Hét témakörben több mint 70 szempontot értékelve ítélték oda a Semmelweis Egyetem számára a Családbarát munkahely tanúsító védjegyet. Az intézmény a következő két évben viselheti a címet, amellyel elismerték egyebek mellett az egyetem 2020-ban indított családbarát programjának intézkedéseit is.

A Családbarát munkahely tanúsító védjegy olyan minősítési lehetőség a pályázó munkahelyek és szolgáltató helyek számára, amelynek elnyerésével a tanúsítvány birtokosa hiteles és minőségi értékelést kap a családbarát működésről – olvasható a pályázatokat elbíráló szervezet honlapján. A pályázati kérdőívben, majd az ezt követő személyes audit során a családbarát intézkedések megvalósulását hét nagy témakörben vizsgálták, több mint 70 kérdés segítségével.

Az egyetem a legkiemelkedőbben a szervezeti szolgáltatások, a fizikai és mentális egészség támogatása, valamint az intézményi közösségi rendezvények terén teljesített – mondta el Adonicsné Püski Kata rektori kabinetvezető-helyettes. Fontos szempont volt az egyetemi óvodák megléte, és elismerték az audit során a pandémia alatt megvalósult gyermekfelügyeleti rendszert, amelyet az egyetem a jövőben ki szeretne terjeszteni az óvodai és iskolai szünetekre is – mondta el. A Családbarát Egyetem Program keretében elérhető egészségügyi szolgáltatásokat szintén maximális pontszámmal díjazták.

Mint arra a kabinetvezető-helyettes emlékeztetett: a Dolgozói Tanácsadó Szolgálat pszichológiai konzultációs lehetőséget biztosít az egyetemi polgároknak, a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ egyebek mellett egyéni életmódtanácsadást is szervez. Július 1-jétől – a már múlt év vége óta elérhető prosztata és mammográfiás vizsgálat mellett – méhnyakrákszűrésre, augusztustól pedig melanoma és vastagbélrák szűrésre is kérhető időpont a SESZI-n keresztül, és a prevenciós programok köre szájüregi rák szűréssel is bővül még az idei év folyamán. 2021. május 15-étől működik a Családbarát Rendelés, amely háziorvosi jellegű alapellátási szolgáltatást biztosít előzetes időpont-egyeztetés után és megszervezi az érintettek számára a szükséges kivizsgálásokat, további szakorvosi ellátásokat az egyetemi klinikákon.

A családbarát intézkedések közé tartozik, és így a nyertes pályázatban szerepel a Szociális Alap megléte, az elérhető sport- és kulturális kedvezmények széles köre, az iskolakezdési támogatás, az egyetemi üdülők. Az audit során kiemelték annak jelentőségét, hogy az új belépőket külön honlapfelület köszönti, és minden családbarát szolgáltatásról szóló tudnivaló elérhető egy felületen. A kabinetvezető-helyettes elmondta: a közeljövőben elégedettségmérést végeznek az egyetemi munkatársak körében az eddigi programokkal kapcsolatban, amely keretében újabbakra is lehet javaslatot tenni.

Dr. Merkely Béla rektor a tanúsítvány elnyerése kapcsán kiemelte: a Semmelweis Egyetemnek, amely Magyarország egyik legtekintélyesebb munkaadója, a legfontosabb értéke a Semmelweis Polgárok közössége. Ez a közösség emeli az egyetemet hazánk és a régió egyik legmeghatározóbb oktató, kutató és betegellátó intézményévé.

A munkatársak megbecsülésének, a megfelelő anyagi és erkölcsi elismerés mellett, fontos része, hogy az egyetem az életminőséget emelő szolgáltatásokat és kedvezményeket is biztosítson. Ezt tűzte ki célul a rektori programban megfogalmazott, majd 2020 szeptemberében elindult Családbarát Egyetem Program, a most elnyert tanúsítvány pedig azt mutatja, hogy az eddigi eredmények jól vizsgáztak

– fogalmazott a rektor

A családbarát munkahely program nemcsak a munkavállalók megtartásának, a Semmelweis-család erősítésének egyik alapvető eleme, de fontos lépés az egyetem munkaerőpiaci helyzetének, munkaerő-szerzési potenciáljának további erősítése érdekében is – tette hozzá Adonicsné Püski Kata.

A Családbarát munkahely tanúsító védjegyet a következő két évre nyerte el a Semmelweis Egyetem. Az auditálás során több mint hetven szempontot értékeltek az alábbi hét fő témakörben: a foglalkoztatás módja, dolgozói juttatások és támogatások, szervezeti szolgáltatások, családtámogatás, vállalati események, közösségépítés, fizikai és mentális egészség támogatása, családtudatosság kommunikációja.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.