A korábbi évekhez hasonlóan az idén is ellátogatott a Mikulás a Semmelweis Egyetemre. Meglepetésekkel, színes programokkal és ajándékokkal kedveskedtek a gyerekeknek a Napköziotthonos Óvodában, a Pető András Gyakorló Óvodában, a Gyermekgyógyászati Klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a Nagyvárad téren pedig idén először várták a Semmelweis Polgárok gyermekeit Mikulás alkalmából egy közös ünneplésre.

A Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén közel 70 kisgyermek várta izgalommal a Mikulást. A „nagy szakállú” kis manói segítségével osztotta ki a csomagokat. A vidám délutánon a gyermekek ünnepi dalokat hallhattak a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány zenészeitől, bábszínházi előadáson szórakozhattak a Cica-Mica bábegyüttes előadásában, és aki elég bátor és bevállalós volt, arcfestést és csillámtetoválást is kaphatott.

A Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részlegére december 6-án érkezett a Mikulás. A klinikai munkatársainak gyermekei, unokái idén is szép számmal érkeztek a három helyszínen zajló programokra: részt vehettek diafilm-vetítésen, kérhettek csillámtetoválást, arcfestést és kézműveskedhettek is az ünnepekre készülve. A megéhező gyermekeket terített asztal várta, idén sem maradhatott el a finom kalács, a meleg tea, a gyümölcs és a zöldség sem. A családokat dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a klinika igazgatója köszöntötte, majd a Piros Orr Bohócdoktorai szórakoztatták a gyermekeket, míg megérkezett a várva várt Mikulás. Minden gyermek ajándékcsomagot kapott egy-egy dicsérő szó kíséretében, a távollévő 82 kicsi csomagját a Mikulás egyedi, személyre szóló levél kíséretében küldte haza. A műsort követően a Mikulás felkereste és édességgel ajándékozta meg a bennfekvő gyermekeket és az ügyeletes kollégákat is – tájékoztatta hírportálunkat a klinika.

Közel száz gyermek és szüleik várták a Mikulás érkezését a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A családias eseményen kézműves, kreatív foglalkoztatást tartottak a kicsiknek, továbbá zenés-énekes programon vehettek részt. Közös énekléssel várták a Télapót, aki egy-egy személyes szóval szólította sorban a gyermekeket. A legkisebbek zenélős, csörgős játékot, a nagyobbak puzzle-t, hajtogatós-színezős játékot, az iskolás korosztály karácsonyi mesekönyvet, illetve társasjátékot kapott. Az ajándékozás után a Mikulás és krampuszai meglátogatták a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika folyosóit, osztályait, részlegeit és szaloncukrot osztottak a klinika betegeinek és ápolóiknak.

Nagy örömmel lesték a Mikulást a Semmelweis Egyetem Elnök utcai Napköziotthonos Óvodájában is, hiszen minden évben ez az egyik legfontosabb nap a gyermekek életében – mondta el Gál Edit óvodavezető. Hagyományaikhoz híven a Mikulás érkezése előtt az óvodapedagógusok mesejátékkal szórakoztatták a kicsiket, majd dalokkal és versekkel köszöntötték a Mikulást, aki rövid beszélgetés után kiosztotta a gyermekek részére a mikuláscsomagokat.

Mint ahogyan minden évben, a Mikulás idén is ellátogatott a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Óvodájába. A hat óvodás csoportban mintegy 70 kisgyermek figyelte, hogy mikor csendül fel az ismerős csengettyűszó december 6-án – számolt be róla Heiner Kinga óvodavezető-helyettes. A Mikulás – aki természetesen jól ismer minden gyereket – most is teli puttonnyal érkezett, benne meglepetésekkel, amelyeket mind ki is osztott a jelen lévő kicsiknek.

A Családbarát Egyetem program keretében idén először rendeztek a dolgozók gyermekeinek Mikulás napot a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. Az esemény a Mikulás szánhúzó kutyáinak bemutatójával indult: az állatasszisztált bemutatón a gyerekek huskykkal ismerkedhettek és kipróbálhatták magukat idomárként, majd Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar karácsonyi koncertje következett. A még totyogókat a babasarokban felhalmozott rengeteg plüss és más játékok várták, a legkisebbeknek és anyukájuknak pedig nyugodt és szeparált szoptató kuckót rendeztek be. A kézműves asztaloknál egy pillanatra sem csökkent a gyermektömeg, mindenki buzgón ragasztotta, színezte, festette a karácsonyfákat, könyvjelzőket, díszeket. A díszteremben a csillámtetoválás, a tanácsteremben a selfie gép aratott osztatlan sikert.

A szülőknek és a várakozás izgalmában kifáradt gyerekeknek karácsonyi finomságokkal, süteményekkel és forró italokkal készültek a rendezők. A családi Mikulás napon dr. Merkely Béla rektor köszöntötte a résztvevőket, majd megékezett a Mikulás is, aki a krampuszok segítségével minden gyermeknek átadta az ajándékcsomagot. „A karácsonyi időszak az év legszebb és legmeghittebb szakasza: amikor a szeretet és a család fontossága előtérbe kerül. A hallgatók, a munkatársak és szeretteik alkotják a Semmelweis Családot, ahol törődünk egymással, és nem csak karácsonykor” – hangzott el a rendezvényen.

Bódi Bernadett, Tasnádi Róbert, Kókai Dorottya
Fotó: Kovács Attila/Barta Bálint – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.