Nyolc témacsoportra bontva összesen mintegy 250 előadást és posztert mutattak be az idei PhD Tudományos Napokon hazai orvos-, gyógyszerész- és egészségtudományi PhD-képzéssel foglalkozó egyetemek doktoranduszai. A PhD-hallgatók összesen 24 szóbeli és poszterszekcióban prezentálták kutatási eredményeiket a kétnapos program során. A megnyitó beszédet dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettes tartotta, az esemény védnöke pedig dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja volt.

Köszöntő beszédében dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes külön megköszönte az egyetem PhD-hallgatóinak, hogy részt vettek a járvány elleni védekezésben, így hozzájárulva ahhoz, hogy a rendezvényt személyes jelenléttel lehetett megtartani. Rámutatott arra, hogy a doktori iskolák a tudomány bástyái, amik nemcsak az ország és az egyetem oktatóinak, tanárainak, kutatóinak és jövőbeli vezetőinek az utánpótlását biztosítják, hanem nemzetközileg is fontos szerepet játszanak.

A PhD-diploma a legértékesebb diploma, amit azoknak a legjobb hallgatóknak nyújtunk, akik úgy döntöttek, hogy tudományos munkába kezdenek

– mondta dr. Ferdinandy Péter. Kiemelte, hogy egy egyetem tudományos tevékenysége egyenesen arányos a PhD-hallgatóinak a számával, a Semmelweis Egyetem ezért mindent megtesz, hogy növelje a doktorandusz képzésben részt vevők számát. A folyamatosan fejlődő belső kutatás-fejlesztést támogató rendszerünknek, valamint a kormány által nyújtott megemelt támogatásnak köszönhetően pedig idén minden korábbinál többen jelentkeztek PhD-hallgatónak – mutatott rá.

A rektorhelyettes hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem számára kiemelt fontosságú, hogy aktív szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztés terén, részt vegyen új eredmények elérésében és új eljárások kifejlesztésében. Megjegyezte, hogy a jövő sikeres egyetemének gyakorlatiasabbnak, innovatívabbnak és rugalmasabbnak kell lennie, mivel a tudás ezen a téren kétévente megduplázódik. Kitért arra is, hogy az idei év nem csak a 250. jubileumi időszak miatt különleges, hanem azért is, mert az egyetem idén augusztus 1-től alapítványi formára tér át. Ettől azt várjuk, hogy rugalmasabban fogunk tudni működni, ami elő fogja segíteni a tudományos és innovációs tevékenységünket is – fogalmazott.

Dr. Benyó Zoltán, a Doktori Tanács elnöke rövid köszöntőjében bemutatta a rendezvény tervezett programját és ösztönözte a résztvevőket, hogy legyenek aktív szereplők és bátran tegyenek fel kérdéseket. Ne feledjék, hogy minden kérdés új ötleteket és szempontokat vethet fel, amik akár meg is változtathatják egy kutatási projekt irányát – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a szóbeli és a poszterelőadók megválaszthatják, hogy magyarul vagy angolul tartják előadásukat, de preferált az angol, mivel így tapasztalatot tudnak gyűjteni arról, hogyan kell egy nemzetközi közönség előtti prezentálni.

A kétnapos rendezvény során nyolc témacsoportra bontva, 24 szekcióban mutatták be az ország különböző doktorandusz hallgatói összesen mintegy 250 absztraktjukat szóbeli, illetve poszter-előadás keretében. A rendezvény idei meghívott előadói dr. Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója, dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, valamint dr. Dénes Ádám, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet agykutatója voltak.

A napközbeni tudományos program után a résztvevők este társasági eseményeken is részt vehettek. A Zágrábi úti Sportközpontban mindkét este grillvacsora várta a hallgatókat, amit könnyűzenei koncertek (Frenk Akusztik, Ivan and the Parazol) valamint disco követtek. Az első estén kivetítőn követhették közösen a futball Európa-bajnokság elődöntőjét, míg a második nap esti programjának részeként dr. Benyó Zoltán adta át a legjobb előadásoknak járó díjakat.

Az idei PhD Tudományos Napok díjnyerteseinek listája ide kattintva megtekinthető.

Galéria

11kép

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Tölgyesi-Lovász Krisztina

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.