Március 1-jén, kedd este jött világra a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján annak a kismamának a fiúgyermeke, aki családjával együtt Ukrajnából menekült Magyarországra.

A baba 3400 grammal, 56 centiméterrel született március 1-jén, és a Matvíj nevet kapta. A szülés komplikációk nélkül, rendben zajlott, a kismama és gyermeke is jól vannak.

A kismama családjával együtt Ukrajnából menekült el a hazájában dúló háború miatt– mondta el dr. Ács Nándor egyetemi tanár, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. „Az édesanya február 25-én pénteken jelentkezett először a klinikán, néhány nappal az után, hogy megérkezett Magyarországra. A szülés várható időpontja környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Megvizsgáltuk, őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk” – magyarázta az igazgató.

Dr. Ács Nándor kiemelte: a szülés időpontjában egy kárpátaljai származású, a klinikán gyakorlatot folytató szülésznő tudott anyanyelvén beszélni a kismamával. Később a csecsemőosztályon egy másik, szintén Kárpátaljáról származó csecsemőgondozó segítette a kommunikációt, míg az adminisztratív ügyintézésben egy tolmács fordított számukra telefonon keresztül. „A helyzethez képest a kismama kifejezetten derűs állapotban van, meg van elégedve a klinikán kapott ellátással. Mivel ő és a baba is teljesen egészségesek, 48 óra után elengedjük őket, amennyiben biztosítottnak látjuk a megfelelő elhelyezésüket” – mutatott rá az igazgató, hozzátéve: az édesanyának van egy nagyobb, 8 éves kislánya is, aki jelenleg a nagyszülőkkel Prágában tartózkodik.

Minden esetben biztosítja az egyetem az ukrajnai háború miatt menekülők egészségügyi ellátását, a mostani helyzetben erre szükség esetén többlet humánerőforrás-kapacitást is biztosít az egyetem – mondta el dr. Merkely Béla rektor. Az intézmény négy területen nyújt segítséget az Ukrajnából menekülőknek, az erről szóló folyamatosan frissülő cikkünk ide kattintva érhető el. (Frissítve!)

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.