Hogy tapasztalhassunk valami mást – ha csak pár percig is, de egy kicsit máshogy élhessünk” – mutatott rá Hainzl Tobias, a Korányi Frigyes Szakkollégium diákönkormányzatának elnöke. Hozzátette: a szakkollégium 37 éves fennállása óta mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy hallgatói a szakmai fejlődés mellett a művészetek terén is fejlődhessenek és kibontakozhassanak. „A mai és az ehhez hasonló eseményekben egyetemisták tucatjainak munkája áll, miközben próbálunk egyensúlyozni a hallgatói és a közösségi vállalásaink kötéltáncán. Ez egy áldozatokkal és nehéz döntésekkel kikövezett út” – emelte ki, megköszönve a szervezők, zsűritagok és résztvevők munkáját.

A március 30-31. között megrendezett eseményen öt kategóriában mérhették össze tudásukat és tehetségüket a hallgatók. A Virtuózok viadalában zenés-énekes produkciókat adtak elő, de külön kategóriát kapott a vers- és prózamondás, valamint a tánc is. Az Alkoss! Irodalmi pályázatra vers- és prózaműveket vártak, de a fesztiválra lehetőség volt képző- és fotóművészeti alkotásokkal is nevezni. A díjazottak névsora erre a linkre kattintva érhető el (pdf).

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.