A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem saját oktatóit is megelőzte a hallgatók véleményezése alapján dr. Kozsurek Márk, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének adjunktusa, aki az egyetemek közötti együttműködés keretében indított egészségügyi mérnök mesterképzés tárgyfelelőse, oktatója.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Semmelweis Egyetemmel és az Állatorvostudományi Egyetemmel karöltve még 1994-ben indította útjára az orvosbiológiai-, később egészségügyi mérnök mesterképzést. Dr. Kozsurek Márk ezen együttműködés keretében oktat a képzésben részt vevő hallgatóknak funkcionális anatómiát.

A hallgatók oktatói véleményezése a BME-n több éves múltra tekint vissza. Dr. Kozsurek Márk a legutóbbi, 2020/21-es tanév tavaszi félévében leadott értékelések alapján az intézmény összes karának összes oktatóját megelőzve, a megszerezhető legmagasabb pontszámmal került a lista élére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyedülálló módon az értékelő hallgatók mindegyike maximális pontszámmal minősítette oktatói tevékenységét. A vélemények alapján kialakult TOP 100-as listát a BME lapja is közzétette.

Az eredmény kapcsán dr. Kozsurek Márk honlapunknak elmondta, nem tudatosan igyekszik népszerű oktatóvá válni, és az elismeréstől függetlenül is mindent ugyanígy csinálna. „A virtuális vállveregetés természetesen nagyon jól esik, és megerősít abban, hogy talán jó úton haladok” – fogalmazott.

Hozzátette, az egészségügyi mérnök hallgatókkal való kapcsolata a képzés jellegéből adódóan kötetlenebb formát tud ölteni. „Az orvostanhallgatók esetében az anatómia egy kifejezetten lexikális tárgy, ami oktatóként kevesebb mozgásteret ad. Az egészségügyi mérnököknél ugyanakkor sokkal inkább egy szemlélet kell átadnom, ebbe pedig belefér az, hogy több érdekességre is ki tudunk térni” – vélekedett dr. Kozsurek Márk. Hozzáfűzte, a BME-s hallgatók más irányból közelítik meg az általa oktatott funkcionális anatómia tantárgyat, és ez a gondolkodásmód rá is frissítőleg hat.

Dr. Kozsurek Márk oktatói munkásságát már többször elismerték: 2018-ban szintén a BME-s hallgatók szavazatai alapján arany fokozatú kiváló oktatói címet kapott, 2019-ben pedig a Semmelweis Egyetemen nyert el oktatói Merit-díjat. Az oktatás mellett az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Szentágothai János Laborjában végez kutatási tevékenységet a gerincvelő szintű fájdalomérzékeléssel kapcsolatban.

Horváth Dóra
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.