Hálakoncerttel mondott köszönetet a Semmelweis Egyetem azoknak az egyetemi dolgozóknak és hallgatóknak, akik részt vállaltak a COVID-19 elleni küzdelemben az elmúlt másfél évben. A Művészetek Palotájában (MÜPA) megrendezett eseményen több mint 1000-en vettek részt. Az egyetem Medikus Zenekarának előadása mellett az est folyamán levetítették a járvány elleni küzdelem néhány pillanatát felvillantó, COVID-hősök tiszteletére készült kisfilmet is.

„A 2020. március 4-i, fordulópontot jelentő dátumot még jó ideig nem fogjuk elfelejteni. Ekkor diagnosztizálták az első két COVID-19 beteget Magyarországon, akiknek egyike egyetemünk hallgatója volt. Az azóta eltelt időszakban a Semmelweis Egyetem sokezer polgára vett részt nap mint nap a COVID-19 pandémia elleni küzdelemben, amelynek az első pillanattól az élére álltunk” – fogalmazott dr. Merkely Béla az eseményt megnyitó beszédében, hozzátéve: az intézmény a 250 éves történelméhez méltóan vállalt felelősséget   hallgatóiért, betegeiért és hazájáért.  A rektor kiemelte, az egyetem a járványügyi helyzet kezdetén életre hívta Járványügyi Bizottságát, emellett országos szinten is komoly szerepet vállalt egyebek mellett az általa vezetett, négy orvosképző egyetemet, neves klinikusokat, infektológusokat összefogó Klinikai Járványelemző Munkacsoporttal, valamint a hazai védekezésben meghatározó országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálattal, a H-UNCOVER-rel. Az intézmény elsőként biztosította polgárai számára az ingyenes PCR-vizsgálatokat, 2020. december 26-án az elsők között adták be a klinikai dolgozóknak a koronavírus elleni védőoltást, továbbá a kismamák vakcinációja is itt, a Semmelweis Egyetemen kezdődött meg – mutatott rá.

„A Semmelweis Egyetem polgárai a mai napig 377 ezer védőoltás adtak be. A betegellátás terén az egyetem az ország egyik legnagyobb kijelölt COVID-19 ellátóhelyévé vált. Egy év alatt több mint 6 ezer COVID-dal érintett fekvőbeteget és 6 ezer járóbeteget kezeltünk. Volt olyan időszak, hogy egy időben 720 COVID-beteg feküdt a klinikáinkon, közülük több mint 120-an intenzív osztályon” – emelte ki a rektor, majd külön kitért a betegellátásban alkalmazott legmodernebb technikákra, a hallgatói önkéntességre, valamint az intézmény koronavírussal összefüggő tudományos és tájékoztató munkájára is.

Amikor láttam, hogy a harmadik hullámot sikerül leküzdenünk, elkezdtem számba venni, hogy kiknek köszönjük meg kiemelten az áldozatos munkát. Csak a munkatársaink körében 4000-ig jutottam a számolásban, és a hallgatóink közül még ugyanennyien, vagyis összesen 8 ezren kapnak Semmelweis Hőse elismerést egyetemünkön. De mindenki mást is köszönet illet, aki részt vállalt a vírus elleni küzdelemben

– fogalmazott dr. Merkely Béla, hozzátéve: a pandémia kezelése során soha nem látott együttműködés és összefogás alakult ki az egyetemen, a hallgatóktól a rezidenseken át az orvosokig, szakdolgozókig, oktatókig, a háttértámogatást nyújtó munkatársakig mindenki kész volt tehetsége, ideje, erőfeszítése legjavát adni. „A világjárvány egy számunkra kiemelten fontos, történelmi időszakban, egyetemünk fennállásának 250 éves évfordulóját ünnepelve ért minket. Hiszem ugyanakkor, hogy ebben a rendkívüli helyzetben nem tudtunk volna méltóbb módon tisztelegni múltunk előtt, mint azzal a helytállással, amit hallgatóink, munkatársaink mutattak és mutatnak folyamatosan. 

Galéria

8kép

A COVID-elleni küzdelem elődeink nagy történelmi időszakokban mutatott helytállásához hasonlóan, méltó módon kerül be egyetemünk történetébe. Mindez egy komoly erőt, erős alapot ad nekünk ahhoz, hogy megkezdjük közösen egyetemünk következő 250 évét építeni!” – hívta fel a figyelmet a rektor.

A MÜPA-ban megrendezett eseményen a Semmelweis Egyetem azoknak az egyetemi dolgozóknak és hallgatóknak mondott köszönetet, akik részt vállaltak a COVID-19 elleni küzdelemben az elmúlt másfél évben. A hálakoncert programja Beethoven István király nyitányával kezdődött, majd Antonin Dvořak Újvilág szimfóniáját adta elő a Medikus Zenekar Dubóczky Gergely vezénylésével. Az est folyamán bemutatták a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság által készített kisfilmet is, amelyben a koronavírus elleni küzdelem néhány pillanatát felvillantva mondott köszönetet a Semmelweis Egyetem rektora a  COVID-hősöknek.

Az esemény főszervezői Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési, valamint dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes voltak. Beharangozó cikkünket itt olvashatják.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.