„Nagyon szeretem ezeknek a régi, igazi merített papírból készült könyveknek a tapintását, visszarepítenek egy elmúlt korba” – mondta dr. Forrai Judit, a Népegészségtani Intézet egyetemi tanára, az orvostörténet oktatója, a Népegészségtani Intézet Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének 21. emeletén található könyvtárában és Fodor József emlékszobájában. Ez a helyiség korábban csak könyvtár volt, 2005-ben dr. Tompa Anna akkori igazgató kezdeményezésére alakították át emlékszobává, tisztelegve az intézet alapítójának a korhű berendezésekkel, melyeket a Nemzeti Múzeum adott kölcsön. Az itt található még egy látóterű mikroszkóp korhű másolata annak, amivel Fodor József a vér- és bakteriológiai vizsgálatokat végezte. Az emlékszoba része Fodor József egyedülálló higiénével, talaj, víz és a levegő szennyezettséggel foglalkozó könyvgyűjteménye is. Fodor Európában a második egyetemi Közegészségtani Intézetet alapította 1874-ben a München-i első Higiéne Intézet után, később az egyetem rektora is volt.

A Fodor szobán kívül a folyosókon az intézet alapításának emlékeit őrző eredeti márványtáblák találhatók Fodor József reliefjével, alatta üveg tárlókban Fodor diplomájának, kézírásainak másolataival, fotókkal. Dr. Forrai Judit azt vallja – idézve Goethét: „a tudomány története a tudomány maga” –, ha nem tudjuk, hogy honnan jöttünk és miből építkeztünk, akkor nem tudjuk meghatározni a helyünket sem. Úgy véli, mindenki, aki történelemmel foglalkozik, az a könyvek szerelmese, ő sincs ezzel másként, így különösen nagy hatással van rá, mikor Fodor József könyveit veheti a kezébe.

A régi könyvek nyelvezete is csodálatos, végig lehet követni a szakma fejlődését a nyelvezeten keresztül

– fogalmazott.

Galéria

4kép

 

 

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem  (a képek a járványhelyzet előtt készültek)

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.