A koronavírus-járvány elleni védekezésben játszott szerepükért Magyar Családokért elismerő oklevélben részesültek a magyar orvosképző egyetemek hallgatói és a Hallgatói Önkormányzatok vezetői. A Semmelweis Egyetem hallgatói nevében az előbbi elismerést Takács Félix, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) alelnöke vette át az utóbbit pedig a HÖK-elnöke, Tripolszky Bálint.

Ötödik alkalommal adták át a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elismerését, a Magyar Családokért díjat, melyet idén a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai, valamint Aneszteziológia és Intenzív Betegellátó Osztály munkatársai kaptak. A gazdagréti Szent Angyalok Plébánián tartott díjátadó ünnepségen elismerő oklevelet vehettek át a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő egyetemek– a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – hallgatói, valamint az őket képviselő Hallgatói Önkormányzatok vezetői is. A Semmelweis Egyetem részéről előbbi elismerést Takács Félix, a HÖK alelnöke, utóbbit Tripolszky Bálint HÖK-elnök vette át dr. Varga Judit igazságügyi minisztertől.

Az érdem nem csupán engem illet, hanem mindazt a sok ezer hallgatótársamat, akik az elmúlt évben tanulmányaik mellett önként, vagy kirendelés útján áldozatosan segítették a járvány elleni harcot. Nekik és a Semmelweis Egyetem összes polgárának szeretném ajánlani ezt a díjat a rendkívüli erőfeszítéseikért. Bár az elmúlt időszak kihívásokkal teli volt, fontos megjegyeznünk, hogy díjakat és elismerő okleveleket kizárólag sikerek után adnak. Így ez a díj egy elismerése annak, hogy a Semmelweis Egyetem sikerrel vívta meg az elmúlt másfél évet – büszke vagyok rá, hogy ehhez a közösséghez tartozhatok

– fogalmazott a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, hozzátéve: a járvány alatt hallgatótársaival megtanulhatták az összefogás és az egymás iránti szolidaritás erejét is.

A Semmelweis Egyetem hallgatói közül a pandémia kezdete óta közel négyezren vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben, kezdetben az egyetem, majd az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűréseit segítve, illetve a kormányhivatal által koordinált kirendelések keretében a betegágy mellett dolgozva, vagy a szűréseket végezve. A hallgatók emellett az oltási munkálatokban is fontos szerepet játszottak.

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint, Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.