Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné szakirányú továbbképzésének tavaly végzett évfolyama a járványhelyzet miatt idén tartotta meg diplomaátadó ünnepségét a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, ahol 112 végzős vehette át elismerő oklevelét.

Dr. Török Gábor, a Mentálhigiéné Intézet igazgatóhelyettese köszöntőjében egy személyes példán keresztül az érzelmek megélésének fontosságára mutatott rá. „Érzelmi szükségleteink nem elhanyagolhatóak, nem kikerülhetőek, az érzések teret kérnek, vagy ’itt és most’, vagy később, de szükséges, hogy valamikor foglalkozzunk velük” – fogalmazott. Dr. Török Gábor rávilágított, az elmúlt évben a megannyi új, jó dolog mellett elzártságot, szeparációt, késleltetést is megéltünk, több mindenről le is mondtunk, kicsit hospitalizálódtunk. Nekünk, mint segítő szakembereknek felelősségünk mások segítése, a sokáig késleltetett és félretett érzések és igények megélésében, a veszteségek elfogadásában, feldolgozásában – hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy két év intenzív közös munka után most fontos a lezárás örömeit és fájdalmait is megélni, hiszen az ünneplés, a búcsúzás is része egy folyamatnak – vélekedett. 

Dr. Semsey Gábor, a Mentálhigiéné Intézet adjunktusa, a szakcsoport vezetője köszöntő beszédében azokat az értékeket gyűjtötte össze, ami miatt jó „mentálosnak” lenni. Megtanultuk komolyan venni az érzéseinket, elfogadni egymást, tudjuk, hogy a saját lelki egészségünk is fontos, illetve, hogy mindig számíthatunk egymásra – sorolta. Kiemelte a partneri viszony fontosságát is, mely segíti az együttműködést. Hangsúlyozta a csoport jelentőségét, ahol szavai szerint sokkal védettebbek, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, és sok tekintetben eredményesebbek is. „Kívánom nektek, hogy sok közös élményben legyen részetek más mentálosokkal együtt, legyen szó akár közös munkáról, találkozásokról, közös tanulásról vagy szórakozásról. Tartsátok és építsétek tovább a mentálosok kapcsolati hálóját!” – zárta gondolatait.

A hallgatói visszaemlékezések és a végzősök által előadott humoros jelenet és zenei összeállítás után az oklevelek átadása következett. A tavaly végzett évfolyam 112 hallgatója szerzett diplomát a Semmelweis Egyetemen.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.