Gecsey Csenge, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) új elnöke az első, akit az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) hallgatójaként választottak a szervezet élére, ráadásul hosszú idő óta ő az első női elnök is. Honlapunknak adott interjújában beszámolt arról, miként csatlakozott a szervezethez és mit jelent számára a HÖK tagjának lenni. A terveivel kapcsolatban elmondta: szeretné még szorosabbá fűzni a viszonyt a szervezet tagjai között és növelné a HÖK láthatóságát is.

„Amikor először beléptem az egyetem kapuján, mérhetetlen büszkeséget éreztem, hogy ide járok. Emlékszem, gólyaként a Nagyvárad téri Elméleti Tömbbe kellett először mennünk: a monumentális épületben azt sem tudtuk, mi merre van. Aztán beültünk az első órára – akkor realizálódott bennem és a hallgatótársaimban is, hogy immár ide járunk, a következő éveket pedig tanulással fogjuk tölteni” – emlékezett vissza Gecsey Csenge az első, intézménnyel kapcsolatos emlékeire. Az egyetem hírneve azonban ettől sokkal korábban elérte őt: „Mindig óriási dolognak tartottam a Semmelweist, emlékszem, már általános iskolában emlegették az oktatóim az egyetemet” – mutatott rá.

A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) új elnöke jelenleg Őrbottyánban él, de Budapesten született. Családjával hamarosan Veresegyházára költöztek – itt végezte általános iskolás tanulmányait, majd Vácon járt ötéves gimnáziumba, ahol biológia-kémia fakton tanult. Egy közeli családtagja sem dolgozott az egészségügyben – nagy hatással volt rá azonban édesanyja, aki gyakran vesz részt a helyi programok és események szervezésében.

Talán tőle örököltem, hogy én is nagyon szeretek szervezkedni, emberekkel kapcsolatot tartani, így volt ez a gimnáziumban is. Már kisebb koromban eldöntöttem, hogy az orvosira szeretnék járni, a szüleim pedig a kezdettől támogattak ebben

– emelte ki.

Végül a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának egészségügyi szervező képzésére jelentkezett. „A félév első két hónapjában minden tanárunk megkérdezte, ’mik szeretnénk lenni, ha nagyok leszünk’. A legtöbben ekkor még nem tudták megmondani, volt, aki bevallotta, hogy B-opcióként jelentkezett ide, sokan azt tervezték, majd a mesterszak elvégzése után eldöntik, hogyan tovább. Én viszont határozott céllal érkeztem ide, a felvételi jelentkezésnél is csak ezt a szakirányt jelöltem meg, a Semmelweis mellett két vidéki egyetemen is. Már akkor tudtam, hogy én is mesterre szeretnék jelentkezni, az volt ugyanis az álmom, hogy egy magánkórházat vezessek majd” – magyarázta.

Gecsey Csenge már 2019-ben, egyetemi évei legelső napjaiban csatlakozott a HÖK-höz. A gólyatalin találkozott először a hallgatói szervezet tagjaival, akiket a gólyatáborban már jó ismerőseként köszöntött. „Rengeteget beszélgettünk arról, milyen munkát végeznek, mi a szervezet lényege, hogyan tudnak segíteni a hallgatóknak. A táborban aztán egy kérdőív kitöltésével lehetett jelentkezni a HÖK-be, amit én azonnal meg is tettem – abban az évben elsőként az EKK hallgatói közül” – emlékezett vissza. A szeptembertől kezdődő tanulmányai mellett októberben részt vett a HÖK képzésén is, és nemsokára a rendezvényekért felelős bizottságban találta magát, hamarosan a szervezet vezetője lett. „Ez a kedvenc területem és ez is áll a legközelebb hozzám” – magyarázta. A koronavírus azonban mindent megváltoztatott. „A rendezvények teljesen leálltak, így a bizottság munkája is abbamaradt. A COVID megjelenésével azonban új feladatok adódtak: a hallgatók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársaihoz csatlakozva segítettek a szűrésekben – ennek lebonyolításában segédkeztem” – mesélte. Kezelte és ellenőrizte a hallgatók szerződéseit, a pandémia elhúzódásával pedig a további feladatok elvégzésében is fontos szerepet vállalt. Amikor a hallgatók elkezdtek besegíteni a klinikákon, gondoskodott a klinikai vezetőkkel, ápolásvezetőkkel való kapcsolattartásról, annak összefogásáról, annak összesítéséséről, hogy az egyes osztályoknak és klinikáknak hány hallgatóra van szükségük, ők miben tudnak segítséget nyújtani. „A nagyobb hullámokkal hatalmas munka szakadt a mi nyakunkban is, ami rengeteg szervezést, telefonálást, a hirtelen felmerülő nehézségek orvoslását jelentette” – mutatott rá. „Annak ellenére, hogy ez egy sok munkával járó, nehéz időszak volt, ekkor látták meg bennem a vezetők, hogy szeretek dolgozni és igyekszem lelkiismeretesen, jól megoldani a feladataimat” – tette hozzá. Ezután választották meg az EKK kari vezetőjének, az új pozíciójának köszönhetően pedig az oktatási kérdésekben is sikerült több tapasztalatot szereznie.

Az elmúlt időszakra visszatekintve Gecsey Csenge leginkább a hazai rendezésű Medikus Kupa szervezésére és saját csapatának kialakítására a legbüszkébb. A budapesti sportverseny szervezőként elképesztően sűrű élmény volt – viszont hatalmas büszkeség, hogy csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, többen is hangsúlyozták, hogy a miénk mind a rendezvény, mind a helyszínek, mind a szervezés szempontjából is kiemelkedő volt a Medikus Kupák történetében. Hallgatótársaimmal sokat dolgoztunk rajta, de mind úgy éreztük, ez nem elvett, inkább hozzátett az életünkhöz, olyan jó élmény volt és annyi tapasztalatot szereztünk. A rendezvénybizottságban egy igazi, összetartó csapat alakult ki, aminek tagjai immár a HÖK-ös munkától függetlenül is barátokká váltak” – magyarázta. Saját bevallása szerint szinte minden egyetemi barátját a HÖK-nek köszönheti, és rengeteget tanult abból is, hogyan tudja idejét és erőforrásait megosztani az egyetemi és HÖK-ös feladatai között.

Gecsey Csenge idén februárban végzett az EKK egészségügyi szervező szakján, az elmúlt fél évben részismereti képzés keretein belül az Egészségtudományi Kar (ETK) egészségügyi turizmus szervező szakirányának vendéghallgatója volt. A felvételi ponthatárok mostani kihirdetésekor derült ki, hogy felvették az EKK mesterképzésére is, így továbbra is a Semmelweis Egyetem hallgatója marad – a HÖK-ben a rendezvényekért felelős alelnöki pozíciót azonban egy nagyobb felelősségű szerep veszi át az életében.

Végiggondoltam tapasztalataimat, azt, hogy mit tudnék hozzátenni a HÖK-höz, végül pedig eldöntöttem, hogy én is pályázok az elnöki tisztségre. A terveimbe beavattam sok mindenkit, mind hallgatói, mind felsővezetői szinten és nagy örömömre támogatásukról biztosítottak

– mondta el honlapunknak. Szintén sokat jelentett számára párja, dr. Hegedűs Tamás támogatása, aki korábban szintén a HÖK elnökeként tevékenykedett, jelenleg pedig az Alumni Igazgatóság vezetője. „Mindkét előző HÖK-elnök munkája nagy hatással volt rám, rengeteget segítettek és segítenek a mai napig” – magyarázta Gecsey Csenge.

A HÖK júliusi küldöttgyűlése végül neki szavazott bizalmat, így ő lett a HÖK következő elnöke – egyben az első EKK-s női HÖK-vezető. A jövőbeli terveivel kapcsolatban kiemelte: a HÖK az elmúlt három-négy évben óriási fejlődésen ment keresztül, ő pedig továbbra is szeretné ezen a pályán tartani a szervezetet.

„Fontosnak tartom, hogy az oktatás és az érdekképviselet még tovább fejlődjön. Emellett szeretném, ha a HÖK még jobban összeforrna egy csapattá. A rendezvénybizottság elnökeként megtapasztalhattam milyen, ha mindenki jóbarátként tekint a másikra és szeretném, ha ez nemcsak az egyes bizottságokra, de a szervezet egészére igaz lenne. Épp ezért visszahoznám a csapatépítő hétvégéket, a mini képzéseket” – emelte ki.

„Szintén rendkívül fontosnak tartom a külföldi hallgatók bevonását a HÖK és az egyetemi élet minden színterére, ezt szolgálja az erre a célra létrehozott bizottság is, valamint terveink között szerepel, hogy a magyar gólyatali mintájára egy nemzetközi gólyatalit is szervezünk a gólyatábor után. Folyamatosan fejlődünk és újabb célokat tűzünk ki annak érdekében, hogy a nemzetközi hallgatók is otthonosabban és jobban érezzék magukat” – húzta alá.

Hozzátette: „Emellett szeretném, ha a HÖK elnökségi tagjai továbbra is olyan jól együtt tudnának működni az egyetemi vezetéssel, mint eddig. Nekem személy szerint hatalmas motiváció és segítség, hogy folyamatos támogatást kapok a felsővezetőktől.  Emiatt fogjuk tudni a hallgatókat minél szélesebb körben képviselni.”

Az említetteken túl az egyik legfontosabb céljának a HÖK láthatóságának növelését nevezte:

Sok hallgató sajnos nincs tisztában azzal mit is csinálunk, mekkora felelősség van rajtunk – a jövőben szeretnénk ezt is megmutatni nekik, és közelebb hozni a szervezetet a hallgatókhoz

– mutatott rá.

Az egyetemi tanulmányai és HÖK-ös feladatai mellett Gecsey Csenge fontosnak érzi a családjával, barátaival eltöltött közös időt is. „Általános iskolás korom óta összetartunk két legjobb barátnőmmel, a velük való együttlét igazi feltöltődés számomra. Emellett a szeretteimre is igyekszek időt szakítani” – magyarázta. Legyen szó a modellváltásról vagy a koronavírus-pandémiáról, az elmúlt pár év rengeteg változást hozott a HÖK és a hallgatók számára. „Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is akad majd kihívás és nehéz feladat, de olyan csapat áll mögöttem a HÖK-ben, akikkel nincs megoldhatatlan probléma” – mutatott rá, Hozzátette: „Két év múlva szeretnék úgy visszagondolni az előttünk álló időszakra, hogy én is tettem legalább annyit a szervezetért, mint az elődeim. Szeretném, ha az én időm alatt is annyit változna a HÖK pozitív irányban, mint eddig, és még jobban segíteni tudná a hallgatókat az egyetemi éveik alatt”.

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.