Két év kihagyás után, 2022. március 24-én ismét megrendezték az International Semmelweis Carnival-t a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. A várakozásoknak megfelelően ezúttal is egy igazán színvonalas eseménynek lehettek részesei a megjelent vendégek, hallgatók.

Hagyományainknak megfelelően az est megnyitóján beszédet mondott az esemény fővédnöke, dr. Merkely Béla rektor, dr. Alpár Alán, nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója, valamint Tripolszky Bálint, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke, továbbá Kismarjai Kata, az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) elnöke. A köszöntők után számos nemzetközi és magyar hallgató csillogtatta meg tehetségét táncos-zenés produkcióikban.

A megnyitó jelképes koccintással zárult, majd megnyitotta kapuit a Multicultural Food Festival (MFF).

Az MFF keretében különböző országokból érkező hallgatók mutatták be országaik jellegzetes fogásait. Ennek köszönhetően, dr. Alpár Alán beszédéből idézve, ’nagyjából tíz méteren keresztül lehettünk közvetlen kapcsolatban az adott ország kultúrájával, így tüzetesebben meg lehetett ismerni azt’. A résztvevők megkóstolhatták Spanyolország, Németország, Svájc, India, Svédország mellett Japán és Szlovákia jellegzetes ételeit. Minden fogást az adott országból származó hallgatók készítettek, így is garantálva az ételek autentikus jellegét. Köszönjük nekik a fantasztikus konyhát, illetve, hogy ételeikből és kultúrájukból is kóstolót kaphattunk!

A hallgatói szervezetek is folyamatosan nyitnak a külföldi hallgatók felé, hisz az egyetemen közel negyven éve folyik idegennyelvű oktatás, melynek eredményeként több tízezer nemzetközi hallgató tanult és tanul az egyetemen, akik több mint 90 országból érkeznek hozzánk.
A HÖK egyre több, kifejezetten nemzetközi hallgatóknak szóló rendezvényt szervez, bemutatandó az egyes nemzetek hagyományait, kultúráját. Ilyen többek között az Oktoberfest is. De ebbe a sorba illeszkedik a Hallgatói Önkormányzat és az öntevékeny csoportok – kiemelten az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), valamint az egyetemen működő nemzetközi társszervezetek, a Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis (DSVS) és International Semmelweis Student Association (ISSA) szervezésében megvalósuló International Semmelweis Carnival is. Mindkét szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több nemzetközi képzésben résztvevő csatlakozzon a hallgatói szervezetekhez.

Az est további részében a hallgatók meghódították a táncparkettet: a rendezvény sztárvendége Dzsúdló volt, aki korunk egyik felkapott hazai zenésze, hallgatói dj-k garantálták az est hangulatát. A színvonalas zenéknek köszönhetően a résztvevők hajnalig élvezhették a karneváli hangulatot.

A hallgatókra a következő hetekben további fantasztikus programok várnak. Március 30-án érkezik a XV. Semmelweis Spring Festival, kulturális esemény, amely keretében a NET dísztermében mutatják be alkotásaikat egyetemünk hallgatói. A bulizni vágyók figyelmébe ajánljuk a Semmelweis All Star partyt március 31-én, a sportszerető közönségnek pedig kihagyhatatlan programként kínáljuk az április 8-10. között Pécsett bonyolódó Medikus Kupát. Gyertek és szurkoljunk együtt csapatainknak!

Havasi Márk, Hallgatói Önkormányzat

Fotó: Barta Bálint-Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.