A Művészetek Palotájában ad koncertet a tanévnyitó estéjén a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara azoknak az egyetemi dolgozóknak és hallgatóknak, akik részt vállaltak a COVID-19 elleni küzdelemben az elmúlt másfél évben. A hálakoncertet dr. Merkely Béla rektor nyitja meg, aki egy rövid, a koronavírus elleni küzdelem pillanatait felvillantó videóval is köszönetet mond a Semmelweis Polgároknak.

A Semmelweis Egyetem Hálakoncertjére a COVID-elleni küzdelemben kiemelt szerepet vállaló orvosok, szakdolgozók, hallgatók, valamint a támogató területek érintett munkatársai kapnak majd meghívást. A szeptember 1-ji tanévnyitó estéjén a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő esemény főszervezői Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési, valamint dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. 

A koncerttel a pandémia során kiemelt helytállást mutató szervezeti egységek dolgozóinak, valamint az önkéntes munkát vállalt, és a kirendelésben részt vett hallgatóinknak szeretnénk köszönetet mondani

– emelte ki dr. Hermann Péter. Hangsúlyozta: az egyetem polgárai az első hívó szóra tudták, hogy mi a dolguk, erőn felül teljesítettek mind a Klinikai Központhoz tartozó szervezeti egységek, mind a hallgatók, mind a támogató területek, amiért mindenkit köszönet illet.

Feketéné dr. Szabó Éva rámutatott: olyan mértékű összefogás alakult ki az egyetemen, aminek fontos emléket állítani. „Ebben az összefogásban volt az erőnk, hiszen fegyelmezetten, közösen dolgoztunk, folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és így gyorsan és rugalmasan tudtunk minden igényre reagálni. A koncerttel azt demonstráljuk, hogy a bajban is együtt voltunk, így ünnepeljünk is együtt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem volt olyan terület, amely ne vette volna ki a részét a feladatokban.

Az egyetemi polgárok mellett meghívást kapnak az eseményre az egyetemmel együttműködő szervezetek, így például az Országos Mentőszolgálat, a kormányhivatalok és a Kórházparancsnokság illetékesei. A résztvevő Semmelweis Polgárok mindegyike egy családtagját is magával hozhatja. Feketéné dr. Szabó Éva fontosnak tartja, hogy egy családbarát egyetemen ők is részesei lehessenek a Semmelweis ünnepeknek.

A rektorhelyettesek mindketten kiemelték annak jelentőségét, hogy a járvány kezdetén a Medikus Zenekar koncertje volt a MÜPA utolsó eseménye a lezárások előtt, majd az intézmény most az egyetem tanévnyitójával és hálakoncertjével nyitja meg újra a kapuit.

A Medikus Zenekar koncertje 2020. március 10-én a MÜPA-ban

A program Beethoven István király nyitányával kezdődik, majd Antonin Dvořak Újvilág szimfóniáját adja elő a Medikus Zenekar. „Az elmúlt másfél év után újra kell értékelni a mindennapjainkat, emberi kapcsolatainkat, majd a tanulságokat leszűrve, egymást támogatva elindulhatunk egy új világ felé” – mondta darabválasztás okairól Dubóczky Gergely, a Medikus Zenekar karmestere, aki úgy véli, a művészet eszközeivel hozzá tudnak járulni a lezáráshoz és az újrakezdéshez, az elmúlt időszak feszültségeinek feloldásához. A karmester megjegyezte azt is, hogy a zenekar tagjainak többsége a frontvonalban dolgozott, hallgatóként szolgálatot vállalva az elmúlt időszakban. „Megváltozott a világunk, de ahogy a Dvořak mű végkicsengése is reményteli, én is bízom abban, hogy egy jobb időszak köszönt ránk” – mondta.

Az egyetem COVID-elleni küzdelemben legkiemeltebb szerepet vállaló polgárai számára a Klinika Központ, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság, a Kancellária, valamint a Hallgatói Önkormányzat küld majd meghívást az eseményre a következő hetekben.

A 2021/22-es akadémiai év tanévnyitójának estéjén tartott hálakoncertet dr. Merkely Béla rektor nyitja meg, aki egy rövid, a koronavírus elleni küzdelem pillanatait felvillantó, a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság által készített videóval is köszönetet mond a Semmelweis Polgároknak.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.