Minden esetben biztosítja az ukrajnai háború miatt menekülők egészségügyi ellátását a Semmelweis Egyetem, amely szükség esetén erre fokozott humánerőforrás-kapacitást is biztosít. Amennyiben a klinikumban ukrán betegeknél nyelvi nehézség merül fel, az egyetem Szaknyelvi Intézete 24 órás tolmács ügyeletet lát el ukrán és orosz nyelven is. Az intézmény lehetőséget ad az orvos- és egészségtudományi területen dolgozó oktatóknak, kutatóknak, betegellátóknak, valamint hallgatóknak munkájuk, illetve tanulmányaik folytatására magyar, angol és német nyelven – jelentette be dr. Merkely Béla rektor.  Emellett az intézmény adománygyűjtéshez is helyszínt biztosított, május 4-én pedig gyógyszer és fertőtlenítőszer adományt indított útnak az Ungvári Kórházba. (Cikkünk keretes írásában szereplő ellátási adatok frissítését 2024. január 30-án lezártuk.)

A Semmelweis Egyetem klinikáin 2024. január 28-ig 1715 Ukrajnából érkezett járó- és 447 fekvőbeteget láttak el. Az Ukrajnából menekülők ellátása keretében több szülés is történt az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, az elsőről külön cikkben is beszámoltunk 2022. március 1-jén. 

Az egyetem kollégiumaiban 2022. február 26-tól augusztus 31-ig mintegy 396 Ukrajnából menekülőnek adtak szállást. 

Eddig 685 hallgató nyújtotta be az azzal kapcsolatos formanyomtatványt, hogy vendéghallgatói jogviszony keretében átmenetileg résztanulmányokat folytatna az egyetemen, és többezer érdeklődő e-mail érkezett. A pályázók közül összesen 123 fő kapcsolódott be az oktatásba vendéghallgatóként a 2021/22. tanév tavaszi félévében, döntő többségükben az Általános Orvostudományi Karon.

Négy területen is segítséget nyújt a Semmelweis Egyetem az Ukrajnából menekülőknek. Minden esetben biztosítja az intézmény az ukrajnai háború miatt menekülők egészségügyi ellátását, a mostani helyzetben erre szükség esetén többlet humánerőforrás-kapacitást is biztosít az egyetem – mondta el dr. Merkely Béla rektor. 

Az intézmény készen áll arra, hogy az orvos- és egészségtudományi területen dolgozó oktatóknak, kutatóknak, betegellátóknak, valamint hallgatóknak lehetőséget biztosítson munkájuk, illetve tanulmányaik folytatására magyar, angol vagy német nyelven.  

A Semmelweis Egyetem kollégiumaiban folyamatos a korábban Ukrajnában tanuló nemzetközi orvostanhallgatók fogadása, eddig bangladesi, ghánai, egyiptomi, nigériai, indiai és iráni diákok érkeztek. Dr. Merkely Béla rektor és dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes február 28-án személyesen találkozott az érintett, akkor jelen lévő hallgatókkal a Balassa János Kollégiumban, és tájékoztatták őket arról, hogy a szükséges ügyintézéseket követően folytathatják a Semmelweis Egyetemen tanulmányaikat angol nyelven, amennyiben igényt tartanak erre.

A Stipendium Hungaricum program Students at Risk alprogramja keretében a kormány támogatást nyújt az Ukrajnából menekülő ukrán és ott tanuló harmadik országbeli állampolgárok tanulmányainak magyarországi folytatásához, illetve befejezéséhez. A Semmelweis Egyetem 250 hallgatót fogadhat az ösztöndíjprogram keretében, amelyre harmadik országbeli, korábban Ukrajnában tanulók április 30-ig pályázhattak, míg az ukrán állampolgárok számára május 31-ig meghosszabbították a jelentkezést. További információ a Stipendium Hungaricum honlapján érhető el. A már beérkezett és nominált pályázatok elbírálása folyamatos, a végleges döntés az ösztöndíjat elnyert hallgatókról a meghosszabbított jelentkezési határidőt követően várható a programot koordináló Tempus Közalapítvány részéről.

Szükség esetén az intézmény további egyetemistáknak, valamint az ukrajnai kötődésű hallgatók családjának is segítséget nyújt az elhelyezésben, ehhez most folyik annak felmérése, hogy milyen közösségi tereket lehet mobilizálni erre a célra.

Gyógyszer és fertőtlenítőszer adomány az Ungvári Kórháznak

2 millió forint értékben adományozott gyógyszert és fertőtlenítő szert az Ungvári Kórháznak a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja. A szállítmány, amelyet a szakemberek úgy állítottak össze, hogy abban a mindennapi kórházi ellátás során felhasználható eszközök, termékek legyenek, május 4-én, szerdán indult útnak Budapestről. Az öt raklapnyi fertőtlenítőszerből és egy raklapnyi gyógyszerből álló adománycsomag másnap, a Johannita Segítő Szolgálat munkatársainak köszönhetően célba is érkezett. Az akciót életre hívó Magyar Kardiológusok Társasága ugyancsak segítséget nyújtott a háború miatt megsokszorozódott esetellátást végző Ungvári Kórháznak.

Az egyetem korábban létrehozott egy adományátvételi pontot is a Műszaki Főigazgatóság Központi Raktárában (1102, Budapest, Liget u. 22.), ahol 2022. február 28-ától a március 14-i hétig minden nap várták egy előre megadott lista alapján a felajánlásokat, amelyeket az országos adománygyűjtés keretében juttatott el az intézmény az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére.

Galéria

3kép

Dobozi Pálma, Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Barta Bálint
Kiemelt kép (illusztráció): Envato Elements

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.