A Szenior Akadémia 2022-es tavaszi online szemeszterének negyedik alkalmán, 2022. február 28-án „Eddigi tapasztalatok a COVID elleni küzdelemben” címmel tartott előadást dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora ismertette többek között az intézmény szerepvállalását a koronavírus elleni küzdelemben, és működését a pandémia alatt. Országos és nemzetközi adatokat is bemutatva hangsúlyozta: igaznak bizonyult az a mondás, hogy a legjobb oltás az, ami a vállunkban van.

„Javuló helyzetet látunk Európában, lefele mennek a számot, de soha nem látott magas értékekről” – mutatott rá dr. Merkely Béla a Szenior Akadémia rendezvénysorozat keretében 2022. február 28-án megtartott előadásában. Globális kitekintést is adva ismertette, hogy 2022. február második feléig 426 milliónál több megbetegedést és közel 5,9 millió halálozást regisztráltak világszerte. Az előadást megelőző héten az új betegek száma csaknem 12,8 millió volt, amihez 71 ezres halálozás kapcsolódott. Az omikron variáns kevesebb súlyos megbetegedést és halálozást okozott, de szinte az egész kitett lakosságot meg tudta fertőzni az erős virulencia miatt – mondta.

A rektor szólt arról is, hogy ez az első olyan világjárvány, amelyet a média élőben közvetített, a pandémiát pedig infodémia kísérte. „A végtelen mennyiségű információáradat, adat és magyarázat, félreérthető média és social média megjelenés elbizonytalanította a lakosságot, és ezért sokakkal nehéz volt elfogadtatni azt a régóta ismert igazságot, hogy az oltás véd meg minket a betegségektől” – vélekedett.  

Az egészség ugyanakkor világszerte első számú prioritássá vált az elmúlt időszakban, és soha nem látott mértékű forrás jutott az orvostudományi kutatásokra. A pandémia alatt pedig megmutatkozott az is, hogy gyors, határozott, de átgondolt és rizikóbecslésen alapuló döntésekre van szükség a vírus elleni harcban. A rektor példaként említette a várandósok beoltását, amelynek megkezdésében Magyarország európai szinten, a Semmelweis Egyetem pedig hazai szinten élen járt.

Dr. Merkely Béla ismertette az előadás időpontjában aktuális országos szintű oltási adatokat is a Nemzeti Népegészségügyi Központ számai alapján. Eszerint 2022. február 20-ig több mint 6 és fél millió magyar állampolgár kapott oltást, közülük mintegy 6,1 millió embernek legalább 2 oltása van. A korosztályi megoszlásba betekintést adva elmondta: a 80 év felettiek több mint 78 százaléka a teljes alap oltási sorral rendelkezett ekkor, de legmagasabb arányban a 70-79 év közöttiek oltottak (teljes alap oltási sort az érintettek 86,1 százaléka megkapta 2022. február 20-ig). Az oltottsági arány a korral csökken, a 18-24 évesek között például 55,2 százalék a teljes alap oltási sor tekintetében. Nemzetközi összehasonlító adatokat felvetítve hangsúlyozta: minél alacsonyabb egy országban a vakcinációs arány, annál magasabb a halálozás. Részben a Semmelweis Egyetem, részben a Szegedi Tudományegyetem adatain alapuló elemzést ismertetve elmondta: a teljes oltási sorral rendelkezőkhöz képest 3,6-szeres gyakorisággal kerültek kórházba azok, akik oltatlanok. Még nagyobb, hat és félszeres a különbség, ha az intenzív osztályos kezelésre, lélegeztetésre szorulást vizsgáljuk.

„Igazzá vált a mondás, hogy az legjobb oltás, ami a vállunkban van” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. Ezzel összefüggésben kitért Semmelweis Ignác fertőtlenítő kézmosás fontosságát terjesztő elhivatott munkájára, és úgy fogalmazott: ma még több Semmelweis Ignácra van szükségünk.

A rektor részletesen ismertette az egyetem szerepét a COVID-19 elleni küzdelemben, és az intézmény pandémia alatti tevékenységét. Mint visszaemlékezett: 2020 tavaszán tört ki a járvány Magyarországon, a Semmelweis Egyetem kurrikulumreformjának bevezetése évében. Ez lehetővé tette, hogy a hallgatók is szerepet vállaljanak a járvány elleni küzdelemben, úgy hogy ez a lehető legtöbbet tegye hozzá a képzésükhöz.

Az első két, 2020. március 4-én regisztrált hazai eset egyike a Semmelweis Egyetem nemzetközi hallgatója volt. Az egyetem 2020. március 11-én már tudott PCR tesztet végezni, az országban másodikként a Nemzeti Népegészségügyi Központ után. Március 21-én jött létre dr. Merkely Béla vezetésével, a négy orvosképző egyetem részvételével a klinikai járványelemző munkacsoport, amely folyamatosan monitorozza az ország négy klinikai központjának adatait, figyelemmel kísérve a nemzetközi trendeket is. 2020. március 24-én érkezett az első jelentős orvosi és védőfelszerelés Budapestre, amelyet a Semmelweis Egyetem szerzett be. A rektor felidézte: az első hullámban rendkívül alacsonyak maradtak az esetszámok. 2020 májusában a Semmelweis Egyetem vezetésével végzett országos reprezentatív szűrővizsgálat – a később publikációban is megjelentetett HUNCOVER – alacsony fertőzöttséget és átfertőzöttséget mutatott. A nagyon hamar megkezdődött restriktív intézkedések hatására nem alakult ki ekkor még igazi közösségi járvány Magyarországon.

Hazánkban az első hullámban 4102 esetet regisztráltak és 573-an haltak meg, a második hullám esetszáma 356 194 volt, míg 13 289 fő hunyt el. A brit variáns okozta harmadik hullámban  447 966 esetet és 16 143 elhunytat regisztráltak, míg a delta okozta negyedik hullámban 437 056 és 9 164 volt ez a két szám. A rendkívül fertőzőképes omikron kiváltotta ötödik hullám során 517 560-an fertőződtek meg február 22-ig, de a vártnak megfelelően alacsonyabb (4 260) volt a halálozás, súlyos pulmonológiai szövődmények szinte csak oltatlanoknál fordultak elő.

Dr. Merkely Béla kitért arra, hogy az egyetem fő célja a járvány alatt mindvégig a biztonságos működtetés, a magas szintű betegellátás biztosítása volt. Számos rendelkezést hozott az intézmény polgárai biztonsága érdekében (pl. ingyenes PCR, online pretriázs hallgatóknak, járványetikai irányelvek). Az egyetem aktív szerepet vállalt a koronavírus elleni harcban mindhárom tevékenységi területén: az oktatás, kutatás-fejlesztés és betegellátás terén egyaránt.

Felidézte, hogy az első hullám során online oktatásra állt át az egyetem a Zoom rendszert használva, de május 18-ától a gyakorlatok már személyes megjelenéssel folytatódtak. Bár az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen jelenléti oktatás nélkül, a digitális elemek és módszertanok a megfelelő helyeken beépültek a kurrikulumba.

Dr. Merkely Béla diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte 1991-ben summa cum laude minősítéssel. 1991-től TDK témavezető, majd 2000-től PhD alprogram- és témavezető volt, 2004-től kardiológus rezidensek mentora. 2007-től a Kardiológiai Központ – Kardiológiai Tanszék vezetője, 2012. július 1-től a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, 2015-től az egyetem Klinikai Központjának elnöke, klinikai rektorhelyettes, 2018-tól a Semmelweis Egyetem rektora. 2009-től tíz évig a Tudományos Diákköri Tanács elnöke volt. 2010-től a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Tehetséggondozási Bizottságának elnöke, 2021-tól az MRK társelnöke. 2016-tól négy éven át az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozat elnöke volt. 2017-től a FINA Sports Medicine Committee tagja. Tagja szinte minden jelentős hazai és nemzetközi kardiológiai, aritmia és pacemaker, intervenciós kardiológiai és keringéskutatással foglalkozó tudományos társaságnak. A világ élmezőnyébe helyezte a hazai felnőtt szívtranszplantációt, a hazai műszív program elindítója. 2020 márciusa, az új koronavírus hazai megjelenése óta a COVID-19 elleni küzdelem kiemelt szereplője, a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának, valamint a Semmelweis Egyetem Járványügyi Bizottságának vezetője.

A multidiszciplináris megközelítésű kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység érinti a farmakológia, immunológia, nanomedicina, infektológia, genetika és klinikai tudományok, ezen belül kardiológia és tüdőgyógyászat területét. Az egyetem részt vett egyebek mellett eszközök (lélegeztetőgép) és diagnosztikus módszerek (pl. egylépéses PCR-teszt, koronavírus nyálból való kimutatása) fejlesztésében.

A betegellátás terén a két év alatt 9538 fekvőbeteget kezeltek COVID-19-cel összefüggésben az egyetemi klinikák. Volt olyan, hogy egy időben 700 beteget ápoltak, akik közül százan intenzív osztályos ellátást igényeltek. Jelentős szerepet vállalt az egyetem egyebek mellett az ECMO (műtüdő) kezelésekben, amelyet 65 betegnél alkalmaztak, köztük több kismama életét is sikerült ennek köszönhetően megmenteni. 2020. december 26-án elsők között indult el az egyetemen a vakcináció, eddig több mint 522 ezer oltást adtak be az intézmény polgárai.

Az orvosok, szakdolgozók és hallgatók részéről komoly áldozatvállalásra volt szükség ebben az időszakban, a támogatás érdekében telefonos lelki elsősegélyszolgálatot hozott létre a Klinikai Pszichológiai Tanszék.

Mindezek mellett nemzetközi sportesemények biztonságos lebonyolításában is szerepet vállaltunk, 14 nemzetközi sportesemény egészségügyi biztosításáért voltunk felelősek az elmúlt időszakban – számolt be a rektor.

Dr. Merkely Béla előadása zárásaként dr. Jakab Zsuzsannát, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóhelyettesét idézte, aki arra hívta fel a figyelmet: határokon átnyúló fertőzéseket csak nemzetközi összefogással lehet leküzdeni, addig pedig egy ország sincs biztonságban, amíg nincs minden ország biztonságban.

A kérdések megválaszolását követően dr. Merkely Béla minden hazai egészségügyi dolgozónak megköszönte az áldozatkész munkát.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem